YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Örtülü zam dönemi

Özel sektörü, mücadele programına yeterli destek vermemekle suçlayan hükümet, örtülü zam uygulaması ile KİT'lerin açıklarını enflasyonu yükseltmeden kapatmayı planlıyor.

Özel sektörü, enflasyonla mücadele programına yeterli destek vermemekle suçlayan hükümet, enflasyon hedefini etkilememesi için, kamuda "örtülü zam" dönemi başlattı.

Örtülü zam uygulaması ile KİT'lerin açıklarını enflasyonu yükseltmeden kapatmayı planlayan hükümet, Başbakanlık'ta gerçekleşen KİT Koordinasyon Kurulu toplantılarında alınan kararlar çerçevesinde bir dizi örtülü zammı uygulamaya koymaya hazırlanıyor.

İşçiye, memura ve çiftçiye yüzde 25'lik enflasyon hedefine göre artış sağlayan hükümet, KİT'lerin açıklarını yüzde 25'in üzerindeki zamlarla kapatıyor.

Özel sektörü aşırı zam yapmakla suçlayan hükümet, örtülü zamlarla hem KİT'lerin açıklarını kapatmayı hem de enflasyon hedefini tutturmayı hedefliyor.

Enflasyon etkilemeyen zamlar

Bir süredir Başbakanlık'ta devam eden KİT Koordinasyon Kurulu toplantılarında alınan kararlar çerçevesinde, KİT'ler açıklarını kapatmak için örtülü zam formülleri üretmeye başladığı bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, 150 kilovatsaati aşan elektrik kullanımlarına uygulanan yüzde 50'lik zam, LPG üzerindeki sübvansiyonun kaldırılması, THY'nin yolculardan 2 milyon liralık alan vergisi alması, örtülü zam uygulamasının örneklerini oluşturuyor.

Sözkonusu zam uygulamalarının hem enflasyon rakamını etkilemediği hem de, KİT'lere yeni finansman imkanı sağladığı kaydedildi. Yine Telekom'un, örtülü zam uygulaması kapsamında, telefon ücretlerine zam yapmak yerine, kontür sürelerini kısaltarak ek gelir imkanına kavuştuğu vurgulandı.

Sırada hangi örtülü zamlar var?

Zarar eden kurumların masaya yatırıldığı KİT Koordinasyon Kurulu toplantılarında alınan kararlar çerçevesinde, birçok kurumun da "Enflasyonu etkilemeden zam yapmanın" formüllerini aradığı belirtildi.

Bu kapsamda, TCDD'nin, Bağ-Kur'un, Emekli Sandığı'nın, Türkiye Şeker Fabrikaları'nın, kamu bankalarının da açıklarını kapatmak için formüller aradığı kaydedildi. Sözkonusu kurumların, enflasyon rakamını etkilemeyen zam formülleri aradığı ifade edilirken, kamu bankaları ve batıkların açıklarının iç borçlanma yoluyla kapatılacağı kaydedildi.

Böylece, açıklarının enflasyon rakamlarını ve faiz oranlarını etkilemeden kapatmanın sözkonusu olacağı belirtiliyor.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...