YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama


Çalarsak dinletiriz

Köln Oda Orkestrası baş kemancısı Bahadır Arkılıç, Türk müziğinin büyüklüğünü hatırlatarak dünyaya açılmak gerektiğini söylüyor.

Köln Oda Orkestrası'nın baş kemancısı, Türk sanatçısının yeteneğini dünyaya tanıtan Bahadır Arkılıç, gittiği ülkelerde verdiği konserlerde mutlaka Türk müziğinin klasik parçalarından da çaldığını ve insanların büyük beğeniyle dinlediklerini ifade ediyor. Türkiye'de eğitimini tamamlayınca yurt dışına çıkan ve Amerika, Viyana ve Almanya'da dünyanın ünlü kemancılarından dersler alan Bahadır Arkılıç, şimdi Almanya'da doktora yapıyor.

Van Gogh gibi olmalı

Arkılıç, iyi yapılan sanatın mutlaka karşılığı olacağını belirtti. Van Gogh gibi dünyaca ünlü bir ressamın tüm yaşamı boyunca ancak bir tablosunu satabildiğini hatırlatan Arkılıç, "Van Gogh o dönemde insanların alacağı tablolar yapamıyor muydu? Pekala insanlara satabilecek resimler yapıp para kazanabilirdi. Ama açlık ve sefalet içinde o sanat için uğraştı. İşte sanat budur" diye konuştu.

Türk müziğinde Adnan Saygun, Ahmet Zeki Ün gibi Türk sanatkarlarının dünyaca ünlü sanatçılarla boy ölçüşecek eserler verdiğini hatırlatatan Arkılıç, "Ne yazık ki biz müziğimizi tanıtmak için hiç bir şey yapmıyoruz.. Ben Avrupa'da verdiğim konserlerde Türk ustalardan da parçalar çalıyorum ve çok beğeniliyor. Müzik olarak biz onlardan çok farklı olduğumuz halde ilgilerini çekiyoruz. Türk sanatçıları rahatça yurt dışına çıkmalı. Medeni cesaretleri olmalı" dedi.

Müzik notayla yaşar

Türk müziğinini dünyaya taşımanın ilk ilkesinin müziği yazmaktan başlayacağını savunan Arkılıç, "Batı'daki bütün besteler notalara dökülmüştür. Bizdeyse her şey karadüzen mantığıyla işliyor. Bağlamayı öğrenmek için mutlaka bir bağlama ustası bulmanız lazım. Henüz bağlama çalmada bir teknik geliştirmiş değiliz. Ayrıca dünyaya açılmak için ilk önce tüm müzik parçalarımızı notalara dökmemiz gerekiyor. O zaman o estrümantel uluslararası boyuta geçecektir" diye konuştu.




Kağıda basmak için tıklayın.

Harika referandum
UNESCO'nun dünyanın 7 harikasını belirlemek amacıyla için yaptığı oylama start aldı. Dünya Kültür Merkezi'nin belirlediği 23 aday arasında, Ayasofya Müzesi de bulunuyor. Oylamaya katılmak isteyenler, 30 Eylül'e kadar Kültür Bakanlığı'nın web sitesinden oylarını kullanabilecekler. Dünyanın şimdiye kadarki 7 harikası, Mısır Piramitleri, Babil'in Asma Bahçeleri, Olimpos'taki Zeus Heykeli, Halikarnas Mozolesi, Rodos Heykeli, İskenderiye Feneri ve Artemis Tapınağı'ydı. Yeni harikalar ise oylamayla belirlenecek. Ayasofya'nın yeni rakipleri arasında Çin Seddi, Tac Mahal, Potala Sarayı, Timbuktu Kenti, Colosseum, Sana Kenti ile Pisa ve Eyfel Kulesi de bulunuyor.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...