YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Kıran kırana yarış

Avrupa ve Rusya arasında 'stratejik ortaklık' kurulmasını hedefleyen AB-Rusya zirvesi başladı. Zirve ABD, Türkiye, Ukrayna ve OPEC'i, Asya enerji kaynaklarından by-pass etmeyi amaçlıyor.

ABD'de başkanlık seçimlerine bir hafta kala, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı George Bush, anketlerde Demokrat rakibi Al Gore'un önünde giderken, seçimi kazanmak için kilit önem taşıyan eyaletlerde Gore'un üstünlüğü devam ediyor. Reuters-MSNBC anketinde, Bush üç puanla Gore'un önünde yer almayı sürdürdü. Ancak ülke genelinde başkanlık seçiminde kilit rol oynayacak 9 eyalette kıyasıya süren mücadelede Gore önde gidiyor. Zogby şirketinin son araştırmasına göre, Bush yüzde 45'e yüzde 42 Gore'un önünde yer alıyor. Reuters-MSNBC'nin, yarışın kıyasıya sürdüğü 9 önemli eyaletteki anketinde ise, 25 seçici oyu bulunan Florida'da Gore'un 11 puanla önde gittiği ortaya çıktı. Bazı siyasi gözlemciler, başkan seçilmek için bu bölgede Bush'un Gore'u altetmesi gerektiği yorumunu yapıyor. Gore, Wisconsin'de 8 ve Illinois'te 6, Pennsylvania'da 3, Washington ve Michigan'da da birer puanla Bush'un önünde gidiyor. Memleketi Tennessee'de de Gore'un Bush ile arasındaki farkı kapattığı belirtiliyor. Gore, Ohio'da 5, Missouri'de de 1 puanla önde bulunuyor. Siyasi gözlemciler Bush'un, çoğunluk oylarını toplamasına karşılık, ABD'deki mevcut seçim sistemi içinde, önemli eyaletlerde üstünlüğü Gore'a kaptırması halinde başkanlık seçimini kaybedebileceğini belirtiyor.

SEÇİM SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?

Amerikan seçim sisteminde, vatandaşlar 7 Kasım tarihinde bulundukları eyalette, siyasi partiler tarafından aday gösterilen ve başkanı seçecek olan "seçici delegeleri" belirlemek için oy kullanacak. Her eyaletin kendi kanunları çerçevesinde, farklı sayıda seçici delege belirlenecek. Delege seçimi, 50 eyalet ve Washington DC'de yapılacak. Böylece, 435 Temsilciler Meclisi üyesi ve 100 senatör sayısına denk gelecek şekilde 535 delegeye ek olarak,

3 seçici delegesi bulunan Washington DC ile birlikte ABD genelinde toplam 538 delege seçilecek. Her bir eyalette, hangi parti için seçilen delege sayısı diğerlerinden çok ise, o eyalette o parti bütün delege sayısını almış olacak. Örneğin 54 seçici delegesi olan California'da, hangi parti adına daha çok delege seçilirse, California'nın 54 seçici oyu, o partiye sayılacak. Toplam 538 delegenin 270'ini alan partinin adayı, başkan seçilecek.




Kağıda basmak için tıklayın.

Türk-Yunan sorunu suni
Türk ve Yunan toplumlarının yakınlaştıklarını ve iyi anlaştıklarını söyleyen Cem, politikacıların da bu yakınlaşmaya destek vermelerini istedi.
Barak'a kapıyı gösterdi
Irkçı muhalefet lideri Şaron, olağanüstü hükümet kurma konusunda Barak'a destek vermeyeceğini açıkça dile getirdi ve Barak yönetimini düşüreceklerini açıkladı.

İsrail istedi, İran uçağı arandı
Tahran-Şam seferini yapan ve 155 yolcusu bulunduğu bildirilen İran uçağı, Diyarbakır Havaalanı'na indirildi. Uçak, arama yapıldıktan sonra havalandı. Şam'a gitmek üzere Tahran'dan havalanan Boeing 727 tipi İran uçağı, dün saat 13.30'da Diyarbakır Havaalanı'na indirildi. 155 yolcusu bulunduğu belirtilen uçak, havalanında yaklaşık 40 dakika bekletildi. Uçak, arama yapıldıktan sonra saat 14.20'de havalandı. İçerisinde aynı zamanda tıbbi malzeme bulunduğu belirtilen uçağı çekmek isteyen basın mensuplarına izin verilmedi. Yetkililer, İran ile yapılan anlaşma gereğince, askeri malzeme taşınabileceğinden şüphelenilen uçaklarda arama yapılabileceğini söylediler.
Türkiye ile İsrail arasında istihbarat ve güvenlik işbbirliği alanında yapılan anlaşmalar İran uçaklarının Türk hava sahasından Suriye veya Lübnan'a gitmesi halinde aranmasını da içeriyor. Sık sık bu yönde Türkiye'den taleplerde bulunan İsrail, İran'ın Hizbullah'a yönelik desteğini bu yolla engellemeyi planlıyor.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...