YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Adım adım özel emeklilik

Hükümetin emeklilik yaşını yükselterek sosyal güvenlik kurumlarını kurtarmayı değil, özel emeklilik sigortasıyla sigorta şirketlerini zengin etmeyi amaçladığı ortaya çıktı

17Ağustos'ta meydana gelen Marmara depremini fırsat bilerek çalışanların tüm tepkilerine rağmen, emeklilik yaşını 58-60'a çıkaran sosyal güvenlik yasasını Meclis'ten geçiren hükümetin, gerçek amacı belli oldu. Hükümetin, sosyal güvenlik kurumların açıklarını bahane ederek uygulamaya koyduğu mezarda emeklilik yasası ile, sosyal güvenlik kurumlarını kurtarmaktan çok, özel sigorta şirketlerini zengin etmeyi planladığı belirlendi. Hükümetin, bu kapsamdaki planı Hazine, SPK ve Çalışma Bakanlığı uzmanları tarafından hazırlanan özel emeklilik sigortası yasa tasarısı ile açığa çıktı. Tasarıyla, üç sosyal güvenlik kurumuna üye olan sigortalılara özel emeklilik sigortasından yararlanma hakkı getiriliyor. Devletin, özel emeklilik sigortasına katkı yapması da öngörülerek çalışanların özel emeklilik sigortasına yönelmeleri özendiriliyor.

'Tasarı, Türkiye şartlarına uygun değil'

SSK eski bürokratlarından, FP Bingöl Milletvekili Mahfuz Güler, tasarının Türkiye şartlarına uymadığını belirterek, "Tasarı, Anayasa'ya ve tüm sosyal güvenlik yasalarına aykıdır. Tasarıyla, çalışma hayatı altüst olur" dedi. Özel emeklilik sigortasının Türkiye'de işlemeyeceğini savunan Güler, böyle bir tasarıyı FP olarak karşı olduklarını bildirdi. Güler, "Tasarının basına sızan kısmıyla, tasarının IMF tarafından hazırlandığı belli oluyor. Sosyal güvenlik reform yasası gibi bu da, IMF'nin istediği bir düzenlemedir. Tasarıda, çalışanların sosyal güvenlik kurumları dışında özel sigorta şirketlerine de prim ödemeleri isteniyor. Ayda 80 milyon lira kazanan bir asgari ücretli, ikinci primi nasıl ödeyecek? Ayrıca, devlet sosyal güvenlik kurumlarına üye olan sigortalılara yapmadığı katkıyı, niçin özel sigorta şirketlerine yapacak" diye konuştu. Hükümetin, bir başka tasarı ile emeklilik ile sağlık sigortasını da birbirinden ayıracağını kaydedin Güler, böylece özel emeklilik sigortası adeta zorunlu hale getirileceğini kaydetti.

Özel sigortalarda 55 yaşında emeklilik

Öte yandan özel emeklilik sigortasına izin veren tasarıda devletin, sosyal güvenlik kurumlarına üye olup da özel emeklilik sigortasından yararlanmak isteyenlere, katkı yapması öngürülüyor. Katkı tutarı, yıllık primin asgari ücrete geçmesi halinde, primlerin yüzde 20'si kadar olacak. Tasarıyla, işverenlerin özel emeklilik sigortasına katkıda bulunmaları ise, kendilerine bırakılıyor. Özel emeklilik sigortasında, çalışanların 2025 yılına kadar yüksek ücretten 55 yaşında emekli olması getiriliyor.

Kuyrukların akibeti ne olacak?

Hükümetin ortaya koyduğu özel emekliliğe ilişkin tasarının yasalaşması halinde kuyrukların akibetinin ne olacağı tartışması başladı. FP Bingöl milletvekili Mahfuz Bingöl'ün ileri sürdüğü gibi SSK bitirilirse, dar gelirlilerin girecekleri bir kuyruk bile olmayabilir.

ÖNAL: IMF'NİN BÜRO KURMASI UYGUN DEĞİL

Devlet Bakanı Recep Önal, Uluslararası Para Fonu`nun (IMF) Türkiye`de açmayı düşündüğü büroya ilişkin yaptığı açıklamada, "Şu aşamada hükümetimiz böyle bir büronun kurulmasını uygun görmemektedir" dedi. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Önal, "IMF`nin Türkiye`de açacağı büroyu hükümet neden istemiyor" şeklindeki soru üzerine, büronun kurulup kurulmamasının çok önemli bir şey olmadığını belirterek, "Bu onların bir diyetir. İleride bakılacaktır; ne gibi faydaları olacaktır buranın veya ne düşünüyorlar. Buna göre bir karar verilecektir" diye konuştu. Recep Önal, şöyle devam etti: "Şu aşamada hükümetimiz böyle bir büronun açılmasını uygun görmemektedir. Bu konuda çok ayrıntılı birşey söylemek mümkün değil şu anda. Yani bu psikolojik birşeydir, IMF`nin büro açıp veya açmaması. Yoksa sonuçları olacak bir şey değildir. IMF, zaten burada daha çok bilgi alışverişi ve irtibat bürosu olarak düşünmektedir. Onların niyeti odur. Bu aşamada, hükümetimiz de, telekomünikasyon imkanlarının dünyada çok geliştiğini, bu nedenle böyle bir irtibata gerek olmadığını, bunun her türlü iletişim vasıtasıyla sağlanacağını düşünmektedir."

'Programımız esnek ama gerçekleşecek'

Önal, son 10 günde yapılan zamların yansımasının ocak veya şubat aylarında olabileceğini ifade ederek, enflasyonu hemen belli bir düzeye indirme gibi bir iddialarının bulunmadığını kaydetti. Bunun bir esnek program olduğunu ve fiyatların inip, çıkabileceğini söylediklerini anlatan Önal, "Yıl sonu hedefimiz yüzde 25 enflasyondur. 2001 yılı sonunda yüzde 10, 2002 yılı sonunda da yüzde 5-6 civarında enflasyondur. 99`un bütün etkisini arındırdığımızda, Ocak 2000`den itibaren geçecek dönemdeki rakamları aldığımızda, hedeflediğimiz enflasyon rakamları gerçekleşecektir" dedi.





Kağıda basmak için tıklayın.


TİSK: Üç ay çalışmıyoruz
İşverenler yılda ortalama 17 günün resmî tatil sayıldığı Türkiye'de, haftalık tatil ve yıllık izinlerle birlikte yılda ortalama 90 gün çalışılmadığından yakınıyorlar.
Borsada 1 katrilyon döndü
Yaşanan faiz düşüşlerine bağlı olarak para borsaya akmaya devam ediyor. Geçen hafta yüzde 4'lük bir yükseliş kaydeden borsada dönen para ise 1 katrilyon 135 trilyon lirayı buldu
Otogazda devlete trilyonluk fatura
Sıvılaştırılmış petrol gazının (LPG) otogaz olarak kullanımı sonucu devletin 80 trilyon lira ile 150 trilyon lira dolayında vergi kaybına uğradığı belirlendi. Mutfak tüpleri nedeniyle düşük vergilendirilerek devletin sübvanse ettiği LPG'nin taşıt yakıtı olarak kullanımının yaygınlaşması üzerine, bu konuda alınacak önlemleri belirlemek amacıyla Maliye, Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Sanayi ve Ticaret Bakanlıkları temsilcilerinden oluşturulan komisyon çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmalarda, benzine yüzde 290-300, motorine yüzde 190 akaryakıt tüketim vergisi uygulanmasına karşılık, mutfaklar için yüzde 1 Akaryakıt Tüketim Vergisi (ATV) alınan LPG'nin otomobil yakıtına dönüşmesi sonucu, devletin büyük bir vergi kaybı ile karşı karşıya kaldığı belirtildi. Maliyeciler, Aralık ayı fiyatlarıyla otogazın motorin baz alındığında 80 trilyon lira, benzin baz alındığında ise 150 trilyon lira vergi kaybı olduğunu belirtiyorlar.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...