YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

2000'de kapatma olmasın

Geçtiğimiz 17 yılda 15 siyasi parti kapatmanın utancını 2000'e de taşıdık. Anayasa Mahkemesi'nde sadece HADEP ve FP ile ilgili kapatma davası kaldı. Mahkeme, 25 Ocak'ta FP'den savunma alacak

ANKARA- Anayasa Mahkemesi, 2000 yılına iki parti kapatma davası ile girerken, bu davaların karara çıkmasından sonra konjonktür gereği artık bu konuda yeni bir davanın açılmayacağı belirtiliyor. Yüksek Mahkeme'de, en son kapatılan Demokratik Kitle Partisi'nden (DKP) sonra sadece iki parti ile ilgili dava kaldı. Alınan bilgiye göre mahkeme, HADEP davasında, Ankara DGM'de bu partinin yöneticileri hakkında açılmış davaların sonuçlanmasını bekliyor. Anayasa Mahkemesi'ndeki HADEP'le ilgili dava dosyasında, bu kişilerle ilgili iddianamelerin de bulunması nedeniyle, DGM'deki davaların sonuçlanması gerekiyor. Kapatma davasında, DGM'nin kararına göre görüş belirecek. HADEP'in kapatılmasına karar verilirse, Anayasa'nın 69. maddesinin 8. fıkrasına göre, partinin temelli kapatılmasına beyan veya faaliyetleri ile sebep olan kurucuları dahil üyeleri, Anayasa Mahkemesi'nin temelli kapatmaya ilişkin kesin kararının Resmi Gazete'de gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak, 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve denetçisi olamayacaklar. HADEP hakkında açılan kapatma davası, bu partinin 18 Nisan'da yapılan milletvekili ve yerel seçimlere katılmasını engellememişti.

FP davası...

Anayasa Mahkemesi'nde FP ile ilgili açılan kapatma davasında, 18 Ocak günü Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş, 25 Ocak günü de parti adına bir sözcü, sözlü savunma yapacak. Sözlü savunmalardan sonra esasa ilişkin rapor hazırlaması için dosya raportöre verilecek. Heyet, raportörün görüşünü aldıktan sonra FP ile ilgili nihai kararını açıklayacak. FP'nin kapatılmasına karar verilmesi halinde, tıpkı HADEP'te olduğu gibi Anayasa'nın 69. maddesinin 8. fıkrasındaki hükümler gereği bu partinin de kurucuları dahil üyeleri, 5 yıl süreyle siyasi faaliyette bulunamayacaklar. Bu arada, geçen yıl 5'e karşı 6 oyla kapatılan DKP ile ilgili gerekçeli kararın tamamlanmak üzere olduğu öğrenildi. Gerekçede, kapatma kararına karşı oy kullanan üyelerin, ilginç yorumlarda bulunacakları bildirildi.

17 yılda 15 parti kapatıldı

Anayasa Mahkemesi, 12 Eylül 1983'ten sonra kurulan partilerden 15'ini kapattı. Bu partiler şunlar: "Büyük Anadol Partisi, Sosyalist Parti, Yeşiller Partisi, Halk Partisi, Türkiye Birleşik Komünist Partisi, Halkın Emek Partisi, Özgürlük ve Demokrasi Partisi, Sosyalist Türkiye Partisi, Demokrasi Partisi, Demokrat Parti (2), Demokrasi ve Değişim Partisi, Emek Partisi, Diriliş Partisi, Refah Partisi ve Demokratik Kitle Partisi."

 




Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...