YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Demirel'den telafi imzası

BAŞBAKANLIK yaptığı yedi hükümette uyguladığı politikalarla enflasyonun bugüne gelmesinde büyük etkisi olan Cumhurbaşkanı Demirel bu kez mücadele için imza attı.

İSTANBUL- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından başlatılan "Türkiye Enflasyonu Yeniyor" kampanyası çerçevesinde hazırlanan Enflasyona Karşı Toplumsal Mutabakat Belgesi'ne ilk imzalar, Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Demirel'in de katıldığı törenle atıldı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel törende yaptığı konuşmasında cumhuriyetten günümüze enflasyon hakkında rakamlarla bilgi verdi. Cumhurbaşkanı Demirel konuşmada, enflasyonun Türkiye'nin en büyük sorunu olduğunu ve kendisinin hükümette olduğu yıllardaki enflasyon rakamlarının kabul edilebilirliği üzerinde durdu. Ancak rakamlar Demirel'in 7 kez hükümet olduğu dönemlerdeki enflasyon oranlarının giderek büyüdüğünü gösteriyor.

Demirel savunuyor ama nafile

Cumhurbaşkanı Demirel, 1970 ve sonrası enflasyon rakamlarına ilişkin olarak da, 1970-1980 arasındaki enflasyonun, bugün gelinmek istenen rakam olan, yüzde 25 olduğuna dikkat çekerken, dünya şartları değişmesiyle birlikte enflasyon rakamlarının giderek büyüdüğünü ancak kabul edilebilir olduğunu söyledi. Demirel konuşmasında "Türkiye'de geçen 50-60 senedeki en düşük enflasyondur bu. Ve bu yüzde 5 enflasyonlu yıllarda, yüzde 7 kalkınma hızı sağlanmıştır. Türkiye bugün hala onun nimetlerinden yararlanmaktadır. Kimse yanlış mana çıkarmasın, ben sadece rakamları söylüyorum." dedi. Bu arada, "Enflasyona Karşı Toplumsal Mutabakat Belgesi"ne imza atan ve Türk siyaset tarihinde 7 kez Başbakanlık yapmış Cumhurbaşkanı Demirel, hükümet olduğu dönemlerdeki enflasyon rakamlarının kabul edilebilir olduğunu söylerken, göstergeler enflasyonun Demirel hükümetleriyle birlikte tırmanışa geçtiğini gösteriyor. 1965-1969 yılındaki birinci Demirel hükümeti döneminde 10 yıllık enflasyon ortalaması yüzde 5 olarak gerçekleşirken, 1991-1993 yılları arasındaki son Demirel hükümeti dönemindeki enflasyon ortalaması ise yüzde 70 olarak belirlendi. 1979-1980 yıllarında iktidarda bulunan Demirel hükümeti, yüzde 115.6'lık enflasyon oranı ile o döneme kadarki en yüksek enflasyon rakamına ulaştı.

Mutabakat Belgesi'nde neler var?

Öte yandan "Türkiye Enflasyonu Yeniyor" kampanyası çerçevesinde hazırlanan "Toplumsal Mutabakat Belgesi"nde, " Tüm sivil toplum örgütleri, medya, üniversiteler ve yurttaş olarak bizler, enflasyonla mücadele ve yapısal reformlardaki uygulamalarını, ekonomideki fiyatlar başta olmak üzere tüm gelişmeleri izlemeyi ve yasalar çerçevesinde denetlemeyi görev biliriz. Biz aşağıda imzası bulunanlar, bu mutabakatın gereğini her koşulda hayata geçirme azim ve kararlılığındayız" deniliyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

POAŞ'a onay çıktı
POAŞ'ın satışına ilişkin ihale, Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından onaylandı. ÖYK'da görev yapan bakanların tümünün imzası dün tamamlandı. Bakanlar Kurulu'nda doktor açığından, üzüm suyu ihracatına, Vakıfbank hisselerinen Turizm Bakanlığı'nın müsteşarlığa dönüştürülmesine kadar pek çok konu gündeme geldi.
Akkuyu ihalesinde beklenen sonuç
TOKİ ödemelere sıralama getiriyor
ANKARA- Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) kooperatiflere açılan kredilerin ödemelerinde şeffaf uygulama başlattı. TOKİ Başkanı Kamil Uğurlu, yaptığı yazılı açıklamada, yeni uygulama ile kooperatif hakedişleri ve ödeme sıralamasının bundan böyle kurum panosunda ilan edileceğini ve sıralama dışında hiçbir ödeme yapılmayacağını açıkladı. TOKİ Başkanı Uğurlu, konuyla ilgili şöyle dedi: "Toplu Konut Fonu`nun Hazineye devri ve geçmişle kaynağı bulunmadan yapılan yatırımlar dolayısıyla, TOKİ ciddi bir finansman sıkıntısıyla karşı karşıya kalmıştır. Bunun neticesinde, asıl kuruluş amacı olan toplu konut üreticilerine ve kooperatiflerine finansman desteğini sağlayamaz olmuştur." Uğurlu, TOKİ`nin kaynaklarını zorlayarak sorumluluklarını yerine getirmeye çalıştığını vurgularken, "ödemeler, hakediş tarihleri çerçevesinde bir sıralamaya tabi tutulmaktadır. Bu sıralama 2 aylık periyotlarla kurum panosunda ilan edilecek ve hiçbir şekilde bu liste haricinde ödeme yapılmayacak" dedi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...