T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i
Bilgisayar'da fiyatları indirdik

E K O N O M İ

Kartel'e bir tokat daha

Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu, özel TV'lerde % 10'dan fazla hissesi olanların kamu ihalelerine girmesinin kanuni olmadığını açıkladı.

Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu, "devletten veya bunların doğrudan ve dolaylı olarak katıldığı teşebbüs ve ortaklıklardan herhangi bir taahhüt işine giren şirketleri oluşturan şirketler ve hissedarlarının; özel radyo ve televizyon kuruluşundaki hisselerinin toplamının yüzde 10'u aşması halinde bu taahhüt işini kabulüne yasal olanak bulunmadığı"na karar verdi.

Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu'nun kararında, görsel ve işitsel basının sahip olduğu toplumu etkileme gücünün büyüklüğünün, kamu yararının korunması yönünde birtakım yasaklar da içeren kurallar konulmasını zorunlu kıldığı ifade edilerek, şu görüşlere yer verildi:

"3984 Sayılı yasanın 29. maddesinin 10. bendindeki düzenleme, özel radyo ve televizyon kuruluşunda hissesi olanların toplumu, siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel yönden sahip oldukları etkileme gücünü, basın özgürlüğünü kötüye kullanmak suretiyle eşitlik ve rekabet ilkelerine aykırılık oluşturacak biçimde kullanılmasını önlemeyi amaçlamaktadır"

HİSSE %10'U GEÇERSE YASA İZİN VERMEZ

Yasanın şeffaflığın olabilmenin doğal bir zorunluluğu olarak, özel radyo ve televizyon kuruluşlarının sahip ya da ortaklarının faaliyet alanlarını kısıtladığı belirtilen raporda, "Bu durumda özel bir radyo ve televizyon kuruluşunda hissedarların hisselerinin yüzde 10'dan fazla olması halinde bunların katılımı ile oluşan şirketlerin de devletten, diğer kamu tüzel kişilerden taahhüt işini almalarının yasaklama kapsamında olduklarının kabulü gerekmektedir" denildi.



19 Kasım 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED