YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


İsrail'e ikinci çelme

Askeri istihbarat uydusu projesinde İsrail'le anlaşmadan son anda dönen Ankara, şimdi de bin adet M60 tankının modernizasyonunu İsrail'e vermekten vazgeçiyor

Askeri istihbarat uydusu projesinde İsrail'le anlaşmadan son anda dönen Ankara, şimdi de M60 tanklarının modernizasyonunu İsrail'e 'rekabetsiz' vermekten vazgeçmek üzere. Amerika'da yayınlanan Defense News dergisi, ABD ve yerel şirketlerden gelen yoğun talepler üzerine Türk hükümetinin, M60 tank modernizasyonu ihalesini yarışmasız olarak İsrail'e vermekten vazgeçme aşamasına geldiğini yazdı.

2.5 milyar dolarlık proje

Haberde, Türkiye'nin M60 tanklarının modernizasyonuyla ilgilenen ABD Kara Kuvvetleri'nin de, ilgili Amerikan şirketleri arasında bir ihale açtığı belirtildi. İsrail Savunma Bakan Yardımcısı Efraim Sneh ise, Türkiye'nin M60 modernizasyonu projesiyle ABD'nin de ilgilenmesinden rahatsız olduklarını ve Ankara'dan açıklama beklediklerini söyledi.

Dergi, yapılacak modernizasyon işlemine bağlı olarak, toplam 1000 M60 tankı için gerçekleştirilebilecek yenileme işleminin maliyetinin 800 milyon dolar ile 2,5 milyar dolar arasında bulunduğunu yazdı. Ankara yakınlarında kurulu olan zıhlı muharebe araçları üreten Türk-Amerikan ortak şirketi FNSS de, M60 tanklarının modernizasyonuna talip oldu.

ABD tepki gösterdi

Dergi, 170 adet M60 tankının modernizasyonuyla ilgili olarak Türk tarafının 2 Haziran'da alınan bir kararla İsrail'in IMI şirketiyle görüşmelerin başlatılmasına yöneldiğini, bu seçimin ihalesiz olduğu gerekçesiyle ABD'den bu adıma tepki geldiğini yazdı.

Türk savunma yetkilileri de, IMI ile sadece görüşme başlatılması yolunda karar alındığını ve bu aşamada ihalenin İsrail'e verileceğinin kesinlik kazanmadığını belirttiler. Yetkililer, Türkiye'nin konuyla ilgili ihale açmayı düşünecebileceğini de ifade ettiler.

ABD'YE GİZLİ TEKLİF

Amerikan savunma kaynaklarına göre, ABD Kara Kuvvetleri'ne bağlı Tank ve Otomotiv Komutanlığı da, "adı belirtilmeyen" bir müşteri ülkenin, 170 ile 260 M60 tankının modernizasyonu için ABD şirketlerinden 7 Temmuz'a kadar teklif sunmalarını istedi. Dergi, söz konusu ülkenin Türkiye olduğunu yazdı. M60 tanklarının üreticisi olan General Dynamics şirketi de, bu konuda teklif sunacağını bildirdi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...