YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


'CIA Ağca'ya yardım etti'

The Washington Post gazetesi, Papa'ya suikast girişiminde bulunan Ağca'yı, "uzman yalancı ve komplo teorisyeni" olarak nitelerken, Ağca'nın komplo teorilerinde CIA'den yardım aldığını iddia etti.

WASHINGTON- Amerikan gazetesi The Washington Post, Papa'ya suikast girişiminde bulunan Mehmet Ali Ağca'yı, "uzman yalancı ve komplo teorisyeni" olarak nitelerken, Ağca'nın komplo teorilerinde, Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA'den yardım aldığı iddiasını ortaya attı. Gazetenin yorum sayfasında, Michael Dobbs imzalı ve "Komplo teorisyeni-papa suikastçisi hakkındaki gerçek halen bilinemiyor" başlıklı yazı yayımlandı.

Yazıda, 1981 yılındaki suikastin ardından Ağca'nın, kimi zaman tek başına, kimi zaman Türkiye'deki aşırı sağcı teröristlerin desteğiyle davrandığını, kimi zaman da Sovyet ve Bulgar gizli servisleriyle işbirliği yaptığını söylediği, en sonunda Vatikan'ın, suikasti, "Fatima'nın üçüncü sırrı" olarak nitelemesiyle durumun iyice karıştığı belirtildi.

Teorileri CIA uydurdu

"Washington Post'un yurtdışı araştırmacı gazetecisi" olarak nitelenen Dobbs, Ağca konusuna özel ilgisi olduğunu ve 1984 yılında, Ağca'nın bahsettiği Bulgar bağlantısını araştırmak için, Roma'da aylarca durumu izlediğini kaydetti. Dobbs, "O zaman kani oldum ki, Bulgar bağlantısı, hapisteki Ağca'nın serbest kalma umuduyla uydurduğu birşeydi. Şimdi buna daha da inanıyorum. Uzman bir yalancı ve perdeleyici olarak, İtalyan savcılarına duymak istediklerini düşündüğü şeyleri söyledi ve ABD'deki sağ kanat komplo teorisyenleri ve CIA tarafından yardım aldı" dedi. Dobbs, itiraf metinlerini incelerken, Ağca'nın söylediklerinin aslında Bulgarlar aleyhinde verdiği bilgilerin pek çoğunun soruşturma sırasında elde edildiğini şaşkınlıkla farkettiğini de yazdı. Kalan detayları ise Ağca'nın tahmin ettiğini, doğru söylediği zaman soruşturmacıların, "içerden bilgi aldığı" sonucuna vardığını, yanlış birşey söylediğinde ise, hikayesini düzeltmesine izin verdiklerini kaydetti.

"Öğrenmek istiyorsanız CIA ile konuşun"

Dobbs, "Dava, bütünüyle Ağca'nın söylediklerinin güvenilir olup olmadığına dayanıyordu ki, 1985 yılında davanın açılışında kendisini İsa olarak tanımlayıp, dünyanın sonunu öngördüğü zaman bu güvenilirlik de yok oldu" diye yazdı. Dobbs, ABD'de 1980'li yılların, Bulgar bağlantısını akılcı bir temelde ele almanın son derece güç olduğu anti-komünist bir havada geçtiğini belirtti. Dobbs, eski CIA analisti Melvin Goodman'ın, suikastin arkasında Kremlin'in olduğuna destek vermek için, CIA'in raporları nasıl çarpıttığını anlattığını ifade ettiğini de yazdı. Ağca'nın, kendi davasıyla ilgili haberleri dikkatle okuyarak, sık sık değiştirdiği hikayesine, CIA bağlantısını katmayı ihmal etmediği de yazıda belirtildi. Ağca'nın 1996 yılında bir gazeteciye, "Bulgar bağlantısı, batının uluslararası komünizme karşı askeri bir hareketiydi. Bazı şeyler öğrenmek istiyorsanız CIA ile konuşun" sözlerini söylediği de aktarıldı.

"Gerçekler hiç öğrenilemeyecek"

Yazıda, "Eğer Bulgar bağlantısı, biraz da batılı komplo teorisyenlerinin yardımıyla, Ağca'nın hayal gücünün ürünü ise, o halde Papa suikastinin arkasındaki kim?" sorusu yöneltiliyor. Bu noktada, yeni bir teori geliştirilerek, "Ağca, Papa'yı batılılaşmanın şeytani simgesi sayan Türkiye'deki aşırı sağcı terörist gruplarla bağlantılıydı. Papa, ideolojik olarak birinci düşmanlarıydı. Avrupa'da zafer arayışı içindeydiler ve Papa da mükemmel bir hedefti" denildi. Gazete, bu açıklamanın da bir teoriden öteye gidemeyeceğini ve ne yazık ki Papa suikasti girişiminin arkasındaki gerçeğin belki de hiçbir şekilde ortaya çıkarılamayacağını da kaydetti.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...