YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


ESNAF PİYASADAKİ DURGUNLUKTAN YAKINDI

Böyle düşmesin

Enflasyon düşmesi kepenk kapattıracaksa, şalter indirecekse, insanları işsiz bırakıp sokağa dökecekse böyle bir enflasyon düşüşünü istemiyoruz.

Hükümetin enflasyon politikası memur, emekli, işçi ve tarım kesimini sokağa döktü. Mali piyasaların ciddi bir durgunluğa girdiği yaz sezonunda Temmuz ayı enflasyon rakamlarının eksiye inmesini büyük başarı olarak değerlendiren hükümet enflasyonu düşürürken halkı da yoksul etti.

Alım gücü düştü

Alım gücünün düşmesi ile alışverişlerin durduğu bir ortamda enflasyonun düşük çıkmasının normal bir sonuç olduğunu dile getiren Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği İzmir Şube Başkanı Mütteki Sezen, "Piyasada ciddi mali durgunluk var. Temmuz ve Ağustos ayları enflasyon oranı da negatif olabilir. Böyle devam ederse, yıl sonunda enflasyonun yüzde 35-40 olmasını bekliyoruz" dedi. Sezen, şöyle devam etti: "Sıkıştırılmış enflasyon patlama noktasına gelirse, yıl sonundan sonra krizin kapıda olduğunu söyleyebiliriz. Enflasyon düşmesi kepenk kapattıracaksa, şalter indirecekse, insanları işsiz bırakıp sokağa dökecekse böyle bir enflasyon düşüşünü istemiyoruz. Enflasyonun düşmesi derken, sosyal refahı istiyorduk. İnsanların refahı artmalı ki enflasyonun düşmesi bir şey ifade etsin."

Hükümet inandırıcı değil

Hükümetin banka kurtarma operasyonunu doğru bulmadıklarını da söyleyen Sezen, "İki operasyonda 7.5 milyar dolar havaya uçtu. Öte yandan 3 yılda 3.5 milyar dolarlık kaynak sağlamak için Cottarelli'nin peşinden koşuyoruz. Bu politikalar inandırıcı değil" diye konuştu.

Tarım ürünleri düşürdü

Haziran ayında meydana gelen düşüşe en fazla katkı tarımdan geldi. Tarım ürünlerinde geçen ay yüzde 55'e varan fiyat düşüşleri yaşandı. Haziran ayında fiyatı en çok azalan ürün yüzde 55.3 ile domates olarak gerçekleşirken, fiyatı en çok yükselen madde ise yüzde 40.8 ile dondurma oldu.




Kağıda basmak için tıklayın.

Tablo pembe değil
Türk Bankacılık Kongresi'nde ilk defa ekonomideki olumsuz tablodan bahseden Bakan Recep Önal, ekonominin eksik yanlarını sıraladı.
Self-servis emeklilik
Sosyal güvenlikteki sorunlara çözüm amacıyla bireysel emeklilik sistemi oluşturuluyor. Sistemin kaynağı gönüllü tasarruflar.
Hazine 2 yıl vadeli ihalede düşük borçlandı
ANKARA- Hazine Müsteşarlığı, dün gerçekleştirdiği 2 yıl vadeli tahvil ihalesinde nominal 177 trilyon liralık satış gerçekleştirdi. Hazine'nin Temmuz ayının ilk ihalesinde, toplam 997 trilyon liralık teklif gelirken, net satış miktarı 183.3 trilyon lira oldu. 2 yıl vadeli tahvil ihalesinde yıllık basit ortalama faiz yüzde 40.28, bileşik ortalama faiz yüzde 46.79 olarak gerçekleşti. Hazine'nin bugün tamamı faiz olan 347 trilyon 927 milyar lira iç borç geri ödemesi var.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...