T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Savaş bütçesi geliyor

Hükümet, 2002 yılı bütçesini ABD'de meydana gelen terörist saldırıyı dikkate alarak hazırlayacak. Yatırım, personel gibi ödenekler kısılırken, savunma harcamaları arttırılacak.

IMF ile imzalanan stand-by anlaşması kapsamında son yıllarda sıkı bütçe hazırlayan hükümet, halen hazırlıkları devam eden 2002 yılı bütçesini ABD'de meydana gelen terörist saldırını dikkate alarak hazırlayacak. Bu çerçevede, yatırım, personel gibi ödenekler kısılırken, savunma harcamalarının arttırılabileceği belirtildi.

ABD'de yaşanan terörist saldırısı 2002 yılı bütçe hazırlıklarını da etkilemeye başladı. Özellikle, geniş kapsamlı bir savaş tehlikesi, bütçedeki öncelikleri de değiştirdi. Halen hazırlıkları devam eden 2002 yılı bütçesi, olası savaştaki ekonomik gelişmeler dikkate alınarak şekillendirilecek.

Bu çerçevede, yatırım, personel gibi ödenekler kısılırken, savunma harcamalarının arttırılabileceği belirtiliyor. Yine, Şubat kriziyle birlikte TSK, yaklaşık 20 milyar dolarlık savunma projesini askıya almıştı. Sözkonusu projelerin bir kısmının da tekrar yürürlüğe konulabileceği kaydedildi.

Savunmaya yüksek bütçe

Edinilen bilgiye göre, ABD'ye yönelik saldırının ardından yapılan kriz toplantılarında, savaş olasılıkları ve bu savaşlar sonucunda ortaya çıkacak gelişmelerin Türk ekonomisine etkileri de değerlendirildi.

Bu çerçevede, ABD ekonomisinde ve dünya ekonomisinde yaşanacak daralmanın, Türk ekonomisine de etkileri de tartışıldığı kaydedildi. Toplantılarda, gelişmeler çerçevesinde yüzde 4-6 arasında olması beklenen 2002 yılı büyüme hızının, ihracat, ithalat ve turizm gelir beklentilerinin de değiştirilmesinin gündeme geldiği belirtildi.

Kriz toplantılarında, ek kaynak ihtiyacının gündeme geldiği, bu çerçevede IMF'den ek bir kaynak talep edildiği, ancak bu talebinde IMF tarafından reddedildiği öğrenildi. Maliye ve Hazine bürokratlarının, IMF'nin yeni kredi talebine sıcak bakmaması üzerine, yurt içinden ek kaynak arayışlarına başladığı bildirildi.

Barings: Türkiye çok zarar görür

Yatırım bankası ING Barings, ABD'de yaşanan terör saldırılarının, Türkiye ekonomisini olumsuz yönde etkileyeceğini savundu. Kuruluşun 12 eylül tarihli raporunda, "En olumsuz senaryoya göre enflasyon yüzde 100'ün üzerine tırmanır" yorumu yer aldı.

2001 yılı ekonomik küçülme oranının olumsuz seneryoya göre, yüzde 9'un üzerine çıkacağını öngören yatırım bankası, diğer senaryosunda küçülmenin yüzde 6.5'in üzerinde kalacağını tahmin etti.

Raporda, küresel çapta savunma harcamalarının artmasından Türkiye'nin olumsuz etkileneceği savunuldu. Kuruluşun araştırmasına göre, Türkiye'nin sadece kamu kesimi ödemeleri için Mart 2002'ye kadar 2.2 milyar dolarlık dış borçlanmaya ihtiyaç duyduğu ifade edildi.

Araştırmada, özel sektör kredi geri ödemelerinin de hesaba katılması halinde, Türkiye'nin önümüzdeki 6 ay için finansman ihtiyacının 6.4 milyar dolara çıkacağı savunuldu.

 
Yoksulluk kredisi onaylandı
Dünya Bankası tarafından Türkiye'ye yönelik 500 milyon dolarlık sosyal yardım kredisi imzalandı.
Misilleme korkusu
Borsada ABD'nin misilleme endişesi satışları hızlandırdı. Endeks yüzde 6.24 azalarak, 8 binin altına inerken, iki günlük değer kaybı yüzde 14.65'e ulaştı.
Asya ve Avrupa da düşüşte
Zaten bir durgunluk yaşayan global ekonomi bir de ABD'deki terörün olumsuz etkileriyle belirsizliğe girmesi Avrupa ve Asya borsalarında sert düşüşlere neden oldu.
Son iki mali kriz bankacıları vurdu
Bankaların 2000 sonunda 170.401 olan personel sayısı yaşanan krizin etkisiyle 15.750 kişi azalarak Haziran sonu itibariyle 154.750'ye indi. İşten çıkarmaların büyük bölümü kamu bankalarından.
Türk tahvillerinin ağırlığı artıyor
Türkiye'nin saldırı sonunda ABD'nin terörizme karşı yaptırımlarını desteklemesi üzerine Yatırım bankası JP Morgan, model portföyünde Türkiye'nin tahvil ağırlığını artırdı. Yatırım bankasının hazırladığı raporda, azalt oranının yüzde 2.6'dan yüzde 1.5'e indirildiği belirtildi. Raporda, bu kararın, aşırı satışlar sonrasında Türk Eurobond fiyatlarındaki gerilemeden ve bir NATO üyesi olan Türkiye'nin stratejik öneminin artmasından kaynaklandığı kaydedildi.

15 Eylül 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED