T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Önce Derviş yasaları

Meclis, 'Derviş yasaları'na kilitlendi. Piyasaların durumunu gözönünde bulunduran hükümet ortakları 15 yasaya öncelik verecek. TBMM Danışma Kurulu toplantıya çağırılıyor.

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in başta ABD olmak üzere Almanya ve Fransa'daki temaslarından sonra gözler bu hafta, Bakanlar Kurulu ve TBMM'ye döndü. YPK ve ESK toplantılarının ardından bugün toplanacak olan Bakanlar Kurulu'nda öncelikli yasa tasarılarının Meclis Genel Kurulu'na sevkedilebileceği belirtiliyor. Piyasaları gözönünde bulunduran iktidar ortağı DSP, MHP ve ANAP'ın grup başkanvekillerinin geçtiğimiz cuma günü biraraya gelerek TBMM'ye sevkedilecek yasa tasarıları konusunda fikir alışverişinde bulundukları belirtiliyor. Oldukça kritik bir süreçten geçen Türkiye'de, bugün Bakanlar Kurulu'nda alınacak olan kararların başta İstanbul Menkul Kıymetler Borsası olmak üzere tüm piyasaları etkileyeceğinden oldukça önemli olduğuna dikkat çekiliyor. Bu arada, 'Derviş yasaları'nın Genel Kurul'a sevkedilebileceğini gözönünde bulunduran hükümetin TBMM Danışma Kurulu'nu bugün ya da yarın toplantıya çağırma konusunda fikir birliğine vardığı da bildirildi.

Öncelikli olarak çıkarılması istenen yasalardan Sivil Havacılık Tasarısı komisyonda, Şeker Kanunu Tasarısı da Genel Kurul gündeminde bulunuyor. Sanayi Komisyonu'ndan geçen tasarının bu hafta Genel Kurul'da ele alınması bekleniyor. Öncelikli yasalar olarak adlandırılan düzenlemelerden henüz TBMM'ye gelmeyenler şunlar: Ek Bütçe Kanunu, Bankalar ve Merkez Bankası hakkındaki tasarılar, fon düzenlemeleri, banka tasfiyesini kolaylaştıran tasarı, Telekom'u satış tasarısı, Tütün Yasası Tasarısı, Kamu İhale Yasa Tasarısı, Kamulaştırma Yasa Tasarısı, Borçlanma Yasa Tasarısı, Petrol ve Doğalgaz Yasa Tasarıları, görev zararı mevzuatına ilişkin düzenleme, banka özel karşılıklarının vergi dışı tutulmasına ilişkin düzenleme.

Önal hakkındaki önerge

Genel Kurul'da bu hafta, FP Konya Milletvekili Veysel Candan ve 56 arkadaşının, "görevini ihmal ve kötüye kullanarak devleti zarara soktuğu" gerekçesiyle Devlet Bakanı Recep Önal hakkında verdiği soruşturma önergesi görüşmelerinin yapılması bekleniyor. Medeni Kanun Tasarısı'na, 4 ve 5 Nisan'da devam edilecek. Milli Savunma Bakanlığı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları'na bağı kurumlarda döner sermaye oluşturulması ve işletilmesine ilişkin kanunda değişiklik yapılmasına hakkındaki düzenleme, Milli Savunma Komisyonu'nda ele alınacak.

Sosyal Güvenlik Reformu'nun ikinci aşamasını oluşturan yasa tasarıları, bu hafta 2 ayrı komisyonda ele alınacak. Yetki Yasası Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündeminde yerini aldı.

 
Hükümete güven yok
'İktidarın en büyük handikabının halka en ufak bir güven verememesi olduğunu' belirten FP lideri Kutan, "Halkın güveneceği bir hükümetin oluşmasında zaruret var" dedi.
Tansu Çiller, Özal'ı henüz ikna edemedi Aydın Menderes'i DYP saflarına katacak olan Çiller, bağımsız milletvekili Ahmet Özal'ı ikna edemedi.
Stagflasyonu yaşıyoruz
Türkiye'nin tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşadığını belirten DYP Genel Başkan Yardımcısı Söylemez, Türkiye'nın stagflasyon yaşadığını söyledi.
KOALİSYONLAR ÜLKESİ
Türkiye'yi derinden sarsan son ekonomik bunalımda koalisyonların önemli payı olduğunu belirten Doç. Dr. İncioğlu, koalisyonlara mahkum olunmanın temelinde ise siyasi parçalanma olduğunu söyledi.
Uras: Bıçak kemiğe dayandı
Partisi tarafından düzenlenen "Yoksulluk ve Yolsuzluk Düzenine Son" mitinginde konuşan ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, bıçağın kemiğe dayandığını ifade ederek, yolsuzluk ve yoksulluğa karşı herkesi mücadeleye çağırdı. ÖDP tarafından düzenlenen miting, Şişli Abide-i Hürriyet Meydanı'nda yapıldı. Çağlayan'daki PERPA önünde toplanan ÖDP, KESK ve DİSK üyeleri, aralıklarla yağan yağmur altında yürüyerek öğle saatlerinde miting alanına geldi. Uras, "Keşke bu yaşananlar 1 Nisan şakası olsaydı" dedi. Daha fazla demokrasinin, daha az yolsuzluk anlamına geldiğini kaydeden Uras, "Meclistekiler halktan kaçmaktadır. Demokratik ve özgürlükçü bir düzeni hep beraber inşa edelim" dedi.

2 Nisan 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED