| Türkiye'nin birikimi... | ||
|
|
FP-DSP pazarlığıDSP'li Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile FP Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Esengün bugün biraraya gelerek 69. madde ile ilgili son değerlendirmeleri yapacakları kaydedildi. Özkan'ın elinde bulunan 69. madde değişikliği ile ilgili taslağı FP kabul etmiyor. Özkan'ın elinde bulunan tasarıda sadece 'odak olma' hali ile ilgili yeni bir düzenleme getiriliyor. FP yönetimi 69. madde de sadece odak olma ile ilgili düzenlemenin değil, Anayasa Mahkemesi'nde görülen davada FP'nin kapatılmasını engelleyecek düzenlemenin de gerçekleştirilmesini istiyor. FP tarafından hazırlanan Anayasa'nın 69. maddesi ile ilgili taslakta "Bir siyasi partinin tüzüğü 68. maddenin 4. fıkrası hükümlerine aykırı bulunması halinde temelli kapatma kararı verilir" şeklindeki mevcut fıkranın değiştirilirek, kapatmanın zorlaştırılmasını istiyor. FP, bu durumda Başsavcının ilgili partiye düzeltme talebinde bulunması, partinin de bu talebe karşı Anayasa Mahkemesi'ne itiraz etme hakkının getirilmesini istiyor. FP, ayrıca, 'odak' olma halinin belirlenmesi için 'ancak kanunla belirlenen ölçülere göre bu nitelikte fiillerini işlendiğinin' tespit edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Arınç: Demirel'e destek değilFP kurmayları, Anayasa'nın 69. maddesinin değiştirilmesi karşısında verecekleri desteğin Demirel'in seçilmesi anlamına gelmeyeceğini açıkladı. FP Grup Başkanvekili Bülent Arınç,"Biz 69. maddenin değiştirilmesini olumlu karşılarız. Ancak bunun Cumhurbaşkanlığı seçimi için bir pazarlık konusu olarak görmeyiz. Biz sadece 69. maddeni değil Anayasa'nın 14. 24. ve 125. maddesinin de değiştirilmesinin paket içinde yer almasını arzu ederiz. 5+5 formülüne destek vermemiz Demirel'in seçilmesine destek vereceğimiz şeklinde de yorumlanmamalıdır. Demirel'e yönelik bir Anayasa değişikliğini kabul etmeyiz" diye konuştu.
'Adaya bakar öyle karar veririz'Genel Başkan Yardımcısı Veysel Candan ise 69. maddenin değiştirilmesini, FP'nin kapatılmasını engelleyecek bir şekle getirilmesi halinde kabul edebileceklerini belirterek, "Bu konuda gerekli düzenlemenin yapılmasının ardından 5+5 formülünü müzakere ederiz. Ancak halk seçsin önerimizin öncelikle görüşülmesi de hedefimizdir. 69. maddedeki isteklerimizin kabul edilmesinden sonra 5+5'e vereceğimiz destek Demirel'in yeniden seçilmesini istediğimiz anlamına gelmez. Anayasa değişikliği yapılmasından sonra çıkacak adaylar arasından en uygun isme oyumuzu veririz" şeklinde konuştu.
|
|
| Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar |
| İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV |
|