YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


AB adayları endişeli

AB genişleme sürecindeki aksamalar adaylar arasındaki gerginliği tırmandırdı. Bazı ülkelerin adaylıktan çekilebileceği, AB karşıtlığının güçleneceği belirtiliyor.

AB'ye aday 12 ülke ile Kıbrıs Rum Kesimi, genişleme sürecindeki aksamalardan ve diyalog kopukluğundan büyük endişe duyuyor ve tepkilerini artan bir şekilde Brüksel'e yansıtıyor. Tam üyelik müzakereleri başlatılmayan ve farklı bir süreç izleyen Türkiye'nin AB ile ana sorunu olan Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği ciddi rahatsızlık yaratan bir boyut kazandı.

AB, AGSK konusunda, NATO'nun AB dışındaki Avrupalı üyelerini karar mekanizması dışında bırakmakta ısrar edince, Başbakan Ecevit'in AB'yi ağır ifadelerle kınamasından sonra Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in hafta başında Brüksel'de yapılacak toplantıya katılmayı reddetmesi Brüksel'i rahatsız etti. NATO'nun AB dışındaki Avrupalı ülkelerinin bakanlarının buluşması ve AB'nin Dış Politika ve Ortak Savunma Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile görüşmesi planları, Ankara'nın sadece "müsteşar yardımcısı" düzeyinde katılım bildirmesi üzerine ertelendi. AB'nin diğer adaylarla yaşadığı sorunlar da giderek büyüyor.

AB karşıtı hareket doğabilir

Doğu Avrupa ülkeleri ve Rum Kesimi, geçen hafta Brüksel'i, genişleme sürecindeki gecikmelerin getireceği olumsuzluklar konusunda uyardı. AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen, adaylar arasında yaşanan gerginliği ifade ederken, "Genişleme süreci sırasında bir veya birkaç ülke yoldan geri dönebilir" dedi ve "Eğer adaylar tünelin ucundaki ışığı görmezlerse, AB'ye karşı bir hareketin doğması muhtemeldir" şeklinde konuştu. AB uzmanları, eski Doğu Bloku ülkelerinde "komünizmin geri gelişi" hareketine de ısrarla dikkat çekiyor ve uyarıcı raporlar hazırlıyor.

Fransa uyardı

AB'nin yeni dönem başkanı Fransa ise, Birlik içinde kurumsal reformlar tamamlanamadan genişlemeye gidilemeyeceği konusunda diğer üye ülkeleri uyardı. Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, ülkesinin dönem başkanlığı sırasında öncelik vereceği konular hakkında bilgi verdi.

Chirac, kurumsal reformların Aralık'ta Nice'de yapılacak AB zirvesine kadar tamamlanmasının hayati önem taşıdığını belirterek, "Kurumsal reformlar tamamlanmadığı takdirde, genişleme konusu da felce uğrar. Bunun da sorumluluğunu kimse alamaz" dedi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...