YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Sivas davasında 33 idam

2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nde 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylarla ilgili dava karara bağlandı. Mahkeme heyeti, 33 sanık hakkında kalem kırdı!

ANKARA- 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas Madımak otelinde meydana gelen ve 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylarla ilgili dava karara bağandı. Yargıtay'la DGM arasında 7 yıldır süren ve üç kez karara bağlanan davayla ilgili son duruşmada 33 sanık idam, 9 sanık 7 yıl 6'şar ay, 4 sanık 20'şer yıl, 1 sanık 5 yıl, 1 sanık da 15 yıl ağır hapis cezasına çarptırılırken, 2 sanığın dosyası ayrıldı. Mahkeme Başkanı Orhan Karadeniz'in kararı açıklayıp kalemini kırması üzerine salonda bulunan sanıklar, "Ya Allah Bismillah Allahu Ekber" şeklinde tekbir getirerek slogan attılar. jandarmalar tarafından müdahale edilen sanıklar salondan güçlükle çıkarılıp cezaevine götürüldü. Ankara 1 No'lu DGM'de dün öğleden sonra yapılan duruşmaya 9 sanık ile avukatları Muhammet Emin Özkan ve Hüseyin Ayan ile çok sayıda müdahil avukat katıldı.

Duruşmanın başında savcı Şemsetin Özcan, önceki mütaalasında ısrar ettiğini belirtirken sanık avukatlarından Hüseyin Ayan, esas hakkındaki önceki savunmalarını tekrarladıklarını belirterek, bu davanın siyasi bir dava olduğunu, AB ile ilişkiler açısından ileride yeniden bozulması muhtemel olan idam cezasının verilmemesi gerektiğini savundu.

Duruşmaya iki saat ara verildikten sonra heyet yeniden toplanırken, bu sırada başkan Karadeniz, salonda bulunan sanıklar dahil herkesi uyararak, karar açıklanırken kimsenin slogan atmamasını ve karara itiraz etmemesini belirterek, aksi halde mahkemenin nizamını bozmaktan tutuklama kararı vereceğini söyledi.

Başkan Karadeniz, sanıklardan Mustafa Dürer ve Muhammed Nuh Kılıç hakkındaki davanın bunca aramalara rağmen bulunamadıklarını ve Yargıtay'ın bozma ilamına karşı diyeceklerinin sorulamadığından bu sanıklar hakkındaki davanın ana davadan ayrılmasına karar verdi. Sanıklardan Yalçın Kepenek, Yusuf Ziya Eliş, Engin Durna, Metin Yokuş, Ahmet Kaşkaya, İlhami Çalışkan, Bünyamin Eliş, Öskan Doğan ve Çetin Asamak'ın "Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkıştıkları" gerekçesiyle TCK'nın 146/3 ve 3713 sayılı TMK'nın 5. maddesi uyarınca neticede 7 yıl 6'şar ay ağır hapis cezasına, sanıklardan Bülent Güldü'nün TCK' 146/3, 3713/5 ve TCK 55/3 maddesi uyarınca 5 yıl ağır hapis cezasına, sanıklardan Sedat Yıldırım, Temel Toy, ali Tepe ve Durmuş Tufan'ın TCK 146/1 ve 55/1. maddeleri gereğince 20'şer yıl ağır hapis cezasına mahkûm edildiğini bildirdi. Sanık Yusuf Şimşek'in, TCK'nın 146/1. maddesince önce idam cezasına çarptırıldığını belirten Karadeniz, daha sonra bu cezayı 15 sene ağır hapse çevirdiğini belirtti.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...