YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


GÖZLER
4 bankaya çevrildi

"Kasırga Operasyonu" çerçevesinde Egebank'la başlayan soruşturmalar, el konan diğer 4 banka ile sürecek

Yahya Murat Demirel'in sahip olduğu Egebank'la başlayan "Kasırga Operasyonu" diğer 4 bankayla devam edecek. Egebank'la birlikte el konan Yaşarbank, Yurtbank, Sümerbank ve Esbank'la ilgili raporların da tamamlanmak üzere olduğu öğrenilirken, sözkonusu banka sahiplerinin de DGM'de örgütlü dolandırıcılıktan ifade verecekleri bildirildi. Bankacılık Üst Kurulu'nun sözkonusu bankalarla ilgili raporların tamamlanmasını beklediği belirlenirken, cumhuriyet savcılıklarının da suç duyurusunda bulunacakları öğrenildi.

Raporlar tamamlanıyor

Şişli Cumhuriyet Savcısı Altan Günaydın, diğer bankalarla ilgili olarak hazırlanan raporların tamamlandığına, kendilerine ulaşan raporları incelediklerini ve incelemeler biter bitmez gerekli işlemleri yapacaklarını söyledi. Çeşitli cumhuriyet savcılıklarında Egebank dışındaki diğer bankalarla ilgili olarak birçok dosyanın olduğuna dikkat çeken Günaydın, "Cumhuriyet savcılıkları DGM'ler gibi olmuyor. Bize sadece müfettiş raporları geliyor. Deliller konusunda yetersiz kalıyoruz. Ancak DGM'ler öyle değil. Orada işler daha çabuk yürüyor. Daha rahat delil topluyorlar" dedi. Bu arada, göreve başladığı günden bu yana murakkıplarla toplantılar yapan Bankacılık Üst Kurulu Başkanı Zekeriya Temizel'in, murakkıplarla yaptığı görüşmeleri tamamladıktan sonra geçtiğimiz hafta içinde görüştüğü DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel'e bankalarla ilgili bilgi ve belgeleri teslim ettiği belirlendi. Sözkonusu bilgi ve belgeler doğrultusunda işe Egebank'la başlayan DGM'nin şimdi de diğer banka yöneticileri hakkında soruşturma başlatacağı öğrenildi. Kulislerde söz konusu soruşturmalara Hayyam Garipoğlu'nun sahip olduğu Sümerbank ve Ali Balkaner'in sahip olduğu Yurtbank'la devam edileceği konuşuluyor.

SIRADAKİ BANKALAR

22 yıldır Zeytinoğlu bünyesindeydi. 15 Eylül 1927'de 500 bin lira sermaye ile Eskişehirli tüccarlarca kurulan Esbank, 1977'de Zeytinoğlu ailesi tarafından satın alındı. O tarinten günümüze Zeytinoğlu Grubu'nda bulunan banka, bölgesel bankacılıktan Türkiye geneline yayıldı. 1985'de merkezini İstanbul'a taşıyan Esbank'ın 45 trilyon lira ödenmiş sermaye, 94 şube ve 2241 personeli bulunuyor. özelleştirme ile Hayyam Garipoğlu'na geçti. 1933'de kamu bankası olarak kurulan Sümerbank, 17 Ekim 1995'te özelleştirilerek İpeks İplik Tekstil Sanayi A.Ş'ye geçti. Böylece banka 103 milyon 500 bin dolara Türkbank ve çete olayından yargılanan Adanalı işadamı Hayyam Garipoğlu'na satıldı. Bankanın halktan topladığı paranın büyük bölümünün grup şirketlerine aktarıldığı bildiriliyor.

17 Eylül 1924'te Akhisarlı 250 ortak tarafından kurulan banka, 1980'den bu yana İzmirli Yaşar Topluluğu içinde yer alıyor. Önceki adı Türkiye Tütüncüler Bankası olan banka Yaşarbank adını aldı. Bankanın ana ortakları Yaşar Holding A.Ş ile Bimpaş Bira ve Meşrubat Pazarlama A.Ş. Bankanın zor duruma düşmesine neden olarak kötü yönetim sonucu verilen krediler gösteriliyor.

1993 yılında Eurocredit Türk Fransız Bankası A.Ş adı altında kurulan ve 1995 yılında yeni adını alan Yurtbank, Ali Avni Balkaner'e ait. Balkaner'in yönetim kurulu başkanı olduğu bankada, genel müdürlük görevini Murat Yanık yapıyordu. 200 trilyon lira üzerinde mevduatı bulunan bankanın sahip ve yöneticileri hakkında Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

8 milyar dolar zarar

5 bankanın yapılan incelemeler sonucunda şu ana kadar devlete çıkardıkları fatura 8 milyar dolar. Egebank'la birlikte birçok skandala imza atan bankalar, takipteki alacak miktarları yükseldikçe, ortaya çıkan likidite sorununu aşmak için yüksek faizle fon topladı. Yüksek maliyetlerle toplanan mevduatları tekrar kredi olarak kullandırdılar. Bankaların özkaynak varlığının aktiflerine olan oranları da çok az.

Bankaların tamamı uzun süre yüksek faizlerle piyasadan para topladı. Sözkonusu bankaların vatandaştan topladığı paranın miktarı 2 katrilyon 300 trilyon lira.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...