YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Sezer'e sürpriz öneri

Kazakistan devlet başkanı Nazarbayev, Cumhurbaşkanı Sezer'e sürpriz bir öneri yaparak, "Bakü Ceyhan Projesi"nin adını "Bakü-Aktav-Ceyhan olarak değiştirelim" dedi.

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Orta Asya gezisinin son durağında Kazakistan'a geçen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e, sürpriz bir öneri yaparak, "Bakü Ceyhan Projesi"nin adının "Bakü-Aktav-Ceyhan" olarak değiştirilmesini istedi. Nazarbayev, değişiklik gerekçesi olarak ise, "Yeni açtığımız kuyularla yılda 15 milyon ton petrol vererek bu projeyi destekleriz" dedi. Önümüzdeki günlerde Kazakistan'a gidecek Türk heyeti konuyla ilgili sözleşme imzalayacak. Sezer-Nazarbayev görüşmesinde ayrıca Sezer'in, "Bugüne kadar hep konuşuldu ama bundan sonra somut adımlar atılsın" dediği de öğrenildi. Sezer'in Kazakistan temaslarında ayrıca terörle mücadele ile sosyal ve kültürel işbirliği konularında da iki anlaşmaya imza atıldı.

Camii temeli attılar

Hoca Ahmet Yesevi Türbesi'ni gezen Sezer ve Nazarbayev, Türkiye tarafından yaptırılacak caminin temelini attılar ve ağaç diktiler. Nazarbayev burada yaptığı konuşmada, Sezer'in ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi, iki ülke ilişkilerinin giderek geliştiğini söyledi. İki cumhurbaşkanı daha sonra Yesim Han Alanı'nı gezdiler, Ablay Han anıtını açtılar. Nazarbayev'in Türkistan şehrinin 1500'üncü kuruluş yıldönümüne katılan konuklar onuruna verdiği öğle yemeğine de katılan Sezer, Kazakistan'ın Türkistan şehrinin kuruluşunun 1500. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi'nde düzenlenen uluslararası konferansa katılarak bir konuşma yaptı.

Türk ve Kazak halklarının, uzak coğrafyaya, uzun ayrılık yıllarına, dış etkenlerden doğan değişikliklere karşın tarihlerinin ve dillerinin ortak kökenlere dayandığının her zaman bilincinde olduklarını belirten Sezer, bu ortaklığın en önemli simgelerinden birinin de tarihi Türkistan şehri olduğunu vurguladı.

Kurulduğu 500. yıldan 21. yüzyıla uzanan süreç içinde Türkistan şehrinin çok önemli tarihi, siyasi ve kültürel olaylara tanıklık ettiğini belirten Sezer şöyle konuştu: "Türkistan şehri, Türk dünyası için bir çok açıdan özel önem taşımaktadır. Bilindiği üzere şehir büyük Türk düşünürü Hoca Ahmet Yesevi'nin adıyla özdeşleşmiştir. Türkistan adlarıyla da anılan Hoca Ahmet Yesevi'nin 900 yüzyıl önce yazmış olduğu Türkçe Divan-ı Hikmet'i, Türk kültür dünyasındaki önemli yerini günümüzde de korumaktadır. Hoca Ahmet Yesevi'nin Anadolu'nun Türkleştirilmesinde çok önemli bir yeri vardır. Yesevi, İslam'ın, bilimi, çalışmayı üretmeyi, başka dinlere hoşgörüyle yaklaşmayı ve bütün insanları sevgiyle kucaklamayı öngören insancıl yönünü temsil etmiştir. İlk Türk düşünürü sayılan Hoca Ahmet Yesevi, dün olduğu gibi bugün de yol gösterici olmaya devam edecektir."

Nazarbayev ise, Türkistan şehrinin sadece Türk dünyası tarihi için değil insanlık tarihi açısından da çok önemli bir şehir olduğunu söyledi. Türkistan'ın ilk çağdan beri uygarlık tarihi açısından önemli bir kent olduğunu ifade eden Nazarbayev, şehrin tarihini anlattı. Nazarbayev, tasavvuf felsefesinin kurucusu olduğunu belirttiği Yesevi'nin şehrin tanınmasına büyük katkı sağladığını vurguladı. Sezer'in Üniversiteye gelişinde öğrenciler sevgi gösterilerinde bulunarak çiçek sundular. Sezer'in konuşması da uzun süre ayakta alkışlandı.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...