T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Ceviz ye sağlık bul

Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, cevizin içiyle, yağıyla, yeşil kabuğu ve yaprağıyla birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını söyledi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, cevizin, içiyle, yağıyla, yeşil kabuğuyla ve yaprağıyla birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını söyledi. Prof. Dr. Şen, cevizin doğal bir ilaç olduğunu ve insan sağlığında önemli yer tuttuğunu bildirdi.

Bademle yemek daha faydalı

Cevizin, hazım bozukluğunu giderdiğini, müzmin öksürüğü kestiğini,göğüs ve nefes borusu ağlarına iyi geldiğini anlatan Prof. Dr. Şen, şöyle konuştu:

"Ceviz ve badem birlikte yenildiğinde, dalak ağrısını ve mide zafiyetini gidermekte, mide hararetini ve safrayı önlemekte, felce karşı iyi gelmekte ve ishale karşı son derece faydalı olmaktadır. Ceviz, incir ve sedef çiçeği ile birlikte yenilirse, bütün zehirlenmeleri önleyici etkiye sahip olmakla birlikte, vebaya karşı en güzel panzehirdir. Doymamış yağ asitlerinden meydana gelen ceviz yağları, sağlığı tehdit eden kolestrol birikimlerine engel olmakta ve damar sertliğini önlemektedir. Ceviz dişlerin kararmasını önlediği gibi, çürük dişlerden ileri gelen ağız kokularını da gidermektedir."

Prof. Dr. Şen, cevizin yeşil kabuğunun, yaprağının, sert kabuğunun ve yağının da sağlık açısından önemli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

Boğaz ağrısına iyi geliyor

"Yeşil ceviz kabuğu çiğnenirse, dişlerin çürümesini yavaşlatmakta ve diş ağrılarını dindirmektedir. Yeşil kabuğun kaynatılmasıyla elde edilen su ile yapılacak gargara boğaz ağrılarına iyi gelmektedir. Kabuğun sıkılmasıyla elde edilen özsu, ishali durdurmak için kullanılacağı gibi, kaynatılıp sivilcelere sürülmesi de çok faydalıdır. Ceviz yaprağı kaynatılıp, suyu şekerli olarak içilirse, mide rahatsızlıklarına, idrar zorluğuna, öksürüğe, halsizliğe ve romatizmaya iyi gelmektedir.

Kaynatılmış olan bu yaprak, el ve ayak donmalarında ağrıları dindirmektedir. Cevizin sert kabuğu yakılarak elde edilen kül dişlere sürülürse dişleri beyazlatıp, damakları kuvvetlendirmektedir. Cevizden çıkarılan yağ boğaz ağrısının tedavisinde kullanıldığı gibi deriyi yumuşatmak ve bağırsakları rahatlatmak için de kullanılmaktadır. Ceviz yağı, karın ağrısı, mesane taşı, idrar taşı ve tenya ya iyi gelmektedir."

 
'Gluten'siz un yapmayı başardı
İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Sabiha Keskin, Türkiye'de ilk kez içinde "gluten" bulunmayan un yapmayı başardı.
AIDS AŞISI 10 YIL DAHA BEKLENECEK
Uzmanlar, HIV virüsünün yolaçtığı AIDS hastalığına karşı 6 ila 10 yıl içinde aşı geliştirilebileceğini, ancak bu aşının ilk etapta yüzde 100 etkili olmayabileceğini bildirdi. ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü'nden Margaret Johnston, 6. Uluslararası AIDS Kongresi'nde, dünyanın birçok yerinde onlarca AIDS aşısı prototipinin geliştirilmeye çalışıldığını açıkladı. Önümüzdeki 4-5 yıl içinde bir aşının geliştirilebileceğini, bu konuda iyimser olduklarını belirten Jonston, ancak aşının geliştirilmesi konusunda 6 ila 10 yıllık bir zaman vermenin daha uygun olacağını anlattı. Johnston, yine de ilk etapta aşının yüzde 100 etkili olamayabileceğini belirtti.
8 Ekim 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED