|
|
 |
Paket kafa karıştırdı
Hükümetin, cumhurbaşkanlığı seçimini düzenleyen Anayasa değişikiliği teklifine 69 ve 86. maddeleri de eklemesi vekillerin kafasını karıştırdı
ANKARA- Koalisyon ortaklarının Cumhurbaşkanının 5 yılı için iki kez seçilebilmesini öngören Anayasa değişikiliği teklifine 69. ve 86. maddelerin değiştirilmesinin de eklemeleri, vekillerin kafasını karıştırdı. Kararın kamuoyuna açıklanmasından sonra, "Ben evet demedim, sadece arkadaşlarımızla görüşeceğiz dedim" diyen ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın tavrı, koalisyon ortakları arasında yeni bir "çarketme" olarak değerlendirildi. Değişiklik tartışmalarına, "28 Şubat'a darbe vuruldu" sözleri ile katılan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın çıkışı, siyasilerin tepkisini çekti. ANAP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Akarcalı, "Hukukçular siyasete fazla karışmaya başladılar" değerlendirmesini yaptı.
Koalisyon ortakları tarafından hazırlanan ve Cumhurbaşkanının görev süresini yeniden düzenlemeyi öngören Anayasa değişikliği teklifine, siyasi parti kapatmayı zorlaştıran ve milletvekili maaşlarının Meclis tarafından belirlenmesini sağlayan iki değişiklik maddesinin daha eklenmesi, ANAP kanadını karıştırdı.
'Başkanlık Divanı'nda görüşeceğiz'
ANAP Genel Sekreteri Abdülkadir Baş, konuyu bugün Başkanlık Divanı'nda görüşeceklerini belirtirken, Anayasa Komisyonu Başkanı Ertuğrul Yalçınbayır, "İki maddenin cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgisi yok. Ben komisyon başkanı olarak hayır oyu veririm" dedi. ANAP'lı Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, "Gazetelerden okudum, teklife yeni maddeler eklemek öyle kolay olmaz. İki maddenin teklife eklenmesi, hem Meclis'in hem de Cumhurbaşkanlığı makamının saygınlığını zedeler" derken bir diğer ANAP'lı Bakan Edip Safder Gaydalı ise "Üç değişiklik önergesi aynı pakette yer alacak içerikte değil. Milletvekilinin kendi maaşı için getirilen düzenlemeye evet oyu verirken, 5+5'i reddetmesi yakışıksız olmaz mı?" diye konuştu.
'Hukukçular siyasete fazla karışıyor'
Siyasi partilerin özgür iradesine ipotek konulamaycağını kaydeden ANAP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Akarcalı ise "Böyle konular, parti yetkili kurullarında tartışılır" dedi. Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş'ın "69. madde 28 Şubat'ın dayanağıdır. Acaba iyi düşündüler mi?" açıklamasını değerlendiren Akarcalı, "Hukukçular siyasete fazla karışmaya başladı" yorumunu yaptı.
|
 |
|