YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


İbre krizi gösteriyor

Resmi veriler, ekonominin her gün biraz daha kötüye gittiğini gösteriyor. Gelir dağılımındaki uçurum büyüdü. Dargelirli büyük sıkıntı içinde.

İMF'nin ve Dünya Bankası'nın tüm övgülerine rağmen, ekonomik gösgerler son iki yılda, gelir dağılımının daha çok bozulduğunu, milyonlarca vatandaşın açlık sınırında yaşadığını ortaya koyuyor. Türkiye'de, 6 milyon mükellefin ödediği verginin ise, faiz ödemelerini dahi karşılamadığı belirlendi.

Maliye Bakanlığı, Hazine ve DPT'nin verileri, Türk ekonomisinin her geçen gün biraz daha kötüye gittiğini gösteriyor. İstikrar programıyla birlikte ortaya çıkan tüm olumlu tabloya rağmen, ekonomik veriler dargelirli vatandaşların büyük bir sıkıntı içinde olduğunu kanıtlıyor.

Rant ekonomisinden kurtuluş yok

Yılın ilk beş ayına ilişkin verilere göre, devlet rantiye olarak nitelendirilen rant kesimine beş ayda toplam 11.7 katrilyon liralık kaynak aktardı. Buna göre, Hazine 2000 yılında rantiyeye günde ortalama olarak 78 trilyon lira, saatte ise 3.2 trilyon liralık kaynak aktarmış oldu. Programın ilk adımını oluşturan 2000 yılı bütçesi ise, yılın ilk beş ayında 7.6 katrilyon liralık açık verdi. Böylece, bütçe günde ortalama olarak 50.6 trilyon liralık açık vermiş oldu.

Mükellef vergi ödemiyor

Verilere göre, devlete vergi ödemeyen 6 milyon 15 bin 948 mükellef bulunuyor. Sözkonusu 6 milyon mükellefin ödediği vergi, 2000 yılında rantiyeye aktarılan faiz ödemelerini karşılamadı. Uzmanlarının yaptığı incemelere göre de, mükellef artık vergisini sürekli kaçırmanın yollarını arıyor. 1999 yılında uzmanlar tarafından incelenen 51 bin 731 dosyada, yüzde 81 oranında vergi kaçağı saptandı.

Borç hızla artıyor

Türkiye'nin iç ve dış borç stoku hızla artıyor. Vergilerin, iç borçlanma faizlerini dahi karşılamaması nedeniyle, Hazine iç piyasadan ve uluslararası piyasalardan sürekli borçlanmak zorunda kaldı. Bu çerçevede, son olarak Hazine'nin yaptığı hesaplamaya göre dış borç stoku 101 milyar 781 milyon dolar oldu. Buna göre, tüm vatandaşların halen 970 milyon liralık dış borcu bulunuyor.

Sendikaların yaptığı araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin Mayıs ayı itibariyle asgari mutfak gideri 170 milyon lirayı geçti. Türkiye'de nüfusun yüzde 18'i yaklaşık 11 milyon kişinin geliri, 170 milyon liranın altında bulunuyor.

Son 2 yılda 414 bin kişi işini kaybetti

Düşük ücrete rağmen, son iki yılda özel sektörden binlerce kişi işten atıldı. Verilere göre, son iki yılda 414 bin kişi işini kaybetti. Buna göre, günde ortalama olarak 567 kişi işini kaybediyor.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...