T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
Minare çalınmış, kılıf ortada yok!

Şiir dünyamıza artık iyice sinmiş görünen 'kör bakış', 'ideolojik yaklaşım', 'görmezden geliş' vbg. tutumları mumla aratacak kimi 'primitiv' eksenli yapılaşmalara da alışmamız gerekiyor anlaşılan. O kadar ki; şiir verimleri konusunda yapılan değerlendirmelerde, somut veri ve kaynakların bir kısmından tamamiyle uzak duruşun getirdiği 'kabalık' yanında, yukarıda saydığım tutumlar bile bir şeydir, kendi içinde belli bir anlamı haizdir.. Dolayısıyla herhangi bir çalışmayı, bir eseri ya da bir değeri izlemek/okumak ve fakat şu veya bu sebeple onu eleştirmek, hatta ondan hiç söz etmemek başkadır; onun semtine bile uğramamak, ondan habersiz kalmayı yeğlemek bambaşka..

Bu yılki "2001 Şiir Yıllığı", bahsi geçen "bambaşka"lığa verilebilecek en iyi örneklerden biri oldu. Yıllık hazırlayıcısı Mehmet H. Doğan, değerlendirmelerine veri teşkil eden dergiler hususunda, geçen yılların aksine, bu yıl, son derece 'bağnaz' ve bir şiir eleştirmenine hiç de yakışmayacak denli kuşatıcılıktan uzak 'tek boyutlu' bir yaklaşımla, 'bu yaka'nın çıkardığı dergilere göz ucuyla dahî bakmadığını gösterdi. Ben de, bay Doğan'ın, "Şiirimizde Geçen Yıl" altbaşlığı altında lânse ettiği hâlde, "Şiirimiz"in tümünü kapsamayan, sınırlı ve eksik ve de yanlış yönelimini eleştirmiştim bu sütunda.

Gösteri dergisinin Nisan sayısında Hami Çağdaş'ın kendisiyle yaptığı ve "Yüzyılın Türk Şiiri 1900-2000" adlı antoloji ile "Yıllık"lar bağlamında 'seçme kriterleri' içerikli konuşmada, Mehmet H. Doğan, sözü bir ara, benim bu eleştirime getirip şöyle diyor: "Bir de yayımlanan şiirlerin tümünü inceleyip incelememem sorunu var. Yeni Şafak'ta İhsan Deniz yıllık için yazdığı yazıda sağcı dergileri fazla incelemediğimi ileri sürüyor. Ben, elli altmış dergiyi her ay para ödeyip alacak olursam senede 300-500 milyon lira dergi parası ödemiş olacağım. Gaziantep'te, Diyarbakır'da yayınlanan bir dergiyi bana göndermezlerse ben nasıl inceleme ve değerlendirme yapabilirim." "Bütün bunlara benim söyleyebileceğim bir şey yok"(!) şeklindeki baştan savıcı tavra yenik düşmüş görünen bay Doğan'a, bizim diyeceklerimiz var ama..

Acaba, önceki yıllarda izlediği/edindiği bazı dergileri, geçtiğimiz yıl, -hadi, edinemedi diyelim, bütçesi müsait değildi, olabilir- 'izlememesi'nin sahici izahını yapabilir mi bay Doğan? Örneğin Dergâh, Yedi İklim, Hece, Türk Edebiyatı, Atlılar, Kaşgar, Kırklar (Kırkayak) gibi dergiler hemen hemen tüm kitapçılarda bulunuyor ve ne var ne yok diye şöyle bir karışmaktan dolayı ücret alınmıyor! Kaldı ki, hemen aklıma geliveren bu 7 derginin bir yıllık maliyeti, öyle 300-500 Milyon gibi abartılı rakamların çok çok altında.. Hem, yıllıkta saydığı 45 derginin hiçbirisine para ödemiyor mu bay Doğan? Eğer öyleyse, daha iyi ya: bu dergileri de 'izler' ve beğenisine lâyık herhangi bir şiir bulduğu sayıyı para verip alır! Yıllık hazırlayan bir eleştirmen için, bir yıl içinde 20-30 Milyon para sarfı, çok mu vahimdir? Merak ediyorum doğrusu; bay Doğan, örneğin alkol alırken de bu kadar 'cimri' midir? Olmazsa, Adam Yayınları'na rica edelim; Mehmet H. Doğan için bir "Dergi edindirme fonu" oluştursun, yeter ki bay Doğan mutlu olsun!

Öte yandan, yukarıda saydığım dergilerin hiçbirisi Gaziantep'te ya da Diyarbakır'da çıkmıyor. İkisi dışında -ki, o ikisi de Ankara'da çıkıyor, hepsi de İstanbul'da yayımlanıyor. Bağcıyı niçin dövüyorsunuz ki, azizim?

Aralarında bir veya ikisi dışında "Sağcı" nitelemesini hak edecek dergiler de değil üstelik, bu dergiler. Hem "Sağcı" dergiler izlenmez diye bir kural mı var? Burası, neresi?

Ben o yazımda, "fazla incelememek"ten değil; 'hiç incelememek'ten söz ettim! Aradaki 'fark'ı 'farketmek' için, 'farklı' olmak gerekmiyor!

Geçen yıl yayımlanan kitapların sayım-dökümündeki garabete hiç değinmemiş bay Doğan. Andığı tek kitap dışında, hiç mi kitap basılmadı 'bu yaka'da? Anlaşılan, kitapçı vitrinlerinden de uzak yaşıyor!

Kısacası, bu mızrak bu çuvala sığmıyor bay Doğan! Özrünüz, kabahatinizden büyük! Bütün bunlar, sizin bileceğiniz bir iş ama; böyle kıytırık mazeretlere sığınmak, bir şiir eleştirmeni, bir yıllık hazırlayıcısı için 'ayıp' kaçıyor.. 'Sahici' olun, yeter!.. Çok mu 'zor'?..


30 Nisan 2001
Pazartesi
 
İHSAN DENİZ


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED