YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Demokrasiye özgürlük

BM Genel Kurulu'nda devlet ve hükümet başkanlarına hitaben konuşan Cumhurbaşkanı Sezer, demokrasinin sınırlarının genişletilmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, küreselleşmenin insanlık için yeni fırsatlar vaat ettiğini belirterek, "Ancak yine de zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul kılmamak için özen göstermeliyiz'' dedi. Sezer, Birleşmiş Milletler (BM) Milenyum Zirvesi'nde bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Sezer, dünya liderlerinin bugüne kadar gerçekleştirdikleri en geniş katılımlı BM Genel Kurul toplantısına hitap ederken, derin bir sorumluluk ve onur duyduğunu kaydetti. Üçüncü binyıl için en doğru mesajların verilmesinin liderlerden beklendiğini vurgulayan Sezer, küreselleşmenin insanlık için yeni fırsatlar vaat ettiğini ancak yine de zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul kılmamak için özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Söyler sözlerine şöyle devam etti: "Demokrasinin sınırlarının genişletilmesini ve bugüne kadar daha iyisi bulunamamış olan bu yönetim biçiminin her türlü aşırı akım ve fanatizme karşı korunmasında sivil toplumun giderek daha önemli bir rol oynamasını sağlamamız gereklidir. Demokratikleşme ile ekonomik gelişmişliğin birbirine koşut iki süreç olduğunun da göz önünde bulundurulmasında yarar vardır. Buna ek olarak gençliğimizin eğitimine en yüksek önceliğin verilmesi hem manevi, hem maddi yönlerden en büyük yararı sağlayacaktır.''

Yuvarlak masa toplantısı

Sezer, Birleşmiş Milletler (BM) Milenyum Zirvesi çerçevesinde düzenlenen yuvarlak masa toplantısına katılarak bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Sezer, BM'den çoğu zaman belirli bir gururla söz ettiklerini, ancak bu örgüte, Şartı'nda yer alan yükümlülükleri yerine getirebilmesi için gereken araçları sağlama yönünde yeterince çaba gösterilmediği konusunda duraksaması olduğunu söyledi.

'Sezer saygın devlet adamı'

ABD Başkanı Bill Clinton'ın, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer 40 dakika süren bir görüşme yaptı. İki lider görüşmede, sözde "Ermeni soykırımına" ilişkin ABD Kongresi'ne getirilen tasarıların öteden beri karşısında olduklarını belirterek, ABD yönetimi olarak buna karşı ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Clinton, Türkiye'nin Helsinki zirvesi sonrasında tam üyelik sürecinde Avrupa Birliği (AB) yolunda atmakta olduğu adımları takdirle izlediklerini ve Cumhurbaşkanı Sezer'in, görev yaptığı süre boyunca kişisel katkıda bulunacağından kuşku duymadığını ve ''saygın devlet adamı'' kişiliğinin önemini vurguladı.

Türk-Yunan ilişkileri

ABD Başkanı Clinton, Türkiye ile AB üyesi Yunanistan'ın arasında, deprem felaketleri sonrasında halktan halka başlayan yakınlaşmanın, hükümetler arasında da, çeşitli alanlarda 9 anlaşmayla, belli bir olgunluğa ulaştırılması ve geçmiş gerginliğin yumuşamasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Görüşmede Kıbrıs konusu da gündeme geldi. ABD Başkanı Clinton, ABD'nin Kıbrıs konusunun çözümü beklentisi içinde, çözüme yönelik çabaları desteklediğini belirtti. Sezer konuşmasının ardından Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile bir süre başbaşa görüştü.

Clinton'a Erkan bebekli hatıra parası

CUMHURBAŞKANI Sezer'in, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası darphanesinde basılan ve üzerinde Başkan Clinton'ın geçen Kasım ayında Türkiye'de deprem kurbanlarını ziyareti sırasında adı Erkan olan bir bebekle çekilen resminin bulunduğu hatıra parayı ABD Başkanı'na armağan etti. Clinton, hatıra paradan çok duygulanarak, deprem ziyareti sırasındaki anılarını anlattı. Cumhurbaşkanı Sezer, görüşmede, ABD ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin önemine işaret ederek, ilişkileri gölgeleyebilecek nitelikteki kimi ögelerin ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı. Sözde "Ermeni soykırımı" tasarılarının zaman zaman Amerikan Temsilciler Meclisi ve Senatosu'na getirildiğini belirten Sezer, ABD'deki başkanlık seçimi ve Temsilciler Meclisi seçimi dönemi dolayısıyla bu tür çabaların yoğunlaşabileceğini, ABD yönetiminin, ilişkilere gölge düşürecek, arzu edilmeyen çabaları engellemesini temenni ettiğini söyledi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Üç aktör, iki görüşme
Sezer ve Hatemi ile görüşen Putin, İran ve Rusya'nın stratejik ortak olduğunu söyledi. Sezer'in davetini kabul eden Putin, Türkiye'ye mutlaka geleceğini söyledi.
Zirve'de Castro şovu
Milenyum Zirvesi'nde ateşli bir konuşma yapan Küba lideri, "3 düzine gelişmiş ülke iktidar tekelini ellerinde tutuyor. Hegemonyacı bir süper gücün, her konuda kendini söz sahibi görmesi kabul edilemez" dedi.
Fehriye pazarlığı
Dışişleri Bakanı Cem ile görüşecek olan Belçika Dışişleri Bakanı Michel, bakanlığından Fehriye Erdal konusundaki son gelişmelere ilişkin acil bilgi notu istedi.

KISA KISA...
Ne ilerleme ne gerileme var- ABD Başkanı Bill Clinton, İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın ardından Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat ile biraraya geldi. Yapılan açıklamada, barış sürecinde ne ilerleme ne de gerileme olduğunu söyledi. Clinton Barak ile 1 saat, Arafat ile de 1 saat 40 dakika görüştü.
Simitis'e görüşme ayarlandı- Cumhurbaşkanı Sezer, Clinton'ın görüşme proğramında yer alan sekiz dünya liderinden biri oldu. Yunanistan'ı temsil eden ancak Clinton'ın proğramında yer almayan Başbakan Kostas Simitis için ise resmi programın dışında görüşme düzenlendi.
Pakistan'dan cesur çıkış- Pakistan'da askeri yönetimin lideri Perviz Müşerref, Hindistan ile görüşmeye hazır olduklarını söyledi.
İki Kore'yi birleştirin- Güney Kore Devlet Başkanı Kim Dae-jung, iki Kore'nin birleşmesi çabalarına destek için özel bir zirve düzenlenmesi çağrısında bulundu.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...