YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Global çarşıda yer tutma

Yıllar önce Kanadalı düşünür Marshall Mc Luhan, medya teknolojisindeki gelişmelerle "Dünya global bir köye dönüştü" demişti. Yönetim uzmanı Amerikalı Tom Peters, "Artık köy çok büyük, dünya global bir çarşı oldu" diyor.

Dünyanın global bir çarşıya dönüştüğünün farkına varan işletmeler, hız ve yoğunluk kazanan rekabete ayak uydurabilmek için, Doğu'dan Batı'ya uzanan market zinciri kurmayı bir stratejik hedef haline getirdiler.

Dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de perakendeci marketlerin sayısı son yıllarda büyük bir hızla artıyor. İstanbul Holdingleri, yanlarına bir yabancı ortağı da alarak, perakendeciliği vazgeçilmez bir faaliyet alanı olarak görüyorlar.

Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri yakından izleyen Anadolu Holdingleri de, perakendeciliğe ayrı bir önem veriyorlar.

Anadolu insanının ürünlerini global çarşıya taşımak, cephelerde kıran kırana savaşmaktan çok daha büyük önem taşıyor.

Zamanın ruhunu yakalayamayan şirketler, global çarşıda, kendilerine sağlam bir yer tutamadıkları gibi, devlet ihalelerinden pay kapmak için, ahlak dışı yollara başvurmada yarışırlar.

Global çarşıda kendisine sağlam bir yer tutmak isteyen şirketlerin, düşük kar oranlarıyla satılan kaliteli ürünlerle ailelerin bütün ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri marketler zinciri kurmaları gerekir.

Alışveriş merkezleri, üreticiye olduğu kadar tüketici ve işletmeci kuruluşlara da büyük yarar sağlarlar. Satıcı işletmeler ürünlerini bu merkezler aracılığıyla tüketicilere kolaylıkla ulaştırabilirler. Tüketiciler de ürünlerin fiyat ve kalitesinden kaygı duymadan alışveriş yapabilirler. İşletici firmalar ise, sıfır maliyetli finansman kaynağına kavuşurlar.

Bir alışveriş merkezinde, giyimden gıdaya, beyaz eşyadan kahverengi eşyaya, kitaptan kırtasiyeye kadar herşey bulunabilir. Süpermarketlerde fiyatlar çoğu kez daha düşüktür. Ayrıca, mağazalar, toptan alım yaptıkları için kalite ve fiyatı kolaylıkla denetleyebilirler.

Alışveriş merkezlerinin dünyada öncülüğünü Amerika yaptı. Amerika'da bir kaç bin market olan dev zincirler var. Bunların başında Wal-Mart hipermarketler zinciri gelir. Bu kuruluş, General Motors'dan daha büyük ciro yapıyor.

Wal-Mart dört bine yakın mağazasında bir milyonun üstünde çalışanıyla küçük bir devlet.

Anadolu Holdingleri çağın ritmini yakalamak için, dünya fiyatlarında ürün ve hizmet üretmek zorundalar.

İnsanın pasaportu olur, kalitenin ise olmaz.

Kaliteli ürün, hizmet ve bilgi dünyada pasaportsuz dolaşır.

Adını kaliteyle özdeşleştirmeyen kurum ve kuruluşlar global çarşıda kendilerine sağlam bir yer bulamazlar.


13 TEMMUZ 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

Nazif Gürdoğan

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...