|
|
 |
Göz göre göre soygun
AYDIN Doğan'ın dışarda kurduğu bir şirketle kendi hisselerini alarak, bin 700 liralık hisse senedini iki ay gibi bir sürede 11 bin lira seviyesine çıkardı.
İSTANBUL- Aydın Doğan'ın sahibi olduğu şirketlere ait hisselerin, geçtiğimiz dönem içinde yoğun olarak Born Investment Holding Company S.A isimli yabancı bir şirket aracılığı ile alınmasının arkasında ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Söz konusu şirketin Doğan Grubu tarafından kurulan bir şirket olduğu ileri sürülürken, borsacılar bu şirket aracılığıyla yapılan alım satımlar sayesinde Doğan şirketler grubuna ait hisselerin değerinin çok kısa bir süre içinde arttığını söylediler. Bu arada borsa uzmanları, yaklaşık iki ay önce bin 700 lira olan Doğan Grubu hisselerinin 11 bin lira olduğunu, Mart ayında bu rakamın 20 bin liraya ulaşacağını söylediler. Öte yandan, off-shore bir şirket olan ve danışmanlık hizmeti veren Born Investment Holding Company S.A isimli şirketin vergi ödemediği de öne sürüldü. FP Milletvekili Bülent Arınç tarafından Başbakan Bülent Ecevit'in cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesine kadar konu olan Doğan Grubu'na bağlı şirket hisselerinin Born Investment Holding Company S.A isimli yabancı bir şirket aracılığı alımı konusu, "Yabancı sermayenin İMKB ısrarı" şeklindeki haberlere de açıklık getirdi. Borsa uzmanları, İMKB'de bulunan büyük şirketlerin bir çoğunun yurtdışında bir şirket kurduklarını ve bu şekilde söz konusu şirketler aracılığı ile İMKB'de alım-satım yaptıklarını belirterek, "Bu şekilde dışarıda şirket kuran bu holdinglerin hisseleri beklenmedik şekilde değer kazanıyor. Yani bu şekilde inanılmaz rakamlara varan paralar kazanılıyor. Aynı zamanda sanki yabancı şirketler bizim borsamıza ilgi gösteriyormuş gibi görünüyor" dediler.
İşleyiş nasıl gerçekleşiyor?
Borsa uzmanları, Born Investment Holding Company S.A isimli şirket ile Aydın Doğan arasındaki bağlantı konusunu ise şöyle açıklıyor: "Söz konusu şirket Aydın Doğan tarafından kurulmuş olabilir. Ve bu şirket Doğan Grubu hisselerini alarak hisselerin değerinin artmasını sağlayabilir. Ki son rakamlar bunu kanıtlar gibi. Bu tür geniş çaplı alımlar yurt içinde de çok dikkat çekeceğinden, Doğan Grubu hisselerine büyük rağbet oluyor. Ayrıca alımlar direkt olarak Born Investment Holding Company S.A isimli şirket tarafından da yapılmaz. Bu şirket Türkiye'deki bir aracı kurumu emreder ve alımı o kurum yapar. Bu şekilde izlenen yolla, hem çok büyük kâr edilmiş olur hem de söz konusu şirket off-shore bir şirket olduğu için vergi ödemez."
Cevap bekleyen sorular
Borsa Başkanlığı Born Investment Holding Company S.A isimli şirkete İMKB'de alım satım yapmasına ne zaman izin vermiştir?
İMKB'de hisse senetleri alım-satım işlemleri yapan bu şirketin sahibi kimdir?
Bu kuruluş borsaya girdiği günden bugüne kadar hangi şirketlerin hisselerini, hangi miktarlarda ve hangi zamanlarda alıp satmıştır?
Şirket 11 Nisan 1997 tarihinde mi kurulmuştur? Şirketin merkezi Lüksemburg mudur?
Şirketin sermayesi 35 milyon dolar mıdır? Şirketin 35 milyon dolarlık sermayesinin 34 milyon 999 bin 998 dolarını Falcon Enterp. Ltd., 2 dolarını ise Eurozone Trading Ltd. şirketleri mi ödemiştir?
Aydın Doğan şirketin yönetim kurulu başkanlığını yapmış mıdır?
Doğan Holding Genel Koordinatörü İmre Barmanbek bu şirketin Finans Müdürlüğü görevini üstlenmiş midir? İmre Barmanbek Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) teşvikler bölümünde çalışmış mıdır?
Aydın Doğan'ın kızı Hanzade Doğan, Born Investment Holding Company S.A şirketinin yönetim kurulunda görev almış mıdır?
|
 |
 |
Üç yıl kemer sıkılacak
Bakan Oral, 2000 yılında yeni vergi düzenlemesi yapmayı düşünmediklerini belirterek, Maliye'nin yeni hedefinin kayıtdışı ekonomi olduğunu söyledi. Sümer Oral, programın üç yıl tavizsiz uygulandığı takdirde hedefine ulaşacağına inandığını kaydetti.
Dövizden kaçış başladı
Birikimi olan, artık döviz büfelerine hücum etmiyor, ya borsayı ya da alışverişi tercih ediyor.
Sivil İnisiyatif
2. kez bir arada
Kamuoyunda, "7'li Sivil İnisiyatif" olarak bilinen Türk-İş, Hak-İş, DİSK, TİSK, TOBB, TESK ve TZOB Genel Başkanları yarın ikinci kez biraraya gelecek. Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, DİSK Genel Başkanı Vahdettin Karabay, TİSK Başkanı Refik Baydur, TOBB Başkanı Fuat Miras, TESK Başkanı Derviş Günday ve TZOB Başkanı Faruk Yücel'in katılması beklenen toplantıda, Ekonomik ve Sosyal Konsey'in (ESK) kurumsallaşmasına ilişkin tarafların görüşleri değerlendirilirken, Sivil İnisiyatif Teknik Alt Komitesi'nin ESK'ya ilişkin hazırladığı yasa teklifi taslağına son şekli verilecek. Bu arada, Sivil İnisiyatif Teknik Alt Komitesi tarafından hazırlanan yasa teklifi taslağında, Ekonomik ve Sosyal Konsey'in yasal bir statüye kavuşturularak, konseyde sivil toplum örgütleri temsilci sayısının artırılması benimseniyor.
|
|