T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

'Kara gün' yalanı

Enerji Bakanı Ersümer, Türkiye'nin büyük bir enerji darboğazı ile karşı karşıya kalacağını açıklamıştı. Oysa, felaket haberleri yalan çıktı ve enerji darboğazı yaşanmadı.

Ekonomik kriz ve Beyaz Enerji Operasyonu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Cumhur Ersümer'in sık sık gündeme getirdiği, "enerjideki felaket" senaryolarını unutturdu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın iddia ettiği gibi, Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında enerji darboğazı yaşanmadı. Bakanlık, sözkonusu aylarda Türkiye'nin büyük bir enerji darboğazı ile karşı karşıya kalacağını belirterek, darboğazın aşılması için bazı fabrikaların kapatılması gerektiğini savunmuştu.

Kesinti yapılacaktı

Beyaz Enerji Operasyonu ve ekonomik kriz nedeniyle, enerjide bıçak sırtında giden Türkiye, kış aylarını karanlıkta kalmadan geçirdi. Enerji Bakanlığı son olarak sonbaharda Bakanlar Kurulu'na sunduğu raporda, Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarının enerji açısından çok kritik olduğunu belirterek, bu aylarda enerji darboğazının aşılması için acil olarak önlem alınmasını istemişti. Sözkonusu raporda, kış aylarında enerji darboğazını aşmak için, erken mesainin yanında, bazı devlet fabrikalarının kapatılması ve günde iki saat elektrik kesintisi yapılması önerisi de yer alıyordu. Sözkonusu raporda, "2000 yılı Kasım ayından başlamak üzere ciddi bir enerji açığının olacağı görülmektedir. Bu dönemde, su gelirlerinde mevcut durumun devam etmesi, tevsi edilen mobil santralların erken devreye girmesi ve tasarruf tedbirlerinin etkin sonuçlar vermesi halinde, 1.5 milyar KWH'lık enerji açığı meydana gelecektir. Açığın kapatılması için Ekim ayından itibaren günde 2 saat kesinti yapılması gerekmektedir" denilmişti.

Aynı raporda, kış aylarında Türkiye'nin büyük bir doğalgaz darboğazı ile karşı karşıya geleceği de öne sürülerek, Türkiye'nin kış aylarında günlük 12 milyon metreküp ek doğal gaza ihtiyacı olduğu, bunun için doğal gaz aboneliklerinin dondurulması gerektiği, sanayi ve otoprodüktörlere kesintili doğal gaz verilmesi gerektiği belirtilmişti.

Ekonomik kriz enerjiye yaradı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanarak Eylül ayında Bakanlar Kurulu'na sunulan raporda iddia edildiği gibi, Türkiye Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında enerji darboğazı ile karşı karşıya kalmadı. Bu arada enerji ihtiyacının karşılanmasında Kasım ve Şubat aylarında yaşanan ekonomik krizlerin etkili olduğu da belirtildi. Kasım ayında yaşanan ekonomik krizle birlikte, iç talebin kısılması nedeniyle üretimlerini askıya almak zorunda kalan sanayi kesiminin, elektrik tüketiminin de azaldığı kaydedildi. Yine, ekonomik krizlerle birlikte birçok fabrikanın kapanmasının da, enerji ihtiyacının azalmasına neden olduğu belirtildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2000 ve 2001 yılına ilişkin enerji ihtiyaç projeksiyonlarını, yıllık yüzde 5-6 büyüme hızına göre yaptığı ancak, Kasım krizinden itibaren ekonominin eksi büyümeye başladığı bildirildi. Ekonomideki küçülmenin, enerji kullanımını da düşürdüğü, enerji talebinın yarı yarıya düşmesine neden olduğu belirtildi. 2000 yılında 123.5 milyar kwh, 2001 yılında ise 130.8 kwh düzeyinde enerji tüketileceği tahmin ediliyordu. Ekonomik krizle birlikte, enerji tüketiminin bu beklentilerinin altında gerçekleşeceği vurgulandı.


 
Patronlar toplanıyor
Bugün biraraya gelecek olan büyük patronlar, devletin yeniden yapılanması için önşart olarak Siyasi Partiler ve Seçim kanunlarını gündeme getirecekler.

Esnek program
14 ayda iflas eden üç yıllık istikrar programından ders alan IMF, yeni ekonomik programın esnek olmasını kabul etti.

ÖFK'ların gözü güvence yasasında

Sıra memura 2. ek zamda


Citigroup başkanı en pahalı yönetici
ABD'nin en çok kazanan yöneticisinin "Citigroup'' başkanı Sanford Weill olduğu ortaya çıktı. Amerikan finans çevrelerinin dergisi FORBES'in araştırmasına göre, Weill'in son 5 yıllık kazancı 785.227.000 doları buluyor. İkinci sırada, ''Walt Disney'' firmasının yöneticisi Michael D.Eisner bulunuyor. Eisner'in son 5 yıllık kazancı da 737.712.000 dolar. İlk 10'a giren yüksek maaşlı yöneticiler ve 5 yılda kazandıkları paralar ise sırasıyla şöyle: GAP firması başkanı Millard Drexler 379.118.000 dolar, General Electric başkanı John Welch Jr. 324.789.000 dolar, Cisco Systems başkanı John Chambers 313.672.000 dolar, IBM başkanı Louis Gerstner 285.519.000 dolar, Cendant firması başkanı Henry Silverman 281.370.000 dolar, Dell Computer yönetim kurulu başkanı Michael Dell 245.788.000 dolar, AOL Time Warner başkanı Gerald Levin 209.352.000 dolar, Morgan Stanley firması başkanı Philip Purcell 205.399.000 dolar.
30 Nisan 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED