YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Bu onlarsız ilk bayram

Toplu mezarlarda, yakınlarının bulunduğu yeri göz kararıyla belirleyip, diktikleri tahtanın başında dua ederken gözyaşlarına boğulan depremzedeler, bu bayram ilk kez sevdiklerinden ayrı olmanın hüznünü yaşadı.

Bolu'da, depremzedeler yeni binyılın ilk bayramını buruk bir şekilde, kar örtüsü altında kaybolmuş çadırkentlerde kutlarken, bayram namazı, çadır mescitlerde ve enkazlar arasında kılındı. Önceki gece kenti etkisi altına alan kar yağışı sırasında çadırlar beyaza büründü. Kar yağışı sabaha kadar sürerken, depremzedeler bayramın ilk gününe beyaza bürünmüş çadırlarında hazırlandılar. Bolu'da Bayram namazı kent merkezinde çadırkentlerdeki çadır mescitlerde ve yıkılan camilerin bahçesindeki enkazlar arasında kılındı. Çadır mescitlerde yer bulamayan depremzedeler çadırların yanına serilen kilimlerin üzerinde namazlarını kıldı. Namazdan sonra çadır mescitlerin önünde toplanan depremzedeler birbirlerinin bayramını kutlamak için uzun kuyruklar oluşturdu.

Yağmurda bayram namazı

Geceden beri devam eden yağmur altında bayram namazlarını eda eden Kocaeliler'in çoğunluğu, yağmur nedeniyle camilere gidemedi. İzmit merkezindeki Fevziye Camii'nin avlusunda kurulan dev prefabrik mescitte bayram namazını huşu içinde kılan depremzedeler, namazın ardından bayramlaşarak birbirlerine hayırlar dilediler.

'Allah'ım bizi âfetlerden koru'

Bolu'nun Mudurnu ilçesinde, Ahilik geleneği olarak asırlardır sürdürülen esnaf duası, bu kez doğal âfetsiz bir milenyum için yapıldı. Anadolu'da 13. yüzyıldan itibaren güçlü bir teşkilat olarak varlığını sürdüren esnaf örgütü olan Ahilik'in geleneğini yaşatan Mudurnu esnafının her hafta düzenli olarak, işlerinin iyi gitmesi ve bol kazançlı günler için yaptığı, "Esnaf Duası"nda, eller bu kez depremzedeler için açıldı. Esnaf duasında, doğal âfetsiz bir binyıl dileğinde bulunuldu. 17 Ağustos Marmara, 12 Kasım Düzce depremlerini az hasarla atlatmalarına rağmen bölgelerinde yaşanan 1957 Abant-Mudurnu depreminin tekrarlanma ihtimali ile korkulu günler geçiren Mudurnulular, karlı bir günde yaptıkları yeni binyılın ilk esnaf duasında "Allahım, milenyumda insanlığa, doğal afetsiz, kazasız, belasız günler ver" dileğinde bulundular.

Adapazarı mezarlığa taşındı

Marmara depreminde büyük kayıplar veren Adapazarı'da, felaket sonrasındaki ilk dinî bayram buruk şekilde kutlanıyor. Ramazan ayını önceki gün top atışlarıyla uğurlayan Adapazarılılar, akşamdan bu yana devam eden sağanak yağış ve soğuk havaya rağmen, dün sabah bayram namazı için camileri doldurdu. Namaz sonrasında, belediyelerin tahsis ettiği otobüslerle mezarlıklara giden Adapazarılılar, yakınlarının mezarı başında 17 Ağustos'u yeniden yaşadı.

Toplu mezarlarda, yakınlarının bulunduğu yeri göz kararıyla belirleyip, diktikleri tahtanın başında dua ederken gözyaşlarına boğulan depremzedeler, bu bayram, ilk kez sevdiklerinden ayrı olmanın hüznünü yaşadı.




Kağıda basmak için tıklayın.

Milenyum'un Kılıç Ali'si
Yeni bir binyıla girdiğimiz şu günlerde MÜ Rektörü Turay Yardımcı, İstiklal Mahkamesi Hakimi Kılıç Ali'nin "Sanığın idamına, savunmasının daha sonra alınmasına karar verildi" şeklindeki uygulamasını aratmayacak tutum sergiliyor.
Gurbetçi babanın dramı
Yıllık iznini geçirmek için geldiği Gölcük'te 17 Ağustos depremine yakalanan Emir ailesinin reisi Kenan Emir, 4.5 aydır depremden yaralı olarak kurtulan kızını arıyor. Üç torununun cesedini enkaz altından elleriyle çıkaran acılı baba, kızının hasretiyle yanıyor.
'Şekercilik, şeker yedirme sanatıdır'
ALİ MUHİDDİN HACI BEKİR'İN DAMADI DOĞAN ŞAHİN İLE HACI BEKİR GELENEĞİNİ ve ŞEKERCİLİĞİ KONUŞTUK
'Çetelerin kökünü kazıdık'
İstanbul Emniyet Müdürü Özdemir, ülkemizin baş belası haline gelen çetelerin, sorun olmaktan çıktığını belirterek, bunda İstanbul polisinin kararlı ve özverili çalışmalarının etkili olduğunu söyledi
Kızılay'da ikinci çadır rezaleti
DEPREMİN ardından çağdışı çadırlarıyla gündeme gelen ve büyük tepkiler sonucu yönetimi değişen Kızılay'da ikinci çadır rezaleti yaşanıyor. Kızılay, boşalan çadırkentlerdeki çadırları toplamayarak çürümeye terketti. Bolu Valisi Nusret Miroğlu, boşalan çadırların toplanamadığı için çürüdüğünü belirterek, Kızılay'ın biraz daha aktif çalışması gerektiğini bildirdi. Miroğlu, İzzet Baysal Anadolu Lisesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bahçelerinde 12 Kasım depreminde kurulan ve sakinlerinin kutup çadırlarına geçmesi ile boşalan yüzlerce çadırın kar, yağmur ve çamur içinde çürüdüğünü belirtti.
İsveç çadırının üzerinde oyun
Bu arada, Tabaklar mahallesinde kar ve çamur içinde bekleyen, İsveç hükümetinin gönderdiği, içinde özel sobası bulunan çadırlar da depremzeler ayrıldıktan sonra toplanmadığı için çamurun içinde çürümeye terk edildi. Çamur içindeki çadırların üzerinde çocukların oyun oynadıkları gözlendi. Tabaklar mahallesinde çamurda çürüyen çadırların yakınında, ahşap barakalarda yaşayan depremzedeler, olaya tepki gösterdi. Depremzedeler her gün gelip geçerken bu çadırları görünce rahatsız olduklarını belirtti.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...