YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


MOSKOVA ŞOKTA

Çeçenler'in Pazar günü 10 ton patlayıcı yüklü kamyonlarla düzenledikleri intihar saldırılarında 1.500 Rus askeri öldü. Ruslar kayıpları gizlemek için sıkıyönetim ilan etti. Cesetler trenlerle taşınıyor.

Çeçen mücahitler son iki günde düzenledikleri intihar saldırıları ile Ruslar'a çok ağır darbeler indirdi. Çeçenistan'ın her bölgesinde atağa geçen mücahitler, önceki gün Urus Martan, Gudermes, Kurçeloy, Argun ve Novi Grozni'de Rus paraşütçü birlikleri, OMON timleri, askeri istihbarat birliklerine büyük kayıplar verdirdi.

Saldırılar sonucunda sadece bir saat içinde 1.500 Rus askeri öldürüldü. Çeçenler'in her biri 10 ton patlayıcı dolu kamyonlarla düzenledikleri saldırılarda Rus üslerinin tahrip edildiği, cesetlerin üst üste yığıldığı ve hastanelerin yüzlerce yaralı Rus askerine bakmakta yetersiz kaldığı ifade edildi. Saldırı düzenlenen Rus üslerinin her birinde en az 500 askerin bulunduğunu belirten Çeçenler, tahrip edilen üslerin önemli yönetim merkezi, teçhizat tedarik üsleri, ordu konakları, lojistik ve komuta merkezleri olduğunu belirtti. Rusya haberalma teşkilatı, intihar saldırılarının ardından yeni saldırılar beklediğini, bu saldırıların bir iki gün içinde yapılacağı yönünde istihbarat alındığını duyurdu.

Kayıpları saklamak için sıkı yönetim ilan ettiler

Ağır kayıplardan sonra güvenlik tedbirlerini artıran Moskova, Çeçenistan'da sıkıyönetim ilan etti. Yasağın önceki gece başladığı ve yerel saatle 07.00-21.00 arasında geçerli olacağı bildirildi. Askeri yetkililer, sözkonusu saatler içinde hareket halinde bir araç görüldüğü taktirde, uyarıda bulunulmaksızın ateş edileceğini söylediler. Bölgeye giden bütün yolların Ruslar tarafından kapatıldığını belirten Çeçenler, sıkıyönetimin sadece sivil halkı değil, Rus askerlerini de kapsadığını ifade ettiler. Ruslar'ın, verilen büyük kayıpların görüntülenerek dünya medyasına dağıtılmasını engellemek için sıkıyönetim uyguladıkları belirtiliyor.

HER ŞEY BİR SAAT İÇİNDE OLDU

Sadece bir saat içinde 1.500 Rus askeri öldürüldü. Saldırı düzenlenen Rus üslerinin her birinde en az 500 askerin bulunduğunu belirten Çeçenler, tahrip edilen üslerin önemli yönetim merkezi, teçhizat tedarik üsleri, ordu konakları, lojistik ve komuta merkezleri olduğunu belirtti.

İlk hedef Gudermes

Çeçen mücahidlerin ikinci büyük kent olan Gudermes civarında Rus birliklerinin büyük kısmını kuşattıkları ve her an kenti geri almaya hazır oldukları bildirildi. Çeçenler'in Web sitesindeki habere göre Şamil Basayev komutasındaki bir grup Çeçen, önceki gün bir Rus birliğine saldırı düzenledi. Saldırıda BMP tanklarının da bulunduğu 15 zırhlı aracın imha edildiğini bildiren Çeçen kaynağı, Vedeno'da Rus özel birliklerine düzenlenen saldırıda da 18 Rus askerinin öldüğünü kaydetti. Ayrıca Çeçen mücahidlerin Grozni'yi 1996'dakine benzer bir saldırı ile tekrar ele geçirmek için son hazırlıklarını tamamladıkları kaydedildi.

Çeçen siviller Argun'dan kaçıyor

Çeçenler intihar saldırılarından sonra, olayla ilgili 18 kişinin gözaltına alındığı duyurdu. En büyük patlamanın olduğu Argun'da siviller kentten ayrılmaya çalışıyor. Ruslar'ın, kentte arama yaptığı, sivillerin askerlerin misilleme yapması korkusuyla tedirgin olduğu belirtiliyor. Rus helikopterlerinin ve ağır silahlarının Urus-Martan, Argun ve Vedeno vadileriyle, İtum-Kale ve Şali'yi de bombaladıkları, sivillerden ölen ve yaralananlar olduğu kaydedildi. Çeçenler ise, Ruslar'ın Pazar gecesi, Çeçen kadınları tutuklayarak kötü muamele ettikleri, yaşları 13-15 arasında değişen 15 Çeçen genci tutuklayarak toplama kamplarına gönderdikleri belirtildi.

Ruslar'ın cesetleri trenlerle taşınıyor

Ruslar'ın "Argun'da sadece 60 kişinin öldüğü ve diğer bazı saldırılarda da birkaç kişinin öldüğü" şeklindeki açıklama ile gerçek rakamları gizlediklerine dikkat çeken Çeçenler, "Ancak Rus halkı, torbalara konularak trenlerle ülkelerine geri gönderilen 1.500 askerin cesedini görünce bu rakamlara inanmayacaktır. Ayrıca bu rakamlara yaralı ve sakat askerler de eklenirse, gerçek kayıplar gözönüne serilmiş olacak" şeklinde konuştu. Son saldırılar ve verilen kayıplar ile Rusya'nın, savaşın sona erdiği ve kontrolü tamamıyla ele geçirdikleri yönündeki iddialarının da çürüdüğünü belirten Çeçenler, Ruslar'ın kendi askerlerini bile kontrol edemediğini belirttiler.

Afganistan savaşına benzedi

İntihar saldırılarından sonra Rus basını dün, "Moskova'nın bölgedeki durumu kontrol etmekten aciz olduğunu" yazdı. Segodnia gazetesi, Rusya tarafından Çeçenistan'da 9 aydır yürütülen operasyonlarda, kazananın Çeçenler olduğunu belirterek, "Argun trajedisinin Moskova'nın bölgeye atadığı yetkililerin durumu kontrol etmekten aciz olduğunu ortaya koyduğunu" belirtti. "Çeçenistan'daki savaşın Afganistan savaşına benzemeye başladığını" yazan gazete, büyük bir olasılıkla sivil Çeçenler'in de savaşçılara katıldıklarını öne sürdü. Vremia gazetesi ise, "Çeçen savaşçıların Çeçenistan'ın kontrolünün ellerinde olduğunu açıkça ispatladıklarını" belirtti. "Rus askerlerinin, bırakın sivilleri kendilerini bile koruyacak durumda olmadıklarını" yazan Nezavissiamaya Gazeta ise, Moskova tarafından atanan Ahmed Kadirov'un siyasi




Kağıda basmak için tıklayın.

AB adayları endişeli
AB genişleme sürecindeki aksamalar adaylar arasındaki gerginliği tırmandırdı. Bazı ülkelerin adaylıktan çekilebileceği, AB karşıtlığının güçleneceği belirtiliyor.
Denktaş umutsuz gitti
"Rumlar'ın cıngar çıkarmak ve görüşmeleri kötü yönde etkilemek için bir bahane aradıklarını" söyleyen Denktaş, "Cenevre'deki üçüncü tur görüşmelerden hiçbir sonuç çıkmayacak" dedi.

Hizbullah lideri Tahran'da
Lübnan'da faaliyet gösteren Hizbullah örgütünün lideri Şeyh Nasrallah İran'a gitti. Nasrallah'ın İsrail'in Güney Lübnan'dan çekilmesinden sonra İran'a yaptığı bu ilk ziyarette, Hizbullah'ın Lübnan siyaset sahnesinde oynayacağı rol, Lübnan'da gelecek iki ay içinde yapılacak meclis seçimleri ve
Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad'ın ölümünden sonra bölgede ortaya çıkan durum ele alınacak. İsrail'i "Ortadoğu'daki tüm belaların kaynağı olarak" niteleyen Nasrallah, Lübnan'da Hizbullah'ın geleceği konusunda, "Siyonist rejimin Lübnan'dan tamamen çıkarılması bizim temel isteğimizdir" dedi.

ABD'nin Ladin paranoyası
ABD istihbarat yetkilileri, bütün dikkatlerini bir terör miti haline getirdikleri Usame bin Ladin'e yöneltirken, Ladin'in yürüyüşünü bile uydu görüntülerinden doktorlara tahlil ettirdikleri iddia ediliyor. The Washington Post'ta yayınlanan haberde, CIA terörizmle mücadele biriminin, Ladin'i yakın izlemeye aldığı belirtildi.
Habere göre, CIA'in merkezinde Ladin'in uydu görüntülerini izleyen doktorlar, çeşitli farklı hastalıkların pençesinde olduğu ileri sürülen Ladin'in bastonsuz ve normal yürüdüğüne ve sapasağlam olduğuna kanaat getirdiler. ABD'nin, Ladin'in ortadan kaybolması halinde bile, yerine geçecek iki adayı tespit ettiği, Ladin ölürse, yerine Mısır'ın eski Devlet Başkanı Enver Sedat'a yönelik suikastteki rolü yüzünden 3 yıl hapis yatan Mısırlı tıp doktoru Eyman Zavahiri ya da Ladin'in güvenliğinden sorumlu Muhammed Atıf gelecek.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...