|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kemal Derviş'in 'ek kaynak çok yakında' açıklamalarıyla yalancı bahar havasına bürünen piyasalar ABD'nin açıklamasıyla şoka girdi. ABD'nin, uluslararası işlerden sorumlu hazine bakan yardımcısı John Taylor, Türkiye'ye ek dış finansman konusunu kastederek, şu ana dek tartışılanların ötesinde birşey olacağını öngörmek için henüz erken olduğunu söyledi. Reuters Haber Ajansı'na göre John Taylor bu açıklamayı, ABD Temsilciler Meclisi'nin bir komitesinde ticaret konusunda katıldığı oturumun ardından yaptı. ABD Hazinesi'nin iki numaralı ismi Taylor'un Kongre'de yaptığı bu kısa ancak önemli açıklamasıyla da, Türkiye'ye ek kaynak için sanayileşmiş ülkeler grubu G-7'nin henüz yeşil ışık yakmadığı resmen ortaya konuldu. Türkiye ile IMF arasında görüşmelerin devam ettiğini hatırlatan Taylor, "Bu görüşülenler konusunda öngörüde bulunmak için henüz çok erken" dedi. IMF'nın Türkiye'ye ek finansman sağlaması, G-7'ye bağlı. Yine bu ortamda, başta ABD olmak uzere G-7 ülkeleri, IMF'nin tutumuna destek verıyor. Ve IMF'nin istediği koşullar gerçekleşmeden Türkiye'ye ek kaynak açıklaması beklenmiyor.
15,6 milyar dolara ihtiyaç varBu arada Demirbank'ı satın alan İngiliz sermayeli bankacılık devi HSBC, Türkiye'nin 2002'de 15,6 milyar dolar finans desteğine ihtiyacı olduğunu bildirdi. Kuruluşun Pazartesi günü yayınlanan raporunda, belirtilen dış destek rakamına, Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu'na (IMF) gelecek yıl ödemesi gereken 5,3 milyar dolarlık kredi borcunun da dahil olduğu kaydedildi. Washington yönetiminin Ankara'ya mali destek vereceğini öngören HSBC, ancak bu desteğin Türkiye'nin borç stoğu sorununu çözmekten uzak kalacağını savundu. Öte yandan ekonomi yönetimi, 2002 yılına yönelik dış kaynak arayışları çerçevesinde önemli bir sürece girdi. Devlet Bakanı Derviş, İtalya'nın Sorrento kentinde başlayan Avrupa Yatırım Bankası'nın Akdeniz işbirliği toplantısına katıldı. Devlet Bakanı Kemal Derviş ve Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, İtalya ve Kanada'da dış kaynak arayışı çerçevesinde görüşmeler yapacak.
BORSANIN HIZI KESİLDİ
İstanbul Borsası'nda ABD'li Bakan Yardımcısı'nın kredi konusundaki olumsuz açıklamasının ardından hisse senetleri ortalama yüzde 2,46 değer kaybetti. Günün ilk seansında yaşanan teknik arıza nedeniyle seans iptal edilirken, açıklamanın yapıldığı günün ikinci seansında satışların hakim olduğu gözlendi. Bileşik endeks günü 9.342 puandan tamamlarken, endeks seansta en düşük 9.215, en yüksek 9.558 puanı gördü. Bankalararası piyasada dolar kotasyonları ise alışta en yüksek 1 milyon 613 bin lira, satışta ise en düşük fiyat 1 milyon 618 bin liradan yapıldı.
|
|
|
|
|
|
|