YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama


ALIŞILMADIK İSYAN SANATÇILARI BİRBİRİNE DÜŞÜRDÜ
Patrona Ali isyanı

İSTANBUL- Devlet tiyatrocusu Ali Sürmeli'nin, Sakıp Sabancı'nın hayatını konu alan Patron adlı oyunun galasında gösterdiği tepkinin ardından, devlet tiyatrolarının yapısıyla ilgili tartışmalar büyüyor. Bazı tiyatro sanatçıları devlet tiyatrosunun yapısını eleştirerek, bu yapının artık değişmesi gerektiği görüşünde birleşiyor. Ali Sürmeli'nin tepkisine hak veren kimi tiyatro oyuncuları, gösterilen tepkinin şeklini ise doğru bulmadıklarını söylediler.

GENCO ERKAL

Devlet tiyatroları özerkleşmeli

GENCO Erkal, devlet tiyatrolarının demokratik bir yapıya kavuşturularak, özerk bir kurum olması gerektiğini söyledi. Siyasetçilerin bu tiyatrolardan ellerini çekmesini isteyen Erkal, "Her aklına esen oraya müdahale edememeli. Bu yüzden devlet tiyatroları içinde yaşanmaz bir hale geldi" şeklinde tepkisini dile getirdi. Erkal, Ali Sürmeli'nin tepkisinde haklı olduğunu ancak, tepkinin biçiminin yanlış olduğunu belirterek, Ali Sürmeli'nin kendisinin yetiştirdiği çok değerli bir oyuncu olduğunu kaydetti.

METİN SEREZLİ

Tepki naif ve zarif olmalı

YAŞANAN olayı, devlet tiyatrosunun yöneticileriyle çalışanları arasında bir mesele olarak değerlendiren Metin Serezli, demokratik bir ülkede herkesin söz söyleme hakkı olduğunu belirtti. Ali Sürmeli'yi çok yetenekli, saygılı ve iyi bir aktör olarak tanıdığını anlatan Serezli, "Demek ki bir derdi vardı ve o derdini ifade etmek istemiş. Ama seçtiği yer, tavırlar pek hoş değil. Biz sanatçı olarak böyle şeylerin karşısındayız. Biz herşeyi bir nezaket çerçevesi içinde yürütmek isteriz" şeklinde konuştu.

HALDUN DORMEN

Haklıyken haksız oldu

HALDUN Dormen, Ali Sürmeli'nin tepkisinde haklı olduğunu ancak, tepkisini dile getiriş şekliyle haksız duruma düştüğünü belirtti. "Keşke bunu daha başka şekilde dile getirseydi" diyen Dormen, dünyanın en zor işinin bir aktörün sevmediği bir rolü oynamak olduğunu kaydetti. Sanatçı için, sevmediği bir rolle her gece seyircinin karşısına çıkmaktan büyük azap olamayacağını vurgulayan Dormen, devlet tiyatrosunda müesseseleşmekle devam edilemeyeceğini de kaydetti.

GANİ ŞAVATA

Şimdiye kadar neredeydin?

SÜRMELİ'NİN sanatçı kişiliğini takdir ettiğini, kendisini sevdiğini belirten Şavata, "Ama sen kalkıp, oyunda görev alacaksın. Devletten maaş alacaksın. Oyunun selam bölümüne kadar ses çıkarmayacaksın. Sonra da Bakana, 'Gülme ulan, istifa et' diyeceksin. O zaman sana da, 'Cehenneme kadar yolun var. Şimdiye kadar nerdeydin?' derler" dedi. Sürmeli'yi döneklik yapmakla da suçlayan Gani Şavata, "Neymiş Sabancı şöyleymiş de, böyleymiş de, ne yani o iyi de sadece Bakan mı kötü?" şeklinde konuştu.

Mustafa CAMBAZ-Mucip DENİZ


Kağıda basmak için tıklayın.

'Büyük Coğrafya'nın romanı

Tatlıses'in klibine tepki
KARS- Kars'ın Sarıkamış ilçesinde düzenlenen Ozanlar Şenliği'nde, ozanlar İbrahim Tatlıses'in son klibine tepki gösterdi. Sarıkamış Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen Ozanlar Şenliği'ne İhsan Yavuzer, Erol Ergani, Muhsin Denizer, Erol Şahiner ve diğer ozanlar katıldı. Halkın büyük ilgi gösterdiği şenlikte İhsan Yavuzer, İbrahim Tatlıses'in çıkarmış olduğu son kasetinde söylediği "Yetiş Ya Muhammed, Yetiş Ya Ali" parçasına çektirdiği klibe tepki göstererek: "Türkünün sözleri ve klibi bizim kültürümüzle bağdaşmadığı gibi inancımıza da ters düşmekte. Manevi yüceliği olan bu insanların isminin yer aldığı bu türkünün klibinde dansöz oynatılması büyük bir saygısızlıktır. Hepimizin bu konularda duyarlı olması lazım" dedi. Şenlikte ozanlar, atışmaları ile izleyenleri coşturdular. Gecede kendilerini coşturan ozanları izleyiciler alkış yağmuruna tuttu.
Çorum'da var 'İki Kova Su'
ÇORUM-Çorum Devlet Tiyatrosu bünyesinde temsiller verecek olan Çocuk Tiyatrosu, 23 Nisan'da düzenlenecek törenle perdelerini açacak. Çocuk Tiyatrosu'nun açılışına DT Genel Müdürü Rahmi Dillgil'in de katılacak. Çorum Devlet Tiyatrosu'nda temsiller verecek Çocuk Tiyatrosu'nun açılışı, "İki Kova Su" adlı oyunun prömiyeriyle yapılacak. Oyun, mayıs sonuna kadar Çorumlu çocuklarla buluşacak. Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı "İki Kova Su"yu A. E. Grdedianus'tan Can Gürzap Türkçe'ye çevirdi. Rejisörlüğünü Gül Gökçe'nin yaptığı oyunun dekor ve giysi tasarımı Nalan Türkoğlu, ışık tasarımı Kemal Sağlam, dans düzeni Ömür Uyanık tarafından hazırlandı.
'Zengin Mutfağı Masal İçinde'
TRABZON- Trabzon, kültür etkinlikleri açısından yoğun bir haftaya giriyor. Trabzon Devlet Tiyatrosu (TDT), Vasıf Öngören'in yazdığı, Murat Çidamlı'nın yönettiği "Zengin Mutfağı" adlı oyunu sahneleyecek. TDT, ayrıca, İlkay Akdağlı ve Ozan Yıldırım'ın, Harun Özer'in "Masal Masal İçinde" adlı eserinden kurgulayarak yönettiği "Sevgiye Yolculuk" adlı çocuk oyununu 24-26 Nisan arasında sahneleyecek. Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi'nde, Esra Kabare Tiyatrosu, Feridun Ankara'nın yazıp Zeki Akyüz'ün yönettiği "Kuma" adlı oyunu 22-23 Nisan'da, Trabzon Bölge Tiyatrosu ise Emin Keskin'in yazıp yönettiği "Keloğlan Okulumuzda" çocuk oyununu 27 Nisan'da sahneleyecek.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...