T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Doktorlara nasihat

Anadolu'nun 'İbni Sina'sı olarak kabul edilen, 14. Yüzyıl'da yaşayan Hacıpaşa'nın "Doktorlara Vasiyeti"nin, günümüzde de geçerliliğini koruduğu bildirildi. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Deontoloji Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. İlter Uzel, 14. Yüzyıl'da Konya'da yaşayan ve tıp alanındaki çalışmalarıyla tanınan Hacıpaşa'nın "Doktorlara Vasiyeti" ve akılcı tıbbın kurucusu İstanköylü Hipokrates'in "Hipokrat Andı"nın, hekimler için hâlâ yol gösterici olduğunu söyledi. Prof. Dr. Uzel, Türkçe'ye çevirdiği metinlerin, Antik Çağ'daki vazo süslemelerinden yararlanarak desen yaptığı çerçevelere yerleştirilerek Tıp Fakültesi Dekanlığı'na asıldığını belirtti. Prof. Dr. Uzel, şöyle dedi: "(Hacıpaşa Vasiyeti) ve (Hipokrat Andı), büyük ölçüde günümüzde de geçerliliğini koruyor. Hacıpaşa, Anadolu tıbbında özel bir öneme sahip. Çalışmaları yanında, vasiyeti ile de bu alandaki sorumluluğunu ortaya koymuştur. Ancak, Hacıpaşa, ülkemizde yeterince tanınmamıştır. Bu bir eksikliktir."

Hacıpaşa'nın doktorlara vasiyeti

Hacıpaşa'nın, "Bilim öğrenme konusunda sınır tanımamalı. Örnek kişilerin karar ve kurallarını gözönüne almalıdır" diye başlayan doktorlara vasiyetinde, şu satırlar dikkati çekiyor:

  • "Sözü doğru, cömert, iyi ahlaklı ve merhametli olmalıdır. Hastaların özel hayatına girerse, bunu kötüye kullanmamalı, görülmemesi uygun durumları görmezden gelmelidir.

  • Tedavilerde hakkını almakla yetinmeli, servet peşine düşmemeli. Yiyecek içecek tüketiminde ölçüyü kaçırmamalı, içki alışkanlığı varsa belli etmemelidir.

  • Hastaların ayıplarını yüzlerine vurmamalı, sırlarını saklamalıdır. Güler yüzlü, tatlı dilli olmalı ve hastaya her çağrıldığında gitmelidir.

  • Niteliksiz ve eğitimsiz kişilerle ilişki kurmamalı, konusunda uzman, bilge kişilerle çatışmaya girmekten kaçınmalıdır. Hastaya, öleceği veya yaşayacağı hakkındaki görüşünü kesin dille söylememelidir. Hastalarla ilgilenirken, onları kendi yerine koymalıdır."

  •  
    AMAN YÜRÜRKEN SİGARA İÇMEYİN!
    Yürüyüş esnasında sigara içilmesinin kalp ve diğer organlar açısından büyük risk oluşturduğu bildirildi.
    Konya'nın "diabet haritası" çıkarılıyor
    "Etli ekmek" ve "fırın kebabı" gibi yağlı ve kırmızı et yoğunluklu ünlü yemeklerinin yanısıra beslenmesi unlu ve şekerli gıdalara dayalı olan Konyalılar'daki diabet oranının tahminlerin üstünde bulunduğu saptandı. Türk Diabet Cemiyeti Konya Şubesi hekimlerinden Dr. Tunç Tarakçı, Valilik, Sağlık Müdürlüğü ve Diabet Cemiyeti'nin işbirliği ile başlatılan Konya Diabet Projesi'nin (Kon-Diab) devam ettiğini kaydetti. Mayıs ayında başlatılan proje kapsamında 23 merkezde 14 bin kişi üzerinde araştırma yapıldığını anlatan Tarakçı, "Konya'daki beslenme, genel olarak unlu ve şekerli gıdalara dayanmaktadır. Biz, Konyalılar'daki diabet oranını yüzde 4-5 civarında olduğunu düşünüyorduk. Ancak, diabet oranının tahmin edilenin iki katı olduğu ortaya çıktı" dedi.
    9 Kasım 2001
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED