YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Bol vaad, az yardım

Sanayileşmiş 7 ülkeyle Rusya'nın oluşturduğu G-8 liderleri, birçok karmaşık konunun çözümü için bir adım atmak yerine, vaad ve temenni yolunu seçtiler.

Sanayileşmiş 7 ülkeyle Rusya'nın oluşturduğu G-8 ülke liderleri, birçok karmaşık konunun çözümü için bir adım atmak yerine eleştiri, vaad ve temenni yolunu seçtiler. Japonya'nın Okinawa adasında hafta sonunda başlayan G-8'in yıllık olağan Zirvesi dün sona erdi. Sonuç bildirgesinde yer alan "büyük amaçlar" ise kendisi ile doğru orantılı olarak mali yardımlar ile desteklenmedi.

Yoksul ülkelerin içinde bulunduğu borç kapanından kurtulmaları için, çok sıkı bir şekilde çalışılması gerektiği üzerinde durulurken, bu ülkelere kaldıramayacağı düzeyde mali yardımda bulunulmaması istendi. BM Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından yapılan açıklamada, G-8 zirvesinde yoksul ülkelerin içinde bulunduğu borç sarmalından kurtarılması konusunda, liderlerin daha atak bir tutum içinde bulunmamalarından dolayı, hayal kırıklığı yaşandığı belirtildi.

Çocuklara öncelik

Zirvede, halen 100 milyon çocuğun okula gitmediği gelişmekte olan ülkelerde, tüm çocukların 2015'e kadar evrensel temel eğitimi almalarının desteklenmesi kararı alındı. 2010'a kadar AIDS'ten ölümlerin yüzde 25, veremden ölümlerin yüzde 50, sıtmadan ölümlerin ise yüzde 50 oranında azaltılması sözü verildi.

ABD Başkanı Bill Clinton, yoksul ülkelerde çocukların eğitimi için, 300 milyon dolar tutarında bir program başlatacaklarını bildirdi. Japonya Başbakanı Yoshiro Mori de, ülkesinin yoksul ülkelerde enformasyon teknolojisinin geliştirilmesi ve AIDS ve sıtma gibi hastalıklarla mücadele etmek için 18 milyon dolar tutarında mali yardımda bulunacağını söyledi.

Zenginler 'Tek Kıbrıs' istedi

LARNAKA- G-8 ülkeleri, Kıbrıs sorunu konusunda, Ada'nın bölünmüşlüğüne son verilmesini istedi. AP'nin Larnaka'dan geçtiği habere göre, Japonya'nın Okinawa adasında düzenlenen G-8 zirvesinin dün yayımlanan sonuç bildirgesinde, Kıbrıs sorununa da atıfta bulunuldu. Bildirgede, Ada'nın 26 yıllık bölünmüşlüğüne, BM Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararları tam olarak gözönüne alınarak tek Kıbrıs temelinde son verilmesi gerektiği belirtildi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Filistin: Ya hep ya hiç
Filistin yönetiminin iki numaralı adamı Mahmud Abbas, Camp David'de İsrail ile "anlaşma yapılacaksa tam yapılacağını, kısmi anlaşma olmayacağını" söyledi.
Kıbrıs'ta Akyar krizi
Cenevre'deki üçüncü tur ikinci aşama görüşmeleri öncesinde, KKTC'nin Akyar'da kurduğu kontrol noktası kriz konusu oldu.

Ruslar'ın hedefi siviller
Çeçenler karşısında ağır kayıplar veren Ruslar, intikam için sivilleri hedef alıyor. Büyük bir ekonomik kriz içinde bulunan Rus askerleri, bunalıma düşüyor.

İran'ın gölleri birer birer kuruyor
TAHRAN- Şiddetli kuraklık çeken İran, hiçbir ülkeye su satmayı düşünmediğini açıkladı. İran'ı etkisi altına alan şiddetli kuraklık ve aşırı hava sıcaklığının, ülkenin en büyük göllerinin kurumasına sebep olduğu belirtildi. Enerji Bakanı Habibullah Biteref, kuraklık sebebiyle Körfez ülkelerine su satmalarının çok zor olduğunu belirtti. İran'ın, Katar ve Kuveyt'e içme suyu satmak için bazı girişimlerde bulunduğunu saklamayan Biteref, Bahtegan, Erjen, Kafter göllerinin kuruduğunu ve Karun nehrindeki su seviyesinin ise kuraklık yüzünden azaldığını vurguladı.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...