T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Taliban çetin ceviz

ABD'li general, Taliban'ın 'sert savaşçılar'dan oluştuğunu, mücadele yöntemlerinin kendisini şaşırttığını söyledi. Bombardıman ve sivil kayıplar Taliban'ı daha da güçlendiriyor.

ABD ordusunun üst düzey bir sözcüsü, ilk defa, Afganistan'daki Taliban güçlerinin 'çetin düşman' olduğunu açıkladı. Washington'da düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Tuğamiral John Stufflebeem, Taliban'ın 'sert savaşçılar'dan oluştuğunu ve iktidarı bırakmamak için nasıl mücadele ettiklerinin kendisini şaşırttığını söyledi. Stufflebeem'in bu açıklamaları sırasında, Afganistan'ın başkenti Kabil'in kuzeyindeki Taliban mevzilerine düzenlenen bombardıman da devam ediyordu.

Bölgedeki gazeteciler, bu bombardımanın, muhalif Kuzey İttifakı'nın Taliban saflarını aşmasına yardımı olmadığını bildirdiler. Daha erken saatlerde, Kuzey İttifakı Dışişleri Bakanı, kendi grubuyla ABD arasında daha iyi bir işbirliği sağlanmasının, Usame bin Ladin'in yok edilmesine yardımcı olacağını açıklamıştı. Bu arada, iki İngiliz yardım örgütü, ABD'den, saldırılarda parça etkili bomba kullanılmamasını istedi.

Hikmetyar: Bombalar Taliban'ı güçlendiriyor

Tahran'da yaşayan Hizb-i İslami partisinin lideri ve Sovyetler'e karşı direnişin önde gelen isimlerinden Gülbettin Hikmetyar, Amerikan bombardımanının, Taliban rejimini daha da güçlendirdiğini söyledi. Hikmetyar, "Afgan halkının büyük bölümü Taliban'a yönelttiği eleştirileri unuttu, zira ülkelerini savunmak istiyorlar" diye konuştu. Hikmetyar, "Ben bile aynı tutumdayım ve ülkemi savunmak için gerektiği anda Afganistan'a gitmeye karar verdim" dedi. Afganistan'ın eski Dışişleri Bakanı Necibullah Lafraye de, saldırıların, Afganlar'ın Taliban'ı desteklemesine yol açtığını söyledi. Mülteci statüsünde Yeni Zelanda'ya giden Lafraye, "Bu bombalar ve roketler, Taliban'a ve el-Kaide yönetimine gitmiyor. Afganlar'ın, Taliban kamplarına katılmalarına yol açıyor" dedi. Lafraye, "Hava saldırıları devam ederse ve ölen sivil sayısı artarsa, sadece Pakistan hükümeti değil diğer hükümetler de zor günler yaşayacak" diye konuştu.

Sürgündeki Afgan liderler ise, düzenledikleri konferans sonunda ABD'nin bombardımanına son verilmesini ve ülkedeki iç savaşta ateşkesin sağlanmasını isteyen resmi bir önerge yayımladı. Peşaver'de bin topluluk liderinin katıldığı iki gün süren konferansta kabul edilen sekiz maddelik önergede, "Afganistan'da savaşan tarafları, ABD ve müttefiklerini, en kısa zamanda savaşa son son vermeye çağırıyoruz" denildi.

 
İKÖ trajediyi tespit etsin
Afganistan'a yönelik saldırılarda yine onlarca sivil hayatını kaybetti. ABD uçakları mülteci dolu otobüsü vurdu, çok sayıda ölü var. Taliban İKÖ'ye sivil trajediyi tespit etmesi çağrısı yaptı.
KABİL'İ TÜRK ASKERİ KONTROL EDECEK
Amerikan halkı kıyameti bekliyor
ABD'de yapılan bir kamuoyu araştırması, halkın yüzde 50'sinin, kıyametin kendi ömrü döneminde gerçekleşeceğine inandığını ve bu çerçevede halkın 3'te 2'sinin de Hz.İsa'nın yeniden dünyaya geleceği inancını taşıdığını ortaya koydu. Barna Araştırma Grubu'nun yaptığı ve The Washington Times Gazetesi'nde yayınlanan ankete göre, ABD halkının yarısı, dünyanın fiziksel varlığının sona ereceğini sanmıyor. Ancak halkın yüzde 40'ı, insanlık tarihinin, doğa üstü bir müdahaleyle sona ereceğine inanıyor. Dünyada yaşamın sona ereceği kıyamet gününün, Ortadoğu ülkeleriyle ilgisi olup olmayacağı sorusuna karşılık, yüzde 48, "çok muhtemel", yüzde 26, "bir biçimde mümkün" yanıtını verdi. Ankete katılanların yüzde 50'si, kıyametin kendi ömürleri döneminde gerçekleşeceğine inanıyor. Kıyametten sonra halkın yüzde 61'i, "cennete gideceği" inancını taşırken, yüzde 28 "bilmiyorum" dedi.
26 Ekim 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED