YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Putin ateşle oynuyor

KARADENİZ'in Rus gölü olduğunu iddia ederek gerilime neden olan ve Türkiye'nin önerdiği Karadeniz Gücü teklifini engelleyen Putin, dün de Güvenlik Konseyi'ni toplayarak yeni Hazar stratejisini açıkladı.
MOSKOVA'nın bölgede Amerika ve Türkiye'ye karşı kararlılıkla mücadele edeceğine işaret eden Putin, Rusya'ya nükleer silahlara başvuracak ilk taraf olma imkanı sağlayan yeni askerî doktrini de onayladı.

MOSKOVA- Rusya Güvenlik Konseyi, "Rusya'nın Hazar bölgesindeki stratejik çıkarlarının korunması programının uygulanması" ve ülkenin nükleer silahlarının kullanım şartlarını belirleyen yeni askeri doktrininin onaylanması gündemleri ile Devlet Başkanı Vladimir Putin başkanlığında dün sabah toplandı. Putin, Kremlin Sarayı'nda yapılan toplantının açılışında, bölgede Türkiye, İngiltere ve ABD ile diğer bazı ülkelerin Hazar'da aktif olmasının, "Rusya'nın aktif olmaması" ile bağlantılı olduğunu söyledi. Putin bu çerçevede Rusya'nın yapması gereken en kilitsel işin, "Rusya'nın bölgede daha faal hareket etmesi olduğunu, bu amaçla da devletle, ilgili Rus şirketlerinin aktif işbirliğinin gerektiğini" söyledi. Ülkenin ulusal çıkarlarının sağlanması için "Hazar'da faal hareket etmek gerektiğini" vurgulayan Putin, "Bu bölgenin doğal kaynakları için ortaya çıkan uluslararası rekabette, Rusya'nın da kararlılıkla yer alması gerekiyor" dedi. "Hazar'ın, yeni bir cepheleşme bölgesine çevirilmemesi gerektiğini" de vurgulayan Putin'in sözlerinden, ülkenin bölgedeki çıkarlarının sağlanmasında, "ekonomik önlemlere ve girişimlere ağırlık verileceği" anlaşıldı.

Türkiye ve ABD'nin ilgisi rastlantı değil

Putin, sözlerine şöyle devam etti: "Diğer ülkelerin Hazar'a ilgisi, Rusya'nın orada aktif davranmaması ile bağlantılı. Kesinlikle ve açıklıkla anlamalıyız ki, Türkiye, İngiltere ve ABD dahil diğer partnerlerimizin Hazar'a gösterdikleri ilgi rastlantı değil. Çünkü biz orada aktif değiliz. Bölgenin doğal kaynakları için devletler arasında gerçek bir rekabet ve mücadele devam ediyor. Rusya da, bu rekabette büyük boyutlu katılımda bulunmalıdır. Bu mücadelede kilitsel önem taşıyan nokta, devletimiz ile Rus şirketleri arasındaki çıkarların dengelenmesidir. Şunun anlaşılması gerekiyor ki, yalnızca devletin gayretleri ile hiçbir şey elde edemeyiz. Şirketlerimizin bu bölgede aktif şekilde girişimlerde bulunmaları için ortam oluşturmalıyız." Toplantıya, Rusya'nın en büyük yakıt ve enerji şirketlerinin temsilcileri ile, Hazar ile ilgili bölgelerin valileri de katıldı. Karadeniz'in bir Rus gölü olduğunu iddia ederek, kıyıdaş ülkeleri tedirgin eden Putin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun Karadeniz Gücü kurulması teklifini de engellemişti.

Yeni askerî doktrin onaylandı

Rusya Güvenlik Konseyi, Rusya'ya nükleer silahlara başvuracak ilk taraf olma imkanı sağlayan yeni askerî doktrini onayladı. İnterfaks ajansının haberine göre, toplantıya katılan Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeni askerî doktrinin derhal yürürlüğe girmesi için belgeyi dün imzaladı. Genel hatları Ocak ayında belirlenen askerî doktrin, nükleer silah kullanımı politikasını sertleştiriyor. Doktrin, NATO'nun strateji değişikliğine bir yanıt niteliği taşıyor ve Rusya'nın hangi şartlarda kendisini tehdit altında hissedeceğini belirliyor. Askerî doktrin Şubat ayında güvenlikten sorumlu bakanlardan oluşan Güvenlik Konseyi'nde genel hatlarıyla onaylanmıştı. Belgede Şubat'tan bu yana büyük değişiklik yapılmadığı belirtiliyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

KKTC'de seçimin iptali istenecek
LEFKOŞA- KKTC`de cumhurbaşkanlığı seçim sürecine ilişkin tartışmalar sürüyor. Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, seçimin iptali için hazırlık yaptıklarını belirterek, Yüksek Seçim Kurulu'ndan seçimin iptalini isteyeceklerini bildirdi. CTP, iptal için başvuru gerekçelerini, "dış müdahaleler, tarafların karşılıklı itiraf ve iddiaları, kaynağı belirsiz para kullanılması, telefon dinleme iddiaları, tehdit ve baskılar ile seçmenlerin parayla satın alındığı iddiaları ve seçim yasası ile anayasa arasında çelişkiler bulunduğu" konularında yoğunlaştırıyor. Seçimde Denktaş'ı destekleyen Ulusal Diriliş Partisi Genel Başkanı Enver Emin de, erken seçim yapılmasını istedi.

Elçibey geldiği gibi sessiz gitti
BAKÜ- Türkiye temaslarının tamamlayan Azerbaycan eski Cumhurbaşkanı, Halk Cephesi Partisi (AHCP) Genel Başkanı Ebülfez Elçibey, dün Bakü'ye döndü. Yardımcılarına dahi haber vermeden ani bir Türkiye ziyareti yapan Elçibey'in dönüşü de gidişi gibi sürpriz bir zamanlamayla gerçekleşti. Havaalanında gazeteciler tarafından karşılanan Elçibey, tüm soruları cevapsız bırakarak Varoski semtindeki evine gitti. Elçibey'in evinin önünde bekleyen muhabirler ise, korumaların, "Elçibey dinleniyor. Hiçbir açıklamada bulunmayacak" sözleri dışında bilgi alamadılar.

İsrail, Suriye'den Filistin'e yöneldi
TEL AVİV- İsrail'in Haziran'da Lübnan'dan çekilmesi beklenirken, Güney Lübnan'daki çatışmalar şiddetini artırdı. İsrail'in kontrolündeki Güney Lübnan Ordusu'nun iki askeri son 48 saat içerisindeki saldirilar sonucu ölürken, 3 İsrailli asker yaralandı. Sınıra Hizbullah tarafından yerleştirilen patlayıcıların elektrik şebekesine zarar vermesi sonucu yerleşim bölgelerinde elektrik kesintileri yaşandı. Ha'aretz gazetesi, çekilmenin ardından İsrail'in Kuzey sınırında askeri açıdan tam bir belirsizlik yaşanacağını belirterek, iki cephe birden açmamak için Filistin Yönetimi ile anlaşılmasının şart olduğunu vurguladı. Gazete, Hafız Esad'ın artık izole edilmesini ve tüm çabaların Yaser Arafat ile bir anlaşma için yoğunlaştırılmasını önerdi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...