YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


YARIN HAPİSTEYİZ

Tüm Türkiye yarını ev hapsinde geçirecek. Nüfus sayımında vatandaşlara 43 soru yöneltilecek. Sayım memurundan sonra yurttaşları bir kez de kontrol memurları sorgulayacak.

22 Ekim Pazar günü Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecek olan 2000 yılı genel nüfus sayımında yurttaşlara 29 soru sorulacak. Ancak sorulan bununla sınırlı değil. Ayrıca kişisel nitelikleri içeren 43 ayrı soru daha soruluyor. Yurttaşları bütün gün evde hapsettiği için eleştirilen nüfus sayımında cinsiyet, sakatlık, ikamet nedenleri, tahsil, medeni durumun yanısıra iş ve meslekleri kapsayan 29 soru sorulacak. Aynı sorular kontrol memurları tarafından da denetlenecek.

19 soru iki kez sorulacak

Kişisel niteliklerle ilgili 43 soru içinde daha önce sorulan 19 soru ikinci kez de yer alıyor. Sayım memurundan sonra yurttaşları bir kez de kontrol memurları sorgulayacak. Kontrol memurları sayım defterine, sayım memurunun beyanını kontrol ettiğine dair bir tutanak imzalayarak denetleme görevi de yapacaklar. Buna göre iki beyan arasında çelişki olması durumunda sayım memurları hakkında yasal işlem yapılacağı belirtiliyor.

Gerçek dışı bilgiye ceza

Bu arada Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlığı tarafından, nüfus sayımı ile ilgili işlerde ihmali görülen veya görevi kötüye kullanlar hakkında TCK'nın ilgili maddelerine göre cezai işlem yapılacağı belirtilirken, elde edilen bilgilerin tamamen gizli tutulacağı da kaydedildi. Ayrıca, sayım defterindeki sorulara tam ve doğru cevap vermeyenler, cevap vermekten kaçınanlarla, kişisel bilgileri açıklayanlar hakkında 53 sayılı Kanun ve TCK'ya göre ceza işlem yapılacağı ifade ediliyor.

Çocuklara komik sorular

Öte yandan sayım defterinde bazı mantık dışı sorular da yer alıyor. Mesala, 5 yaş ve üstündekilere sorulması istenilen sorular arasında, "Beş yıl önce ikamet ettiğiniz yerden göç etme nedeniniz nedir?" şeklinde sorular yer alıyor. Bu sorulara 5 yaşın üstündeki 6-7 ve 8 yaşındaki çocukların cevap vermeleri isteniyor. 6 yaş ve daha yükarı yaştakı kişilere ise "En son hangi okulu bitirdiniz?" sorusu soruluyor, en son diploma alınan okulu işaretleyiniz uyarısı yapılıyor. 7-8 ve 9 yaşındaki çocuklar için ilginç bir soru bu. "12 ve daha yukarı yaştaki evli, eşi ölmüş ve boşanmış kadınlara sorunuz" başlığı altında ise "Medeni durumunuz nedir, bugüne kadar hiç doğum yaptınız mı?" sorularının yer alması dikkat çekiciydi. 13-14 yaşındaki kız çocuklarının sayım memurunun soracağı bu 'anlamlı' soruya cevap vermekte hayli zorlanacakları kesin.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...