YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Delilsiz gerekçe

3 kez görülen Sivas Davası'nın gerekçesi açıklandı

Ankara DGM'nin, 33 kişiyi idama mahkum ettiği kararın gerekçesinde, sanıkların katliamla ilişkisi açıklığa kavuşturulmadı.

Ankara 1 No'lu DGM, Sivas'ta 2 Temmuz 1993 günü Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin feci şekilde ölmesi, 56 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan olaydan sonra açılan davada, 3. yargılama sonunda 33 sanığı idam cezasına mahkum ettiği kararın gerekçesini açıkladı. Gerekçede, davada yargılanan sanıkların katliamla ilişkileri açıklığa kavuşturulmadı. Sanıkların savunmalarında 'suçsuz' olduklarını ve sadece 'toplu yürüyüşe' katıldıklarını belirttikleri kaydedilen gerekçeli kararda, hükümlüler, bir kez daha mahkum edildi. Hükümle ilgili olarak somut delillerin ortaya konulması gereken gerekçeli kararda, bunların yerine soyut iddialara yer verilerek, idam kararları savunuldu. Fethullah Gülen davasında olduğu gibi kutsal kitaplara da atıfta bulunulan ve adeta din dersi verilen Ankara 1 No'lu DGM'nin gerekçeli kararında, hakkında hüküm verilen sanıklar da birer canavar olarak tanıtıldı. Gerekçeli kararda, sanıkların otelde yanan insanları zevkle seyrettikleri ileri sürülerek, "Kutsal kitaplarda bile değil bir insanı, bir karıncayı yakarak öldürmek en büyük günah sayılmıştır. 35 kişi yanarak ölürken, sanıkların vicdanlarında en ufak bir acıma hissi uyanmamıştır. Türk-İslam tarihi, böyle vahim bir olay görmemiştir" ifadelerine yer verildi.

Bildiriyi kim dağıttı?

33 kişinin idamına hükmedilen ve delilden çok iddialara yer verilen gerekçede, olayların, kamuoyuna dağıtılanbir bildiriyle tahrik edildiği kaydedildi. Ancak, bildiriyi kimin dağıttığına dair bir açıklamaya yer verilmedi. Gerekçede, "Sivas Paşa ve Meydan camilerinden cuma namazını kılıp çıkan topluluk, güvenlik güçlerinin ihtarına rağmen Kale Camii`nden gelen toplulukla birleşerek sloganlar atarak Kültür Merkezi`ne yürümüştür ve burada, bir gün önce dikilen Ozanlar Anıtı`nı tahrip etmiştir. Burada dağılan grup, daha sonra saat 18.00 sıralarında Madımak Oteli önünde toplanan grupla birleşmiş ve 10-15 bin kişiye ulaşan topluluğun 'yak, yak' sloganları altında arabalar ve otel ateşe verilmiştir" ifadelerine yer verildi.

Gerekçeli kararda hüküm

Gerekçeli kararın hüküm bölümünde, 33 kişinin "Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmak" suçundan idam cezasına mahkum edildikleri bildirildi. Sanıklar Sedat Yıldırım, Temel Toy, Ali Teke ve Durmuş Tufan`ın suç tarihinde 18 yaşını doldurmadıkları gerekçesiyle 20`şer yıl ağır hapis cezasına çevrildiği ifade edilen kararda, 9 kişinin de "Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmaya iştirak" suçundan 7 yıl 6`şar ay hapsine hükmedildiği bildirildi, Sanıklar Mustafa Dürer ve Muhammet Nuh Kılıç hakkındaki dava dosyasının ise "yakalanamadıkları ve Yargıtay bozma ilamına karşı diyecekleri sorulamadığından" ayrıldı.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...