YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Bir'in eylem planı

Orgeneral Çevik Bir'in, Nisan 1998'de, yakalanan PKK itirafçısı Şemdin Sakık'ın iddialarını kullanarak FP, HADEP ve İHD ile bazı gazeteci, yazar ve milletvekillerini "yıpratma" planı hazırladığı ortaya çıktı.

Orgeneral Çevik Bir'in imzasını taşıyan, Nisan 1998 tarihli bir eylem planı ortaya çıktı. İstihbarat Başkanlığı'ndan komuta katına gönderilen planda, Genelkurmay Başkanlığı'nın 21 Nisan 1998 gün ve Gensek 3050-212-98/İcra SB. direktifi, Genelkurmay Başkanı'nın 15 Nisan 1998 tarihli ve 313 sayılı emri üzerine harekete geçildiği bildiriliyor.

Planda konu tesbiti aşağıdaki gibi yapılıyor:

"Konu: TSK'nın başarılı bir operasyon ile yakalanan üst düzey teröristlerinden biri olan Şemdin Sakık'ın sorgulanması sonucu alınan ifadelerin, psikolojik harekat ve basın uygulamaları açısından değerlendirilmesi maksadıyla; ilgili (a) emirle çalışma grubu teşkil edilmiş ve bu grup tarafından uygulama zamanlarını ihtiva eden bir eylem planı hazırlanmıştır."

Planda, Şemdin Sakık'ın ifadesinde, örgüt ilişkilerinin, bölgesel değerlendirmelerin çok yeni ve çarpıcı bilgiler ihtiva etmediğine dikkat çekildikten sonra, şu tavsiye yapılıyor:

"... Ancak, Türkiye'de demokratik ortamdan istifade ederek bölücü terör örgütünün uzantısı olarak faaliyet gösteren siyasiler, gazeteler, HADEP ve İnsan Hakları Derneği gibi kuruluşlar hakkında elde edilen bilgilerle önce kamuoyu oluşturulması, müteakiben yasal sürecin başlatılması..."

İstihbarat Başkanvekili Tümgeneral F. Türkeri ve Kurmay Albay İç İstihbarat Şube Müdürü Bülent Dağsalı'nın imzalarını taşıyan "Andıç"ta, o dönem, Genelkurmay İkinci Başkanı olan Çevik Bir'in de oluru var.

Eylem planının detaylandırılmış bölümünde kimin veyahut hangi kuruluşun nasıl yıpratılacağı anlatılıyor.

Gazeteciler, milletvekilleri ve işadamları

Eylem planında bazı gazetecilerin, milletvekillerinin ve işadamlarının da ismi geçiyor.

Planın 6-7'nci sayfalarında sıralanan adlar şöyle:

"Siyasiler: Milletvekilleri: Selim Ensarioğlu (Diyarbakır-DYP), Fethullah Erbaş (Van-FP), Segbetullah Seydaoğlu (Diyarbakır-Anap), Muhittin Mutlu (Bitlis), Abdülmelik Fırat (Erzurum-DYP), Leyla Zana (Diyarbakır-DEP)

Diğer siyasiler: Mehmet Mengi (HADEP Diyarbakır İl Başkanı), Turgut Atalay (Diyarbakır eski Belediye Başkanı), Murat Bozlak (HADEP Genel Başkanı), Dicle ve Lice Belediye Başkanları

İşadamları: 1992 yılında Hazro'da su kanalı inşaatı yapan müteahhit, 1993 yılında Batman Baraj inşaatını yapan müteahhit, Cantürk ailesi, Diyarbakır'da Demir Oteli sahibi, Batman Petrolleri;

Gazeteciler: M. Ali Birand, Cengiz Çandar, Yalçın Küçük, Yaşar Parlak, Mahir Kaynak, Mahir Sayın. İlave edilmesinin fayda sağlayacağı değerlendirilen gazeteciler (Yavuz Gökmen, Altan kardeşler gibi)"

Hedefin, milletvekillerini, işadamlarını ve gazetecileri yıpratmak olduğunu belirten Andıç'ta kullanılacak yöntem de şu şekilde ortaya konuluyor:

"Maksat: Adı geçen milletvekillerinin PKK ile ilişkileri anlatılarak, siyasî platformda yıpranmalarının sağlanması.

Yöntem: Mevcut ifadeden elde edilen bilgilere, çeşitli ilâveler yaparak, parti içerisinde yıpranmalarını sağlayacak kampanyanın başlatılması. Siyasi kariyerlerini etkilemek üzere bir bilgi notunun hazırlanması.

İlgili Cumhuriyet Başsavcısı'na Dicle ve Lice Belediye Başkanları hakkında suç duyurusunda bulunulması. Bu belediye başkanlarının görevden alınması için İçişleri Bakanlığı nezdinde teşebbüse geçilmesi."

Gazetecileri yıpratmak için kullanılacak yöntem de şu şekilde izah ediliyor:

"Örgütün, para ile, her şeyi, kendine müzahir gazetecilere yaptırdığının, gazete sahiplerine, seçilen köşe yazarlarına ve televizyonlara aktarılması. Televizyonlarda Basın Ahlâk Yasası açısından konunun tartışılmasının sağlanması. Bazı basın mensuplarının terör örgütünün oyuncağı olduğuna ilişkin bir bilgi notu hazırlanması. Mektup kampanyası."

HADEP aleyhine yayın

İç kamuoyuna yönelik faaliyetler: "...Elde edilen bilgilerden istifade edilerek; yurt içinde örgütle bağlantılı siyasilerin, gazetecilerin, işadamlarının, parti ve derneklerin deşifre edilmesi suretiyle, örgüte sağladıkları destek ve vatan hainliklerinin sergilenmesi; bu kişiler ve dernekler hakkında bilgi ve belgelerin ortaya konulması suretiyle yasal işlemlerin başlatılması."

"...HADEP'in Türkiye'deki demokratik ortamdan istifade etmek suretiyle, PKK'nın siyasi uzantısı olarak faaliyet gösterdiğinin ortaya çıkarılması... Bu partinin il ve ilçe teşkilâtının örgüte eleman temin ettiğini işleyen bir bilgi notu hazırlanması.

... Etkin köşe yazarlarından seçilen birine, Şemdin Sakık'ın ifadesinden HADEP'le ilgili bilgilerin aktarılması.

Televizyonlarda, HADEP ve geçmişi ile ilgili haber programlarının yayınlanmasının sağlanması. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı nezdinde girişimde bulunarak, 1999 yılında yapılması düşünülen genel ve yerel seçimlere bu partinin girmemesinin sağlanması.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'na gerekli belge ve bilgilerin gönderilmesi."

İnsan Hakları Derneği ve Fazilet

Eylem planı, HADEP'in yanısıra, İnsan hakları Derneği ile Fazilet Partisi'ni de hedef alıyor.

İnsan Hakları Derneği'nin PKK'nın güdümünde olduğunu belirten plan, kullanılacak yöntemi de şu şekilde açıklıyor:

"Psikolojik Savaş Harekat Daire Başkanlığı'nca elde edilen bilgilerin uygun bir şekilde düzenlenerek basına verilecek bilgi notu haline getirilmesi, İHD Başkanı Akın Birdal ve İHD hakkında bilgi notu hazırlanması, etkin köşe yazarlarından birine ve televizyonlara İHD ve Akın Birdal ile ilgili bilgilerin aktarılması, İHD'nin kapatılması için, Dernekler Kanunu'na aykırı faaliyet gösterdiği konusunda, İçişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulunulması."

Güçlü eylem planını özetleyen Andıç, Fazilet Partisi'ni de yıpratma amacını ve yöntemini şu şekilde özetliyor:

"Maksat: Refah Partisi'nin PKK ile işbirliğini ortaya koyarak, FP'yi yıpratmak.

Kullanılacak yöntem: FP'nin, müteakip seçim döneminde PKK ile işbirliği yapacağı tem'asını işleyen bir bilgi notu hazırlanması. RP ile bölücü örgütün, amaç için ortak hareketlerini açıklayan ifadelere dayanarak, benzer bir ilişkinin Fazilet Partisi ile bölücü terör örgütü arasındaki mevcudiyetinin araştırılmasına ilişkin istihbarat isteğinin, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bildirilmesi. Etkin köşe yazarlarından birine ve televizyonlara Şemdin Sakık'ın ifadesinden Refah Partisi ile bölücü terör örgütü arasındaki ortak amacı gösteren kısmın aktarılması. Elde edilen bilgilerin, maksada uygun tarzda düzenlenerek bilgi notu hazırlanması.

İcra ve koordine edecek makamlar: Harekat Başkanlığı -İstihbarat Başkanlığı-Gensek"




Kağıda basmak için tıklayın.

2001'de de AB yok
Verheugen ile görüşen Yılmaz, AB'den mali destek isterken, Verheugen ise "Tam üyelik görüşmeleri 2001 sonunda başlamaz. Henüz Kopenhag kriterlerini tatmin etmediniz" dedi
Partiler aidat zengini
Meclis'teki partiler, milletvekillerinden 326 milyar lira aidat topladı. En çok aidatı kişi başına 1 milyar 385 milyon lirayla FP'liler ödedi. En az parayı 300'er milyon lira ile DSP'liler ödedi
Öğrenciler kapatmayı sordu
Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, makamında kabul ettiği Büyük Kolej öğrencilerinin 'parti kapatma' ile ilgili sorularıyla karşılaştı. Öğrencilerden Damla Ercan'ın "Hukuk devletinde siyasi partilerin kapatılmasını nasıl karşılıyorsunuz" sorusu üzerine Bumin, partilerin kapatılmasına ilişkin esasların anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu'nda düzenlendiğine dikkat çekerek, insanlar gibi siyasi partilerin de her istediğini yapamayacağını, bazı kurallara uymak zorunda olduğunu söyledi. Bumin, Mahkeme'ye siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin gelen davalarda yasalardaki esasları göz önünde bulundurarak karar verdiklerini ifade etti.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...