T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

İftarda zeytin yerine su

Kira, yakacak, eğitim, elektrik, su gibi zorunlu masraflar hesap edilmediği halde, günlük 4 milyon lira geliri olan asgari ücretlinin iftarını zeytinle açma şansı yok.

Türk geleneğinde özel bir yeri olan iftar sofraları, asgari ücretle geçinme mücadelesi veren 4 kişilik bir aileye, mucize formüllerle en az 2 milyon liraya malolabilecek. Aylık net 122 milyon 186 bin 500 lira ücret alan asgari ücretlinin, evine bir kilo et götürebilmek için ücretinin 18 ile 25`te birini feda etmesi gerekiyor. Bir kilo bol cevizli, antep fıstıklı ve tereyağlı tatlı alabilmesi için ise 2 tam gün alınteri dökmek zorunda kalıyor.

Kira, giyecek, yakacak, eğitim, elektrik, su gibi zorunlu masraflar bile hesap edilmediği durumda, eline günlük 4 milyon lira ücret geçen asgari ücretlinin kilo fiyatı ortalama 6 milyon lira olan hurma, 7 milyon lira olan sucukla ve 2 ile 3.5 milyon lira arasındaki zeytinle iftarını açma şansı bulunmuyor.

İftar yemeği sakatatçıdan

Bir tanesi 75 bin liraya gelen hurma, bir parmağı 700 bin liraya gelen sucuk, tanesi 15 bin lira olan zeytin yerine, su ile iftarını açacak asgari ücretli bir aile, iftar sofrasını ancak sakatatçılar sayesinde zenginleştirebilecek.

Ramazan nedeniyle sakatat dükkanlarını dolduran dargelirli aileler, kilosu 1 milyon lira olan akciğer ile kavurma yapıp, kilo fiyatı 750 bin ile 1.5 milyon lira arasında olan yürek, hayvan siniri gibi sakatat ürünleri ile yemeğine et lezzeti katabilecek. Çorbaya lezzet veren ve kilosu 750 bin lira olan tavuk sırtı ile kilo fiyatı 1 milyon lira olan hamsi de sakatat ürünlerine alternatif olacak. Dargelirli, iftarını tamamlayacak tatlı ihtiyacını da kilosu 2 milyon 250 bin lira olan tulumba tatlısı ile giderecek.

Geçen yıla göre ücreti yüzde 50 bile artmayan asgari ücretli, kahvaltılık malzemelerdeki fiyat artışının yüzde 100`leri geçmesi nedeniyle lor, kırık peynir ve sağlam yumurtaya göre yüzde 50 ucuz olan kırık yumurta ile sahur yapabilecek.

MÜSİAD'dan örnek dayanışma

Bu gece kalkılacak sahurla hoşgeldin diyeceğimiz Ramazan ayının Müslümanlar arasında dayanışmaya vesile olmasını isteyen MÜSİAD, dargelirli ve yoksul ailelere yardımı sürekli hale getiren Kanal 7 ekranlarının sevilen programı Deniz Feneri ile birlikte 19 Kasım Pazartesi günü özel bir gece düzenliyor.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ali Bayramoğlu, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, ülkemizin ciddi bir ekonomik kriz yaşadığı, toplumsal kaynaşma ve uzlaşmaya ihtiyaç duyduğu bir ortamda Ramazan ayının manevi havasıyla birlikte, zengininden yoksula, işverenden işçisine tüm kesimlerin bir araya gelerek dayanışmada bulunması gerektiğini ifade etti.

Sabancı: Aşımızı tatlandıralım

Bu arada Ramazan ayı ve iftar çadırları konusunda bir açıklama yapan işadamı Sakıp Sabancı bu sene yaşanacak Ramazan ayının daha farklı olacağını ümid ettiğini ve tüm kesimlerin sevgi ve dostluk içerisinde bu krizin aşılması gerektiğine inandığını söyledi. Sabancı "Bunun için elbirliği ile aşımızı daha da tatlandıralım, dedi.

Halk yardıma muhtaç edildi

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım ise yaşanan ekonomik krizin birçok insanın belini büktüğünü iftar çadırlarının bir parça insana rahat nefes alma imkanı verdiğini dile getirerek "Ancak amaç vatandaşı evinde çorbasını içirmek olmalı, bunun yolu ise insanlara iş vermektir" dedi.

ATO'dan izdihamsız yardım

Ankara Ticaret Odası (ATO), Ramazan nedeniyle dün 1250 vatandaşa, her biri yaklaşık 20 milyon lira değerinde erzak paketleri dağıttı. ATO Başkanı Sinan Aygün de erzak paketlerinin dağıtımına nezaret etti. Paketlerin dağıtımının ardından, Ankara Vali Yardımcısı Muammer Muşmal ile birlikte gazetecilere bir açıklama yapan Sinan Aygün, erzak paketini açarak gazetecilere gösterdi. Yardım paketinde 5 kilo ayçiçek yağı, 2 kilo makarna, 2 kilo pirincin yanı sıra, birer kilo kuru fasulye, nohut, mercimek, toz şeker, küp şeker, çay ve zeytin de yer aldı. Aygün, yaptığı konuşmada geçen ayki Oda Meclisi toplantısında Ramazan nedeniyle sıkıntı içinde bulunan vatandaşlara yardım yapma kararı aldıklarını belirterek, bunun üzerine bu yardımın ilk bölümünü ATO'da gerçekleştirdiklerini bildirdi. 45 dakika içinde bin 250 vatandaşa hiçbir izdiham yaşanmadan erzak paketlerinin dağıtımının tamamlandığını belirten Aygün, yardıma muhtaç vatandaşların ise Ankara Valiliği tarafından belirlendiğini kaydetti. Bu yardımlara Ramazan ayı boyunca devam edeceklerini ve yaklaşık 20 bin vatandaşa erzak paketi dağıtacaklarını belirten Aygün, Ankara'daki hayırsever vatandaşlara da seslenerek bu konuda kendilerine katkıda bulunmalarını istedi. Aygün ilk defa Ankara'da Ramazan ayı boyunca Ulus, Siteler, Ostim ve Kızılay'a kurdukları 4 ramazan çadırında iftar yemeği vereceklerini de belirtti.

 
İşçiye bir mevsimlik oyun
Toplam 49 bin mevsimlik işçiyi bir yıl önce kadroya alan hükümet, bugün bu işçilerin iş aktini feshetmenin hesabını yapıyor.
Derviş'in kulağı IMF'de
Bütçe görüşmelerinin son gününde hükümetin MHP kanadı ile SP ve DYP'den Derviş'e sert eleştiriler geldi
IMF, 2002 bütçesinde faiz dışı fazlaya taktı
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "IMF şefi 2002 için öngörülen faiz dışı fazlanın tutturulmasını istedi" dedi.
Hükümetten esnafa 50 trilyonluk sus payı
Esnafın 200 trilyonluk desteği dün tırpanlanarak 50 trilyon liraya indirildi. Derviş, daha fazla destek veremeyeceklerini söyledi.
Rusya Türkler'in vizesini uzatmıyor
Rusya Federasyonu sessiz bir şekilde Türkiye'yi özel ülkeler konumuna alarak, Türk vatandaşlarına yönelik vize ve çalışma izinlerine yeni bir uygulama getirdi. Amerika'nın İslam ülkelerine yönelik başlattığı uygulamaya benzer bir karar alan Rusya Federasyonu, Müslüman ülkelerin yanısıra Türkiye'yi de içine alan bir yığın yeni uygulama başlattı. Buna göre, bu güne kadar problemsiz bir şekilde verilen uzun süreli vize işlemleri yapılmayacak, çalışma izinleri uzatılmayacak, gizli propogandalar yapılarak Türkiye'ye turistlerin gitmesi önlenecek, yine alınan diğer bir karara göre de mümkün olduğu kadar Türk işadamlarına inşaat ihaleleri verilmeyecek. Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin'in 'Çeçen teröristler Türkiye ve Gürcistan üzerinden Rus topraklarına giriyor' sözlerinden sonra başlatılan uygulamaların daha sertleşmesi bekleniyor. Geçtiğimiz hafta bir Türk firmasının yatırım ihalesinin iptal edildiği ve sözkonusu firmanın büyük zararlara uğradığı bildirildi. Ayrıca dün Rusya Fedarasyonu Vize İşlemleri Dairesi'ne giden bir Türk vatandaşına vizelerinin uzatılmamasının yanısıra, 'Dua edin ki sizi yurtdışı etmiyoruz' diyerek, kovulduğu öğrenildi.
15 Kasım 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED