YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Anahtar kelime 'iç barış'

Apo sorununa 12 Ocak'ta nokta koymaya çalışan ANAP ve DSP, koalisyonun sıkıntılı ortağı MHP'yi, "İç barışın bozulmasını göze alıyor musunuz" sorusu ile ikna etmeye çalışacak

ANKARA- Abdullah Öcalan sorununda siyasal sürecin en kritik aşaması, 12 Ocak çarşamba günü yapılacak liderler zirvesinde yaşanacak. Konuyu, zirvede koalisyonun gündemden çıkarmaya kararlı olan DSP ve ANAP, iktidarın sıkıntılı ortağı MHP'yi "iç barışın bozulmasını göze alıyor musunuz?" sorusu ile ikna etmeye çalışacak. Devlet Bahçeli'nin Apo sorununu bir kez daha MHP yetkili kurullarına götürme isteğinin önünü almaya kararlı olan Ecevit ve Yılmaz, MHP liderine Öcalan'ın "neden idam edilmemesi gerektiğini ", "iç barış", "Türkiye'nin itibarı", "AİHM kararlarının bağlayıcılığı" ve "Siyasal istikrar" başlıkları ile anlatacaklar. Zirvede, Devlet Bakanı Mehmet Ali İrtemçelik'in Öcalan sorununun uluslararası boyutu ile ilgili bilgiler vermesi bekleniyor. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ise idamla ilgili yasal prosedürü ve Türkiye'nin imzaladığı uluslararası antlaşmaları anlatacak. Bayramı Güneydoğu'daki teröre karşı verilen mücadele dosyalarını okuyarak geçiren Devlet Bahçeli'nin ise ortaklarından, hükümetin terörle mücadele konseptinin açıklanmasını isteyeceği bildiriliyor.

Ecevit ve Yılmaz'ın Bahçeli'yi ikna planı

  • Terör Olayları ve İç Barış: İdam dosysanın TBMM'ye gönderilmesi, uzun zamandır ağır kayıplar veren ve kendi içinde bölünmeler yaşayan terör örgütü üzerinde 'canlandırıcı' bir etki yapacak, terör olayları kırsal alandan şehirlere kayma eğilimi gösterecektir. Bahar aylarında hız kazanacak olan bu eğilim, turizme ve ekonomiye darbe vuracaktır. Bölge halkının "sorunların çözülmeye başladığına dair" umudunu baltalayacak olan bu durum, devlete güvensizlik aşılamak isteyen unsurları yeniden harekete geçirecektir. Siz MHP olarak terör olaylarının yeniden canlanmasını ve iç barışın bozulmasnı göze alabiliyor musunuz?

  • Türkiye'nin Dış İtibarı: Uzun mücadelelerden sonra Avrupa Birliği adaylığını kazanmış bulunan Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleri artmıştır. AB konusunda kesin bir irade ortaya koymuş olan Türkiye, birlik ülkeleri arasında oluşuturulan kurumlar ve sözleşmelerle bağlıdır. AB adaylığını olumlu karşılayan MHP, Türkiye'nin, AİHM gibi devletlerarası hukuk kurumlarının kararlarına işine geldiği zaman uyan, işine gelmediğinde uymayan bir ülke görüntüsü çizmesine razı olabilir mi?

  • AİHM Kararlarının Bağlayıcılığı: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye'nin ulusal egemenliğine müdahale eden bir oluşum gibi görülmesi yanlıştır. AİHM, Türkiye'nin kendi iradesi ile imza attığı bir kurumdur, dolayısıyla kararlara uyup uymamayı tartışmak sözkonusu olamaz. AİHM kararlarının nihai anlam taşımadığı unutulmamalıdır. Geçmişte yaşanmış örneklerden bilindiği gibi Türkiye, ihtiyati tedbir kararının sonucunda, tazminat ödeyerek kendi iç hukuk kurallarının hükmettiği biçimde karar alabilir.

  • Siyasal İstikrar: Kendi içinde sergilediği uyum sonucunda siyasal ve ekonomik alanlarda pek çok radikal karara imza atmış olan bu hükümetin dağılması halinde, mevcut TBMM'nin yeni ve güçlü bir hükümet çıkarması zordur. Seçimlerden 9 ay sonra yeni bir hükümet arayışına girilmesi, iç ve dış güveni sarsacak, Türkiye'yi siyasal istikrarsızlığın eşiğine getirecektir. Koalisyon hükümetinin Öcalan sorunu nedeniyle dağılmasının sorumluluğunu MHP üstlenebilir mi?

    Fatma Sibel YÜKSEK


    Kağıda basmak için tıklayın.


  • 2000'de kapatma olmasın
    Geçtiğimiz 17 yılda 15 siyasi parti kapatmanın utancını 2000'e de taşıdık. Anayasa Mahkemesi'nde sadece HADEP ve FP ile ilgili kapatma davası kaldı. Mahkeme, 25 Ocak'ta FP'den savunma alacak
    MHP'de 'DSP'li bakan' sıkıntısı
    DSP'li Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu ve Köy Hizmetlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz MHP'lileri kızdırdı.
    Dokunulmazlık dosyası 105'e çıktı
    ANKARA- 6 milletvekilinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkereleri, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Böylece, TBMM'de bekleyen dokunulmazlık dosyalarının sayısı 105'e yükseldi. MHP Adıyaman Milletvekili Hasari Güler'in dokunulmazlığı, meskun mahalde silah attığı, MHP Nevşehir Milletvekili İsmail Çevik'in dokunulmazlığı, dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu yaralamaya sebebiyet verdiği, FP Bingöl Milletvekili Mahfuz Güler'in dokunulmazlığı, görevi kötüye kullanmak ve remsi evrekta sahtekarlık yaptığı iddiasıyla kaldırılmak isteniyor. MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış'ın dokunulmazlığının, gerçeğe aykırı sağlık raporu düzenlediği, DYP Diyarbakır Milletvekili Salih Sümer'in dokunulmazlığının, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na aykırı olarak yürüyüş yaptığı, ANAP Eskişehir Milletvekili İbrahim Yaşar Dedelek'in dokunulmazlığının da 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Yasası'na muhalefet suçundan kaldırılması talep ediliyor.
    Dini'nin İstanbul 'kaçamağı'
    İSTANBUL- İtalya Dışişleri Bakanı Lamberto Dini, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin içinde yer almasını istediklerini söyledi. İki günlük tatillerini geçirmek üzere eşi Donetella ile birlikte gizlice İstanbul'a gelen Dini, dün ülkesine döndü. Dini, Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlarken, eşiyle aniden aldıkları bir kararla iki günlük tatillerini İstanbul'da geçirmeyi kararlaştırdıklarını bildirdi. Ziyaretinin tamamen özel olduğunu belirten Dini, Türkiye-İtalya ilişkileriyle ilgili bir soruyu cevaplandırırken de, Türkiye'nin, kendileri için kapalı bir kutu olduğunu söyledi. Türkiye'yi dışarıdan izleyerek çözmeye çalıştıklarını belirten Dini, "Türkiye'nin, Avrupa Birliği'nin içinde yer almasını istiyoruz. Türkiye, Avrupa Birliği'ne girince kendini daha iyi anlatacak" diye konuştu.

     


    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
    İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED
    Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...