T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

ANAP'tan 'müdahale' kararı

Seçimlere karşı çıkan ANAP lideri ekonomik krizi aşmak için Ekrem Pakdemirli başkanlığında bir grup oluşturdu.

ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, ekonomik krizin aşılması için ANAP'ın ekonomi alanında insiyatif alması gerektiğini söyledi. Yılmaz, "Ekonomik krizi aşmamız gerekiyor. Bu krizi aşmak için de bizim parti olarak ekonomi de bir şekilde söz sahibi olmamız gerekiyor. Türkiye ancak bu şekilde düzlüğe çıkabilir" dedi. Yılmaz, muhalif milletvekilleri tarafından dile getirilen erken seçim ve hükümet değişikliği önerilerine ise karşı çıkarak, "2004 yılı Nisan ayına kadar seçim yok" dedi.

IMF için iyi bizim için kötü

Mesut Yılmaz, Bolu Abant'ta üç gün süren toplantıların son gününde ekonomiye ilişkin görüşlerini açıkladı. Ekonomik Çözüm Önerileri konulu toplantıda bakan ve milletvekillerini dinleyen Yılmaz, ekonomik istikrar programın Türkiye açısından beklenildiği gibi iyi gitmediğini söyledi. Yılmaz, "Program doğrudur. IMF açısından iyi gidiyor deniliyor ancak bizim açımızdan pek de iyi gittiği söylenemez. Programı revize etmeden, vatandaşı ezmeyecek tedbirleri ortaya koymak zorundayız. 11 Eylül'den sonra Türkiye'ye yabancı para akışı durdu. Bunu aşmak zorundayız" dedi. Yılmaz, ayrıca nereden buldun yasası gibi yasaların olumlu olmasına rağmen yanlış anlaşıldığını ve uygulamada fayda sağlamadığını söyledi.

Abant toplantılarının son gününde ANAP bir de ekonomi grubu oluşturdu. Manisa Milletvekili Ekrem Pakdemirli'nin başkanlık edeceği grupta İstanbul Milletvekilli Nesrin Nas ile ekonomi kökenli milletvekilleri de görev alacak. Toplantıda ekonomik çözümlere ilişkin geniş bir değerlendirmede bulunan Pakdemirli, hükümetin biran önce acil kararlar alması gerektiğini söyledi. Pakdemirli, öncelikli olarak vergi indirime gidilmesi gerektiğini ifade ederek, "Türkiye'nin öncelikli sıkıntısı güvendir. Güvenin sağlanması için de işin ehli olduğumuzu göstermeliyiz. Bunu yapmak için de işe el atmalıyız. Vatandaş devlete güven duyma konusunda hazırdır ancak bir makam otusu problemini çözümleyemeyen devletin vatandaşa söyleyecek bir şeyi yok" dedi. Pakdemirli, kamu harcamalarının kısılmasını, vergilerin genel olarak azaltılması, programı aksatmamak kaydıyla bazı borçların ertelenmesi gerektiği üzerinde durdu.

Bürokrasiden şikayet edildi

Ekonomiye ilişkin görüşlerini açıklayan Enerji Bakanı Zeki Çakan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan da bürokrasiden şikayetçi oldular. Okuyan, DPT'nin bakanlığına ilişkin bazı projeleri hala beklettiğini belirterek, "Eğer SSK'lılar için uygulamaya koyacağımız akıllı kart projesini uygulamaya koyabilirsek yılda en az 2 katrilyon tasarruf sğlamış olacağız" dedi. Zeki Çakan 'da enerji yatırımlarını gerçekleşmesi halinde devletin 2 milyar dolarlık bir kazancının olacağını ifade etti.

DSP ve MHP eleştirildi

Toplantıda ayrıca bazı milletvekilleri de hükümet ortakları DSP ve MHP'ye ilişkin şok açıklamalarda bulundular. DSP ve MHP'li bazı milletvekillerinin ANAP'a ilişkin olumsuz propaganda yaptıklarını belirten milletvekilleri, bazı MHP teşkilatlarının genel merkezin bilgisi dahilinde MHP'li bakanlara ANAP aleyhine sahte mektuplar yazdığını ve bu mektupların da bilinçli olarak Başbakanlık Teftiş Kurulu'na verildiğini söylediler.



8 Ekim 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED