YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Ciner de devlete borçlu

Bankacılık Üst Kurulu'nun, Etibank'a el koymadan önce, Sabah Gazetesi'nin çoğunluk hisselerini trilyonlarca lira ödeyerek satın alan Turgay Ciner'in, geçen yıl Havaş'ın ilk taksidini ödeyemediği ortaya çıktı.

Bankacılık Üst Kurulu'nun, Sabah Grubuna ait Etibank'a el koymadan önce, Sabah Gazetesi'nin hisselerini trilyonlarca lira ödeyerek satın alan Turgay Ciner'in, geçen yıl Havaş'ın ilk taksidini ödeyemediği ortaya çıktı. Havaş'ın, 8.1 milyon dolarlık taksidini ödeyemeyen Turgay Ciner'in, Sabah Gazetesi'ni hangi parayla satın aldığı merak konusu olurken, satışla ilgili iddialar da güçlenmiş oldu.

Sabah Gazetesi'nin, Turgay Ciner'e "anlaşmalı olarak" satıldığına ilişkin iddialar güçlendi. Bankacılık Üst Kurulu'nun, Sabah Grubu'na ait Etibank'a el koymasının ardından, Sabah Gazetesi'nin satışında Etibank kredisinin kullanıldığı, satışın "mal kaçırmak" amacıyla yapıldığı iddia edilmişti. Sabah Gazetesi'ni Dinç Bilgin'den satın alan Turgay Ciner'in, 1999 yılında Havaş'ın 8.1 milyon dolarlık ilk taksidini ödeyemeyerek, Özelleştirme İdaresi'den, taksidin ertelenmesini talep ettiği ortaya çıktı.

Olay raporlarla doğrulandı

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu müfettişlerinin, 1998 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın hesaplarında yaptığı incemelemeye göre, Havaş'ın hisselerini 27.1 milyon dolara satın alan Turgay Ciner, 30 Mart 1999 tarihinde ödemesi gereken 8 milyon 130 bin dolarlık ilk taksidi ödeyemediği için, Özelleştirme İdaresi'den taksidin bir yıl ertelenmesi istiyor. Ciner'in sözkonusu talebi, 26 Mart 1999 tarih ve 99/21 sayılı ÖYK kararı ile kabul ediliyor. Sözkonusu karar ile, Ciner'in 30 Mart 1999 tarihinde, 8 milyon 130 bin doların sadece 1 milyon 130 bin dolarını ödemesi, geri kalanı da bir yıl ertelemesi öngörülüyor.

Müfettişlerden eleştiri...

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu müfettişleri, konuyla ilgili hazırladıkları raporda, ÖYK tarafından firmaların ödemesi gereken taksitlerin ertelenmesi eleştiriliyor. Raporda, "Özelleştirme Fonu, kaynak sağlamak için yüksek maliyetler borçlandığı ortada iken, bazı yatırımcıların borçlarının eski şartlarla ve ciddi, somut bir nedene dayanmadan değiştirilmesi ekonomik bakımdan da isabetli bir yaklaşım olmamaktadır" denildi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...