YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Evet, hukuk devleti

3. Abant Toplantısı Sonuç Bildirgesi yayınlandı. Aydınlar, Türkiye'nin 'kanun' değil 'demokratik hukuk devleti' olması için tüm engellerin aşılmasını istedi.

Demokratik Hukuk Devleti başlıklı 3. Abant Toplantısı sona erdi. Toplantının 17 maddelik sonuç bildirgesinde Türkiye'de demokratik hukuk devletinin önündeki engeller ve çözüm yolları konusunda temel ilkeler yer aldı. Sonuç bildirgesi okunduktan sonra bir konuşma yapan ve eleştirileri cevaplayan Prof. Mehmet Aydın, gelecek yıl yapılacak toplantıda eksikliklerin tamamlanması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söyledi.

Kısık sesli bildirge

Genel olarak katılımcılar sonuç bildirgesinin sivil bir Anayasa'nın temel ilkeleri olabilecek hükümler ihtiva ettiğini belirtirken, bazı katılımcılar ise güncel konularla ilgili maddelerin daha açık olması gerektiğini ifade ettiler. Sonuç bildirgesinde, düşünce özgürlüğü ve 312. maddeyi kapsayan somut ifadelerin yer almaması ise eleştiri topladı. Doç. İlhami Güler metne "akademik bir ürkekliğin" hakim olduğuna, Mustafa İslamoğlu da bildirgenin "kısık sesli" olduğuna dikkat çekti.

Daha çok demokrasi

Demokraside Birlik Vakfı Başkanı Mehmet Bozdemir "Toplantıdan daha çok demokrasi bekliyordum" derken Ali Bulaç, "Genel olarak iyi bir metin. Elbette daha iyisi olabilirdi. Farklı kesimlerden insanların ancak bu kadar anlaşabileceklerini gösteriyor bildirge. Birinci ve İkinci Abant Toplantıları'nı tamamlayan, mantıklı ve tutarlı bir metin çıktı ortaya. Devletin demokratikleşme yönündeki çabalarına olumlu bir katkı sağlayacağını düşünüyorum" dedi.

Tek bir satırla geçiştirildi

Prof. Bekir Karlığa ise Abant Toplantıları'ndan beklenen verimin yakalandığını düşündüğünü belirterek, bildirgede soğukkanlı bir hava olmasını olumlu karşıladığını söyledi. Prof. Karlığa, bildirgede İslam-demokrasi ilişkisinin tek bir satırla geçiştirilmesini ise bir eksiklik olarak değerlendirdiğini kaydetti. Bülent Arınç, bildirgeyi genel olarak olumlu karşıladığını kaydederek, "Özellikle demokratik hukuk devletinin tarifi ve unsurları yapıldı. Türkiye'de hukuk devletinin önündeki engeller ortaya kondu. Düşünce ve ifade özgürlüğü ve örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellerin ortadan kaldırılması gerektiği ifade edildi. Türkiye'deki demokratikleşme yönündeki çabaların artırılması ve neler yapılması gerektiği üzerinde duruldu. Bu toplantıya çok değişik kesimden aydınlar katılıyorlar. Farklı düşünceleri savunuyorlar, ama bu farklı düşüncelerden böyle olumlu bir uzlaşma metni çıkması her türlü takdirin üzerinde."

Bir uzlaşma ifadesi

Prof. Hayri Kırbaşoğlu ise bildirge metninin bir uzlaşmanın ifadesi olduğuna dikkat çekerek, bir çekingenlik görmediğini belirtti. Kırbaşoğlu, "Gereken mesajlar vardır. Herkes alması gereken mesajı alacaktır. Bu açıdan iyi bir metin olduğunu söyleyebilirim" dedi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Totaliterler tövbe etsin
Prof. Dr. Hayrettin Karaman, bir "demokratik tövbe" söz konusu ise bütün totaliterler tövbe etmeli dedi.
Emirlerinizi bekliyorum komutanım
M alatya İnönü Üniversitesi'nde yaşanan olaylar sırasında Rektör Ömer Şarlak'ın yazdığı mektuplar döneme ışık tutacak nitelikte. Şarlak, askeri yetkililerden gazetecilere, siyasetçilerden belediye başkanlarına kadar her kesime yazdığı mektuplarla bağlılığını bildirmiş.
Vasiyet gibi yazı
Kendi isteği dışında Akşam Gazetesi'nden Güneş'e kaydırılan Cenk Koray'ın kalbi bu üzüntüye dayanamadı.
Demirel gelecek, kaybol
Başörtülü olduğu için mezuniyet törenine alınmayan Fatma Kandemir'e hocaları, "Rektör burada. Törene Demirel de gelecek bu yüzden ortalıkta görünme" dediler.
MHP'ye 4 idam
1979'da Adana Emniyet Müdürü Cevat Yurdakul'un öldürülmesi davası 21 yıl sonra sonuçlandı. 37 sanıklı davadan 4 idam çıktı. Mahkeme, Ülkücü Gençlik Derneği'ni 'çete' olarak tanımladı.
Sismik gemi onay bekliyor
Geçen yıl 17 Ağustos depreminden sonra alımı gündeme gelen yeni Sismik araştırma gemisi için, Başbakanlık'tan onay bekleniyor. Yurtdışında inşaası öngörülen tam donanımlı yeni sismik gemi için, 25 milyon dolarlık harcama yapılacak. Bir süre önce DPT ve Hazine Müsteşarlığı`ndan yatırım ve alım onayı alınan yeni sismik gemi tedariki projesini, MTA Genel Müdürlüğü yürütüyor. Başbakanlık'tan gerekli olurun alınmasından sonra, MTA'nın yeni sismik gemi için, Ağustos ayında uluslararası düzeyde bir ihale açması bekleniyor. Yaklaşık 25 milyon dolarlık bir harcama ile özkaynaklardan finanse edilecek yeni Sismik araştırma gemisi, son teknoloji donanımlı inşa edilerek hizmete alınacak.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...