T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Kayıkçı kavgası gibi

Başbakan Ecevit ve MHP lideri Bahçeli, "10 yıldır patinaj yapıyoruz" diyen ve "ulusal güvenlik" konusunu tartışmaya açan ANAP lideri Yılmaz'a ateş püskürdü. Bu kavga da uzun sürmeyecek gibi

ANAP lideri ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın partisinin 7. Olağan Kongresi'nde söylediği "10 yıldır patinaj yapıyoruz" ve "ulusal güvenlik tartışmaya açılmalı" sözleri hükümet ortakları arasında yeni bir kavgaya neden oldu. MHP lideri Devlet Bahçeli, Yılmaz'ı "ulusal güvenlik" konusunda sözlerine dikkat etmesi için uyardı. Başbakan Ecevit de, Yılmaz'ın 1991-2001 yıllarını kaybedilmiş yıllar olarak değerlendirmesini esefle karşıladığını belirterek, "Bunun son 4 yılında birlikte olduk" diyerek tepkisini dile getirdi.

İlk tepki MHP'den

Yılmaz'ın kongredeki, "Ulusal güvenlik kavramı, devletimizin geleceğini sağlamlaştırıcı her adımın engelleyicisi konumuna getirilmiştir. Türkiye'de değişimin anahtarı, ulusal güvenlik kavramında saklıdır. Ulusal güvenlik gerekçesiyle devletimizin bekasını sağlamlaştıracak, milletimizi rahat ve huzura erdirecek adımlar atılması adeta imkansızlaştırılmaktadır. Türkiye, ileriye gitmek istiyorsa bu sendromdan kurtulmalıdır" şeklindeki sözlerine Erciyes Kurultayı'nda karşılık veren Bahçeli, "Bu tür tartışmalar Türkiye'ye zaman kaybettirir"dedi.

Ecevit üstüne alındı

Şimdiye kadar Yılmaz'ı eleştirmemeye özen gösteren Başbakan Ecevit ise bu kez en ağır eleştrilerini Yılmaz'a yöneltti. Yılmaz'ın "Türkiye on seneden beri koalisyonlarla yönetiliyor. Bu son üç yılda Türkiye küçülmüş yani kalkınma hızı eksi olmuş. Fert başına milli gelirde neredeyse on yıl önceki düzeydeyiz. Kısacası on yıldan beri patinaj yapıyoruz. Altın değerindeki bir on yıl kayıp yıllarımız olarak tarihe geçti" sözlerin gerçekleri yansıtmadığını savunan Ecevit, Yılmaz'a, "Bu ülkeyi dört yıldır beraber yönetiyoruz" hatırlatmasında bulundu.

Ecevit ayrıca, "Özellikle şu ifadesi çok şaşırttı. Önümüzde iki yol varmış. Biri çağdaş dünya, diğeri Saddam'ın yolu. Türkiye hiçbir zaman Saddam tipi liderlere mahkum olmadı. Biz 1920'lerden beri Atatürk'ün yolundayız" sözleriyle ortağına mesaj gönderdi.

10 yılın 5 yılında ismi var

ANAP lideri Yılmaz, "Altın değerindeki on yıl, kayıp yıllarımız olarak tarihe geçti" sözleri ile kendisinin de içinde bulunduğu hükümetleri eleştirdi. ANAP'ı başına geldiği 1991'de kısa bir süre Başbakan olan Yılmaz, 24 Aralık 1995 seçimleri sonrası DYP ile yine kısa süren bir koalisyon hükümeti kurdu. Refahyol'un yıkılması ile birlikte Haziran 1997'de üçüncü kez Başbakan olan Yılmaz, 1999 seçiminde 4. parti olmasına rağmen yine hükümete girerek Başbakan Yardımcısı oldu.

Bir kriz, bir uzlaşma

İdam krizi: Teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın yakalanmasının ardından DSP ile MHP arasında kriz çıktı. Ecevit ve Yılmaz, Bahçeli'yi zor ikna etti. Borsa allak bullak oldu.

Af krizi: MHP, Bahçelievler katliamı sanıklarından Haluk Kırcı, DSP de Eşber Yağmurdereli'yi af kapsamına almak istedi. MHP, Anayasa Komisyonu'ndaki bazı üyelerini değiştirmek zorunda kaldı. Ecevit'i eleştiren MHP İçel Milletvekili Ali Güngör istifa etti.

Yüce Divan krizi: Meclis soruşturmaları oylamasında MHP'liler, Mesut Yılmaz'ın Yüce Divan'a gitmesi yönünde oy kullandılar.

Bankalar krizi: MHP'li Devlet Bakanı Faruk Bal, Emlak, Halk ve Ziraat Bankası'nın birleştirilmesi kararnamesini imzalamadı. Bahçeli zorla ikna edildi.

5+5 krizi: Cumhurbaşkanı Demirel'in görev süresinin uzatılmasını ortaklarına kabul ettiren Ecevit, Meclis'teki direniş üzerine Demirel'in seçtiremedi. Ortaklarını suçlayan Ecevit, Hindistan gezisine çıktı.

Telekom krizi: Derviş ile MHP arasında yaşandı. Telekom Üst Kurulu'nun yapısı konusundaki ikinci Telekom krizi piyasaları sarsarken, IMF ile hükümeti karşı karşıya getirdi. Bahçeli, Öksüz'ü istifa ettirdi.

Tütün krizi: ANAP ile Devlet Bakanı Kemal Derviş arasında yaşandı. Tütün Yasası'na karşı çıkan ANAP'lı Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Derviş'in ısrarı karşısında liderlerden destek bulamadı ve istifa etmek zorunda kaldı.

'Ecevit basına konuşmamalıydı'

Ecevit ve Bahçeli'nin ANAP'a yönelik eleştirilerine ANAP İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı cevap verdi. "On yıldan beri patinaj yapıyoruz" sözlerinin tabana yönelik sözler olduğunu savunan Akarcalı, "Bu sözleri Sayın Genel Başkan kongrede söyledi ve kongre bizim kendi iç bünyemizdeki bir olaydır. Sanıyorum Sayın Başbakan, Sayın Genel Başkan'ı tebrik için aradı. Bu konudaki eleştirilerini kendisine telefonda söyleyebilirdi. Bu tür konuların basın önünde tartışılmasını uygun bulmuyorum" dedi. Akarcalı, MHP lideri Bahçeli'nin ulusal güvenlikle ilgili tepkisine de, "Türkiye'nin artık bazı konuları tartışmaya açması gerekiyor. Ulusal güvenlik tartışmasının bu kadar hızlı yayılmasını ben bu konudaki ihtiyaca bağlıyorum. Bu konulara salt karşı çıkarak geçiştiremeyiz. Bunlar hür fikirlerdir, tartışılması gereken fikirlerdir" diye karşılık verdi.

 
Askerden Yılmaz'a 'kırmızı' kart
Genelkurmay, ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın ulusal güvenlikle ilgili sözlerini, 'talihsiz', 'sorumluluktan kaçış' ve 'başarısızlığı örtme girişimi' olarak değerlendirdi
Partileşme tamam
Tayyip Erdoğan, milletvekillerini Ankara'da toplayarak son gelişmeleri değerlendirdi. Yeni partinin program ve tüzüğü bu hafta tamamlanırken, gelecek hafta başında da kuruluş dilekçesi verilecek
Yılmaz güven vermiyor
DYP lideri Tansu Çiller, ulusal güvenlik kavramı tartışmalarıyla ilgili olarak, "Türkiye'de her şey tartışılabilir; ama bu çok hassas bir konu" dedi.
'Hemen koltuğu terkedin'

Perinçek'ten Yılmaz'a suçlama
İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, "Yılmaz Avrupa ve Amerika'nın işbirlikçi hortumcusudur. ANAP'ın amblemindeki arının yerine hortum resmi konulmalıdır" dedi. Lüleburgaz'da İP binasında bir basın toplantısı düzenleyen Perinçek, "Katılım ortaklığı belgesinde ve Türkiye'nin Avrupa Birliği aday ülkelik protokolünde, Avrupa ve Amerika tarafından Türkiye'nin güvenliğine karşı açılmış bir savaş var. Mesut Yılmaz da Avrupa ve Amerikalı patronlarının ortaya koyduğu siyasete bir hizmet sunmuştur. Bir süre önce basına sızan Başbakanlık genelgesinde Kuzey Irak'ta bir kukla Kürt devleti kurulmasının Türkiye için bir savaş nedeni olduğu belirtildi. Bu kukla Kürt devletini kuran tabii ki ABD'dir. Mesut Yılmaz Türkiye'nin milli güvenliğini tartışmaya açmıştır. Çünkü Yılmaz, halkın bağımsızlık bilincini ve toprak bütünlüğünü savunma bilincini çökertmek ve zaafa uğratmak için Amerika adına bu tartışmayı başlatmıştır" dedi.

8 Ağustos 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED