T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Hayat standardı ezdi

Kazanılmadan verilen vergilerden muhasebeciler de şikayetçiler. Meslekte Birlik Grubu hayat standardı uygulamasının, krizlerden zaten bunalan esnafı iyice ezdiğini açıkladı.

Meslekte Birlik Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Grubu Genel Sekreteri Ahmet Ziya Erçakır, ekonimik kriz nedeniyle esnafın vergi ödeyemez hale geldiğini belirterek, hayat standardı uygulamasının esnafı iyice ezdiğini söyledi.

Her ay meslek mensuplarına yönelik seminerler düzenleyen Meslekte Birlik Grubu'nun bu ayki toplantısında gelir vergisi beyannamesi konusu ele alındı. Mecidiyeköy Kültür Merkezi'nde yapılan seminerde, 2 yıl aradan sonra 2000 yılında yeniden başlatılan hayat standardı uygulaması doğrultusunda meslek mensuplarına, gelir vergisi beyannamesi düzenleme konusunda bilgi verildi.

Yoksula vergi, faizciye kıyak

Toplantı sonrasında Yeni Şafak'a vergi sistemiyle ilgili açıklamalarda bulunan Meslekte Birlik Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Grubu Genel Sekreteri Ahmet Ziya Erçakır, ekonomik krizle birlikte esnafın vergisini ödeyemez hale geldiğini belirterek, "Böyle giderse Af Kanunu ile boşalan cezaevlerini vergi borçlarını ödeyemeyen esnaflar dolduracak" dedi.

Vergi sistemindeki çarpıklıklara dikkat çeken Erçakır, devletin yoksulluk ve açlık sınırının altındaki vatandaşlardan yüzde 46'lara varan oranlarda vergi aldığını, buna karşılık devlete tahvil karşılığı borç vererek yüksek kazanç elde edenlerden ise vergi alınmadığını vurguladı.

En son hesaplamalara göre yoksulluk sınırının 600 milyon, açlık sınırının ise 200 milyon lira olduğunu hatırlatan Erçakır, Türkiye'de sokağa düşürdüğü insandan vergi alan bir mantığın hakim olduğunu ifade etti.

Vergi sistemine 'zehirli hançer'

Hayat standardı uygulamasını, vergi sisteminin içine saplanmış zehirli bir hançer olarak nitelendiren Ahmet Ziya Erçakır Erçakır, uygulamanın, ekonomik durgunluk nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan esnaf için ilave bir yük getirdiğini kaydetti. "Gelir vergisi gelir üzerinden alınır" diyen Erçakır, hayat standardı uygulamasının zamanlamasının hatalı olduğunu belirttti.

Ahmet Ziya Erçakır sözlerini şöyle sürdürdü: "Böyle bir kriz ortamında bu uygulamanın yeniden başlatılması yanlış. Kriz ortamından çıkıncaya kadar en azından bir yıl uygulama ertelenmeli.

Hatta gelir vergisi mantığına aykırı olan bu uygulamadan tamamen vazgeçilmeli." Mükelleflere çağrıda bulunan Erçakır, hayat standardı uygulamasına ancak itirazi kayıtla uyulması önerisinde bulundu.

Yoksuldan vergi alınmaz!

Devletin mevcut vergi sistemine göre yoksulluk ve açlık sınırının altındaki insanlardan bile vergi aldığını vurgulayan Meslekte Birlik Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Grubu Genel Sekreteri Ahmet Ziya Erçakır, "Açlık sınırı bugün 220 milyon civarında ama devlet, 102 milyon lira ücret alan asgari ücretliden bile vergi alıyor. Sosyal devletlerde açlık sınırındaki insanlar çeşitli ödeneklerle, takviyelerle desteklenirken, bizde vergi alınıyor. Aç ve yoksul insandan vergi alınmaz" diye konuştu.


 
Zayıf şirketler batacak
'2001 Şubat'ında yaşanan devalüasyon, kredileri döviz bazında, gelirleri ise Türk Lirası cinsinden olan şirketler arasından özkaynağı zayıf olanların batmasına yolaçacak.

TİSK: Yeni plan da sahipsiz kalmasın
Hükümete güvendikleri için büyük zararlarla karşılaşan işverenler, Kemal Derviş'li yeni dönemde oluşturulacak programa halkın yanında, siyasilerin de gereken desteği vermesini istiyorlar.

Bakkallar dert küpü
İstanbul'da 1965 yılından beri açılan 41 bin 377 bakkaldan yalnızca 9 bin 144'ü faaliyete devam ediyor .


'Krizden ders çıkaralım'
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Tunay Altınpınar, piyasalarda, krizin yarattığı tedirginliğin devam ettiğini belirterek, yeni ekonomik planın bir an önce ilan edilmesi ve acil tedbirlerin zaman geçirilmeksizin uygulamaya konulması gerektiğini bildirdi. Altınpınar, yaptığı yazılı açıklamada, yeni ekonomik programın başarılı olabilmesi için, eski programın sorgulanması ve krizden ders çıkarılması gerektiğini ifade etti. Kemal Derviş'in Devlet Bakanı olarak atanmasının siyasi sorumluluğun üstlenilmesi bakımından yeterli olmadığını savunan Altınpınar, yeni programın başarısı için gerekli güvenin sağlanması bakımından Derviş'in "Ekonomiden sorumlu başbakan yardımcılığına" getirilmesi gerektiğini söyledi. Altınpınar, şöyle devam etti: "Yeni programa geçerken ilk olarak, bankacılık sektörünün ele alınması gerekmektedir. İkinci olarak, 21 Mart itfasına yönelik tedbirler şimdiden ilan edilmeli üçüncü olarak da, yeni programın hazırlanırken özel sektörün görüşü alınmalıdır."
11 Mart 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED