T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
Dağıtım ihaleleri çok mu temiz?

"Beyaz Enerji Operasyonu" Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'in istifası ile sonuçlandı. Söz konusu operasyonla ilgili olarak savcının hazırladığı iddianame oldukça ilginç bilgiler içeriyor. Ancak enerji sektöründe yaşananların tamamını, özellikle "dağıtım ihaleleri"ni içermiyor.

Bu kanıya nereden mi vardık? Enerji Bakanlığı'nda uzun süre "kilit görevde" görev yapmış bir bürokratın, ismi açıklanmamak kaydıyla yaptığı açıklamalar bize bunu düşündürdü.

Bürokratın açıklamaları şöyle;

"Cumhur Bey dahil 5 bakanla çalıştım. Cumhur Bey bana, 'seninle çalışmak istiyorum' dedi. Şimdiki müsteşarla da bir süre çalıştım. Bazı dağıtım ihalelerinde kimi ilişkiler oldu. 'Bunları ihale edemeyiz' dedim. Özellikle Barmek Holding'in kazandığı Ankara ihalesinin doğru olmadığını söyledim. Çünkü olumsuz komisyon raporu vardı.

Bir diğer ihale de Aydın Doğan'ın aldığı İstanbul ihalesiydi. Bir milletvekili, Aydın Doğan adına bir değerlendirme raporu getirdi. Alt komisyon raporlarında ihaleyi Park Holding kazanmıştı. Teklifler arasında 5 milyon dolar fark vardı. Doğan için getirilen teklif çok tutarsızdı. Ancak üst komisyon, alt komisyona rağmen Aydın Doğan'a vermek istedi. Ben imza atmadım. Kısacası kanunsuz bir iş yaptılar.

Evet açıklama bu. Bu açıklamanın arkasından eski bakan Ersümer'in istifasını açıklamadan önce yaptığı açıklama aklıma geldi. Ersümer, özellikle "bir medya grubunun" üzerine çok geldiğini söylüyordu. Bir gün önce de ANAP Grup Başkanvekili Beyhan Aslan, yaptığı açıklamada, "Ersümer'in elinde çok ilginç bilgi ve belgelerin olduğuna" dikkat çekerek, bunları "açıklayabileceklerini" ima ediyordu. Bu açıklamaların enerji dağıtım ihaleleriyle ilgisi olup olmadığını merak ettim doğrusu.

Tantan'ın imalı sözleri ve Demirel-Bilgin ilişkisi

Hafta içinde İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, Marmara Üniversitesi'nde düzenlenen "Bilişim Suçları ve Organize Suçlar" konulu konferansta çok ilginç konulara değindi. Tantan'ın daha önce bu köşede sıkça yer verdiğimiz bir konu olan, "batık banka sahiplerinin borsa operasyonları" ile ilgili sözleri çok dikkat çekiciydi. Bir- çok gazetenin tek bir kelimesine dahi yer vermediği konuşmada Tantan, açık açık batan paraların adresinin borsa olduğunu ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) olayın üzerine gitmesi gerektiğini söylüyordu.

Bu köşede daha önce özellikle Yurtbank'ın eski sahibi Ali Balkaner'in borsa operasyonları ile ilgili ifadelerine yer vermiştik. Bugün de Egebank Offshore'un Medya Holding hisseleri ile olan ilişkilerini irdeleyeceğiz. Bankalar Yeminli Murakıpları tarafından 28.9.2000 tarihinde hazırlanan raporda; Egebank Offshore Ltd.'nin işlerini yürüten ve Murat Demirel'in yakın ardaşı olan Gökalp Baştürk tarafından kiralanan Yonne ve Dina firmalarına kullandırılan krediler ile Medya Holding hisseleri arasındaki ilişki şöyle anlatılıyor;

"İlk olarak 6.12.1999 tarihinde Dina'ya 10 milyon dolarlık kredi kullandırılmak amacıyla Egebank Offshore'un mevduat hesabından 6.12.1999 tarihinde 5 trilyon 299 milyar liralık tutar çekilerek 10 milyon dolara çevrilmiştir. Egebank Offshore Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcısı tarafından Yönetim Kurulu Başkanlığı'na gönderilen 10.12.1999 tarihli yazıda; Dina'ya 10.12.1999 tarihinde 10 milyon dolarlık kredinin kullandırıldığı, söz konusu firmanın UBS ZuG'daki 273.09.817.928.0 no'lu hesaplarına havale edildiği belirtilmiştir. Adı geçen TL hesaptan aynı tarihlerde toplam 4.306.773.306.000.000 TL Medya Holding hisse senetlerinin bedelleri olarak Ege Yatırım'ın Takas Bank nezdindeki hesabına gönderilmiştir. Halihazırda Ege Yatırım Menkul Değerler A.Ş. nezdinde Dına Import and Export Ltd.'in 400. 010.000.000 adet Medya Holding hisse senedi mevcuttur."

"Yonne Financing Inc. firmasına 15 milyon dolar kredi kullandırıldı. 20.12.1999 tarihinde bu tutarın 904.896.902.000 lirası Medya Holding hisse bedelleri olarak Sümer Yatırım Menkul Değerler A.Ş.'deki aynı şirket hesabına aktarılmıştır."

İşte Tantan'ın da üzerinde titizlikle durduğu borsa operasyonlarından biri de bu. Eğer birileri akıl (veya cesaret) edip bu borsa operasyonlarının üzerine giderse karşımıza daha neler çıkar neler.


30 Nisan 2001
Pazartesi
 
MURAT KELKİTLİOĞLU


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED