YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Spor'dan

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Yağlı güreş tehlikede

Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Alper Yazoğlu, "639 yıllık bir geleneği oldu-bittiye getirip federasyonumuzdan koparan yetkililer, yozlaşmanın baş mimarı oldular" dedi.

Geleneksel Spor dalları Federasyonu Başkanı Alper Yazoğlu, Türk sporundaki yanlış uygulamaların birçok spor dalını köreltme noktasına getirdiğini söyledi. Geçmişte 3 yıl üst üste Kırkpınar Ağalığı yapan ve altın kemeri bulunan Yazoğlu, "Yağlı güreşler, Atlı Cirit, Aba Güreşi ile birlikte bizim federasyonumuza bağlı idi. Ancak, yetkililer bir oldu-bitti ile geleneğimizin önemli sporlarından olan yağlı güreşi bizden kopardılar. Zaten ne olduysa da ondan sonra oldu. İşte, Tarihi Kırkpınar Güreşleri'nde yaşanan doping skandalları bunlara en taze örnek" dedi.

Son yıllarda güreşte büyük sıkıntılar yaşandığını vurgulayan Alper Yazoğlu, "Yağlı güreşi, atasporumuzun kaynağı göstererek Güreş Federasyonu'na bağladılar. Ancak adı üzerinde: Geleneksel Kırkpınar Güreşleri diyoruz. Güreş Federasyonu'na bağlanınca Kırkpınar'da bazı uygulamalar da değişti. Yağlı güreşler, kendine özgü bir kaynağa sahip. Eskiden yağlı güreşe "soytarılık" yakıştırmasını yapanlar, şimdi sahiplenmeye çalışıyor. Bu iki yüzlülüktür. Yağlı güreşe dokunmasınlar ve bıraksınlar Kırkpınar, kendi kural ve gelenekleri içinde devam etsin" diye konuştu.

Osmanlı İmparatorluğu'yla yaşıt olan Tarihi Kırkpınar Güreşleri'nin kesinlikle Geleneksel Spor Daları Federasyonu'na bağlanması gerektiğini ve bunun için mücadele edeceğini belirten Başkan Yazoğlu, "Bizim federasyonumuz 1996'da kuruldu. O zamanlar yağlı güreş bize bağlı idi. 99'da Yücel Seçkiner'den sonra, şimdiki spor bakanımız Fikret Ünlü'nün göreve başlamasıyla bir oldu-bittiye getirildi ve yağlı güreşler Güreş Federasyonu'na bağlandı. Eğer bu gereksiz değişiklik yapılmasaydı, şimdi ne güreşçilerimizin alet edildiği Fransa'daki tiyatro komedisi, ne de doping rezaleti yaşanacaktı. Avrupalı'nın bizim geleneksel yağlı güreşlerine bakış açısı bizi ilgilendirmez. Senaryoyu istedikleri gibi yazdılar ve bizim güreşçilerimizi kullandılar. Yağlı güreş bize bağlı olsaydı, en azından bu senaryoyu okur ya da güreşimizin tarihini yazan değerli üstatlara inceletir, öyle onay verirdik" dedi. Yazoğlu sözlerini şöyle tamamladı: "18 Kasım'daki Federasyon Başkanları seçimine adayım. İnşallah seçilirsem, en önemli hedefim yağlı güreşleri federasyonuma bağlamak ve gerçek kimliğine kavuşturmak olacak. Aba Güreşi, Atlı Cirit ve Yağlı Güreşler bizim gözbebeğimizdir. Onlar, şanlı tarihimizin, bizlere ulaşan canlı uzantılarıdır..."

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...