YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Birlikte calışamazlar

Sezer-Ecevit krizi dış basında geniş yer buldu. Reuters, "Artık beraber çalışmaları zor" derken, gazeteler, daha da derinleşmesi beklenen krizin euro'yu kurtaracağını yazdı.

Cumhurbaşkanı Sezer ile Başbakan Ecevit arasında MGK toplantısında yaşananlar yabancı basında geniş yer buldu. Reuters Haber Ajansı, Ecevit ile Sezer arasındaki gerginliğin hükümetin yönetimi konusunda ciddi sorular belirmesine yolaçtığını kaydetti. Reuters'ın konuya ilişkin ifadeleri şöyle: "Yıllanmış politikacı 75 yaşındaki Ecevit ve 58 yaşındaki daha önceden siyasi deneyimi olmayan eski hukukçu Sezer'in siyasi geçmişleri arasında farklılık bundan daha fazla olamazdı. Türkiye'nin finansal pazarlardaki büyük belirsizlikle mücadele ettiği bir dönemde çatışmanın zamanlaması da bundan daha kötü olamazdı. Bazı gözlemciler, kamuya açıklanan kavganın ardından ikilinin bundan sonra birlikte çalışmasının zor olacağı görüşünü ortaya koydu. Sezer, hükümetin kararnamelerini veto etme gücünü kullanarak Başbakanı sık sık kızdırdı. Hükümetin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için bu ikilinin işbirliği yapması gerekiyor. Her iki lider de sade görünüşüyle halkın sevgisini kazanmaya çalışıyor. Ancak Ecevit, kendisine yönelik tepkilerden sıkıntılı. Sezer açıkça hukuk kelimesini silah olarak kullanmaktan kaçınmıyor.

Almanya: İlk kez oluyor

Almanya'da yayımlanan Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi, Türkiye'de ilk kez bir cumhurbaşkanının başbakanla tartıştığını, bugüne kadar bu iki makamın büyük ölçüde uyum içinde çalıştığını yazdı. "Türkiye'deki hükümet krizi bir kez daha atlatıldı" başlığıyla verilen haberde, Cumhurbaşkanı Sezer'in, hükümeti, reformları uygulamakta geciktiği gerekçesiyle eleştirdiği öne sürüldü.

Die Welt gazetesi ise "Türkiye'nin en güçlü iki yöneticisinin Türkiye'yi sonu meçhul büyük bir krize sürüklediği" ifadesini kullandı. Sezer ile Ecevit arasında daha önce de krizlerin yaşandığını ifade eden gazete, gerginlikle birlikte borsada yaşanan düşüşe de yer verdi. Frankfurter Rundschau gazetesi de, "Cumhurbaşkanı Sezer ile Ecevit arasındaki tartışma büyüyor" başlığıyla verdiği haberde, Sezer'in Ecevit'i, "yolsuzluklarla yeterli mücadele etmediği ve yasalara saygı duymadığı" gerekçesiyle eleştirdiğini kaydetti. Berliner Morgenpost gazetesi, konuyla ilgili haberinde, "Türkiye'de büyük bir hükümet krizi"nden sözedildiğini yazdı.

Fransa: Devletin zirvesinde kriz

Fransa'da yayınlanan Liberation gazetesi, MGK toplantısında yaşanan gelişmeyi, "Türkiye'de devletin zirvesinde kriz" başlığıyla okuyucularına duyurdu. Liberation, Başbakan Ecevit'in, "MGK'da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in hakaretine uğradığı" gerekçesiyle toplantıyı terkettiğini yazdı.

İtalya: Kriz euro'yu uçuracak

İtalya'da yayımlanan yüksek tirajlı ekonomi gazetelerinden Il Sole-24 Ore, birinci sayfasında kullandığı haberde, "Türkiye'de siyasi kriz: Borsa düşüyor, euro yükseliyor" başlığını kullandı. Corriere Della Sera gazetesi ise, "Türkiye: Cumhurbaşkanı ve başbakan arasında hakaretler" başlığıyla verdiği haberde, "Yolsuzluk karşıtı stratejilerle ilgili uyuşmazlıklar kurumsal bir krizi alevlendiriyor" şeklindeki görüşler yer aldı. La Stampa gazetesi de, gelişmelerle ilgili haberinde, "Türk krizi euro'ya kanat takıyor" başlığını kullandı.

El-Hayat gazetesi ise krizin önümüzdeki günlerde daha da derinleşeceğini yazdı. Gazete, "Sıcak geçen MGK toplantısında Ecevit, Cumhurbaşkanı'nın kendisine ihanetinden şikayette bulundu ve hükümeti sürdüreceğini açıkladı. Krizin yakın zamanda Türkiye'yi daha da içine alması bekleniyor. Ecevit ve Sezer arasındaki problemin derinliği ileriki günlerde birçok hükümet kararlarında kendini daha açık gösterecek. Bu da yeni siyasi krizlerin kapıda olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Atina: Erken seçim kapıda

Yunan basını, MGK'daki gelişmelerin, Türkiye'de ekonomik ve siyasi bir krizin patlak vermesine neden olduğunu yazdı. Katimerini gazetesi, Türkiye'deki krizin Atina tarafından "ihtiyatla" izlendiğini belirterek, bu tür kriz dönemlerinde Ankara'nın dış politika alanında çıkış yolu aramak gibi bir yaklaşımı bulunduğunu öne sürdü. Gazete, bu durum devam ettikçe, Ankara'nın ekonomi, siyaset ve uluslararası ilişkilerde istikrara kavuşamayacağını iddia etti. Eşi görülmemiş tartışmanın Türkiye'yi anayasa krizine ittiğini öne süren To Vima gazetesi, bu çatışmanın ekonomik istikrarı da tehdit ettiği yorumunu yaptı. Skandalların tartışmaya yol açtığını savunan Ta Nea gazetesi, haberi "Sezer-Ecevit kanlı bıçaklı" başlığıyla verdi ve Türkiye'de ciddi bir karışıklık olduğu yorumunu yaptı. Türkiye'de bir erken seçim ihtimalinin ortaya çıktığını öne süren Ethnos gazetesi, istikrarsızlığın tüm bölgeyi etkileyeceğine dikkati çekti ve ordunun niyetinin hiç kimse tarafından bilinmediğini öne sürdü.




Kağıda basmak için tıklayın.

ABD Ankara'yı teskin etti
Perle, "Irak konusundaki görüş ayrılıklarının Türk-Amerikan ilişkilerinde bir gerginliğe yol açmayacağını umduğunu" söyledi.
Kürt göçmenler AB sorunu oldu
Fransız sahillerine bırakılan bin 500 göçmenin AB sorunu olduğunu söyleyen Sosyalist Parti, Uluslararası Kürt Konferansı istedi.

Moro'da ateşkes umudu
Filipinler Devlet Başkanı Gloria Macapagal Arroyo, barış sürecini canlandırmak amacıyla Müslüman gruplarla ateşkes yapılması yönünde talimat verdiğini açıkladı. Arroyo, ateşkesle birlikte operasyonların durdurulacağını belirtirken, gruplardan ateşkese karşılık vermelerini istedi. Ateşkesin üç amacı olduğunu belirten Arroyo, bunları, "müzakereleri canlandırmaya yönelik ortam yaratmak, çatışma nedeniyle evlerinden olan binlerce kişinin evlerine dönmelerini sağlamak ve bölgede kalkınma projelerine hazırlık yapmak" şeklinde sıraladı. Arroyo, ülkenin güneyinde bağımsız bir Müslüman devlet kurmak için mücadele veren iki gruptan biri olan Moro İslami Kurtuluş Cephesi ile barış görüşmelerine yeniden başlamaya öncelik veriyor.
İran-AB gerginliği
AB Komisyonu, İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi'nin bu hafta Brüksel'e yapacağı resmi ziyaret iptal edildi. Komisyo n sözcüleri, iptal kararının Tahran'dan geldiğini belirttiler ve konuya ilişkin yorum yapılmayacağını duyurdular. AB Komisyonu, bu ay başında, İran ile ilişkilerin aşamalı olarak geliştirilmesi için koşullar içeren bir öneri sunmuştu. Tahran'ın, bu koşulları reddederek, Harrazi'nin 22 Şubat tarihi için öngörülen ziyaretini iptal ettiği belirtiliyor.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...