YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Vatandaş 4'e katlanacak

Bütçe açıklarını yeni yılda vatandaş kapatacak. Hükümet hiç yetki kullanmasa bile vergi ve harçlarda, hedef enflasyonun 3-4 katı üzerinde bir artış olacak.

Yeni yıldaki gelir hedeflerine ulaşabilmek için Bakanlar Kurulu kararıyla bazı vergilerde artışa dönük çalışmalar sürerken, hükümet yeni yılda hiç yetki kullanmasa bile vergi ve harçlarda, hedef enflasyonun 3-4 katı üzerinde bir artış olacak.

Gelirler Genel Müdürlüğü'nde başlatılan çalışmalarda "geçici vergi döneminin 2001'de de 3 ay olarak uygulanması, kurumlar vergisi geçici vergi oranında 5 puanlık artış yetkisinin kullanılması, lüks gruba giren taşıtlardan daha fazla vergi alınması, harçlara yüksek oranlı zam yapılması" gibi konular tartışılıyor.

Aynı şekilde stopajlarda 1 puanlık bir artışa gidilmesi, vergi dilim ve oranlarıyla oynanarak üst gelir gruplarından daha fazla vergi alınması da değerlendiriliyor.

Enflasyonun üstünde

Gelirler Genel Müdürlüğü'nde yapılan hesaplamalara göre, 1999 sonunda 52.1 olarak belirlenen yeniden değerleme oranı, bu yıl sözkonusu rakamın üstünde gerçekleşecek.

Ekim sonu itibarıyle toptan eşya fiyatında 12 aylık ortalamalara göre artışı ifade eden yeniden değerleme oranı, Ekim enflasyonu yüzde 1 dahi çıksa yüzde 55'i bulacak. Ekim enflasyonu yüzde 1.5 olursa, bu rakam yüzde 55.8'e çıkacak.

Bu durumda Bakanlar Kurulu, hiç yetki kullanmasa dahi deflatörün yüzde 18, yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 12 olduğu 2001'de, birçok vergi ve harç en az yüzde 55 zamlanacak.

2001'de hangi vergi ne kadar olacak?

Taşıt vergileri

Motorlu taşıtlar ve taşıt alım vergisi tutarları, 1 Ocak 2001'den geçerli olmak üzere yüzde 55 artacak. Bakanlar Kurulu'nun taşıt vergilerini yeniden değerleme oranının yarısı kadar ayrıca arttırma yetkisi bulunuyor. Bu yetki de kullanılırsa, taşıt vergilerindeki artış yüzde 82.5'a kadar ulaşabilecek.

Bakanlar Kurulu hiç yetki kullanmazsa 951-1.200 kg arası otomobillerin motorlu taşıtlar vergisi 55 milyon 590 bin liradan 86 milyon 165 bin liraya, taşıt alım vergisi ise 557 milyon 110 bin liradan 863 milyon 520 bin liraya yükselecek.

Hükümet, artış yetkisini kullanırsa bu defa 55 milyon 590 bin liralık motorlu taşıt vergisi 101 milyon 452 bin liraya, 557 milyon 110 bin liralık taşıt alım vergisi de 1 milyar 16 milyon 725 bin liraya çıkacak.

Maliye, lüks gruba giren ve diğerlerine oranla 2 ile 3 kat arasında fazla vergi ödenen taşıtlardaki vergiyi de, bir miktar daha arttırmayı düşünüyor.

Emlak vergisi

Emlak vergisine tâbi değerler de 2001'de yeniden değerleme oranının yarısı kadar artış görecek. Bu durumda söz konusu değerler yüzde 27.5 zamlanacak.

Damga vergisi

Maktu rakamlar yeniden değerleme oranı kadar artacak. Bakanlar Kurulu, nispi oranları ise 1 katına kadar arttırma yetkisine sahip. Bu yetki de kısmen veya tamamen kullanılacak.

Maktu hadlerdeki yüzde 55'lik artış ile makbuz senedi 1 milyon 230 bin liradan 1 milyon 907 bin liraya yükselecek.

Harçlar

Onlar da yeniden değerleme ile birlikte otomatikman zamlanacak. Bakanlar Kurulu, artış oranını yetkisi dahilinde daha da yüksek tutmayı planlıyor. Yüzde 55'lik artış olursa, trafik tescil harcı 14 milyon 950 bin liradan 23 milyon 172 bin liraya çıkacak.

Çöp vergisi

O da yeniden değerleme oranının yarısı kadar, yüzde 27.5 oranında artışa tâbi olacak. Bu durumda çöp vergisinde en düşük tutar, 23 milyon 875 bin lira, en yüksek tutar da 49 milyon 152 bin liraya ulaşacak.




Kağıda basmak için tıklayın.

Memurun durumu ciddi
Bem-Bir Sen üyesi memurlar kafalarına huni takarak hükümet zammını protesto etti.
Yoksula akide şekeri zengine tel kadayıf
Uzmanlar Türkiye'de en az maliyetle, en iyi ve yeterli nasıl beslenebileceğini araştırdı. Yoksulun sofrasına tatlı olarak akide şekeri, zengin sofrasına tel kadayıf düştü.
POAŞ'ta eyleme ara
Petrol İş Sendikası Başkanı Mustafa Öztaşkın, dün saat 13.00 itibariyle eylemlerine ara verdiklerini bildirdi. Öztaşkın, "Özelleştirmeden kimseyi mağdur etmeyeceğiz diyen hükümet, bu sözlerini yerine getirmemiştir. Başbakan Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan POAŞ'ta yaşanan bu durumdan sonra sendikanın haklı olduğunu özelleştirmelerin böyle giderse yapılamayacağını dile getirmiş ama ne Doğan Holding ne de İş Bankası bunu dikkate almıştır." Eylemi durdurmanın mücadeleden vazgeçmek anlamına gelmediğini anlatan Öztaşkın, bugünden sonra da çeşitli yerlerde ve çeşitli şekillerde eylemin devam edeceğini söyledi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...