T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Genel greve hazırlık

Çalışan kesim temsilcileri hükümetin tazminatları kaldırma, çalışanları işinden etme girişimlerinin genel greve kapı açtığını söylediler.

İşçi, memur, emekli ve meslek örgütleri Başkent'te yaptıkları büyük eylem ile hükümeti istifaya davet ettiler. 15 bin civarında emekçi Abdi İpekçi Parkı ile Sıhhıye Meydanı arasındaki demir barıkatları aşarak meydanda toplandılar. Eylemde Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve KESK başkanları birer konuşma yaptı.

Eylem sırasında çalışanlar sendika yöneticilerine de tepki gösterdiler. KESK'li memurlar, Kamu-Sen'i kastederek 'Devlet güdümlü sendikaya hayır' sloganları atarken, Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral'e de konuşması sırasında "Önce git Derviş ile tokalaş, sonra da gel işçiler ile tokalaş" şeklinde tepkilerini dile getirdiler.

Bu ülkeyi ne hale getirdiler

Meral, "Tazminatları kaldırmaya, kurumları kapatmaya, çalışanları işinden etmeye kimsenin gücü yetmeyecek. Bunun sonu üretim durdurmaktır. Bunun sonu genel grevdir. Atam senin kurduğun bu ülkeyi ne hale getirdiler. Kalk da bu hükümeti lanetle" dedi.

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ise hükümete seslenerek, "Peki kafalara fırlatılan anayasalar, ayaklara atılan kasalar, Başbakanlık çatısına çıkanlar, Meclis bahçesinde asılanlar da size birşey anlat mıyor mu?" dedi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de "Bu iktidar artık bir dakika daha orada durmamalı. Bu ülkeye yapılacak en büyük iyilik bu" dedi.

KESK Genel Başkanı Sami Evren ise. "ABD'nin Afganistanlı çocuklara bomba atmasına karşıyız. Hemen şimdi barış diyoruz" diye konuştu.

NOTLAR

  • İşçi, memur, emekli ve meslek örgütlerinin yaptığı eylemde en çok "Derviş evine, Ecevit, huzur evine' şeklinde sloğan atıldı. Emekçiler eylem süresince şu sloganları da sık sık tekrarladılar: "Eyleme, eyleme, eyleme geldik, hükümeti mezara gömmeye geldik", "IMF'ye değil çalışana bütçe", "İşçi, memur elele genel greve","Yılgınlık yok, direniş var"

  • Eylemde işçi ve memurlar Oğuz Yılmaz'ın 'Gördün mü ' parçasıyla neşelendiler.

  • Eyleme yaklaşık 15 bin civarında emekçi katıldı.

  • 5 bin civarınde polisin görev yaptığı eylemde, eylemcileri Başbakanlık tarafına geçirmemek için Sıhhıye Meydanı emniyet kuvvetleri tarafından çevrelendi. Ayrıca Başbakanlık civarında onlarca çevik kuvvet ekibi bulunduruldu.

  • Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, işçilerle birlikte halay çekti.

  • Yürüyüş ve kitlesel basın açıklaması nedeniyle yoğun güvenlik önlemleri alınırken, 5 bin polisin görev yaptığı bildirildi. Bu arada, basın açıklamasının yapıldığı sırada, bir polis helikopterinin Sıhhiye Meydanı üzerinde sürekli dolaştığı, özel harekâta mensup timlerin yüksek binaların çatılarında konuşlandırıldığı dikkati çekti.

  • Kitlesel basın açıklamasına CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu, Merkez Yürütme Kurulu üyeleri İzzet Çetin ve Yılmaz Ateş ile Parti Meclisi üyesi Mehmet Ali Özpolat, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel de katıldı.

  • Bu arada, eşçinsellerden oluşan bir grubun da basın açıklamasında pankartlarıyla yer aldıkları görüldü.

  • Sıhhiye ve Kızılay civarındaki cadde ve sokaklar da zabıta memurlarının eyleme katılması nedeniyle seyyar satıcılar tarafından adeta işgal edildi.

  •  
    Çocuklarım iki zeytin için ağladı
    Ayşe Temur isimli bir kadın esnafı dolaşan ATO Başkanı Aygün'ün yanına yaklaşarak, "Çocuklarım iki zeytin için ağladı. Artık ekmeğimizi, ellemesinler" diye bağırdı.
    Anadolu yaklaşımı olmazsa biz yokuz
    Zor durumdaki şirketleri kurtarmak için bir araya gelen işadamları toplantısından yine sonuç çıkmadı. Kararların haftaya netleşmesi bekleniyor
    Şartlar başlangıçtan daha kötü
    TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, "Krizle mücadeleyle başladığımız tarihe göre daha zor koşullar altındayız" dedi.
    IMF'nin iki kredisi birleşmeyecek
    IMF, 10. ve 11. gözden geçirme çalışmalarını birleştirmiyor. 3'er milyar dolarlık kredinin birlikte bırakılması sözkonusu değil.
    TELEKOM BU YIL DA ELDE KALDI
    Ulaştırma Bakanlığı'nın 2002 mali yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, genel olarak havayollarında yaşanan kriz nedeniyle THY ve Telekom'un bugünlerde özelleştirilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Oktay Vural, İş-Tim'in İtalyan ortağının gideceğine ilişkin olarak da "Abone başına 30 dolarlık maliyet 8-10 dolara düştü. Böyle bir ortamda, gitmeyeceklerdir" dedi.
    10 Kasım 2001
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED