YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Katrilyonluk kapris

Kasım ayında mali piyasalarda yaşanan krizle, önceki gün yaşanan Cumhurbaşkanı Sezer ile Başbakan Ecevit arasındaki krizde Merkez Bankası'nın zararı yaklaşık 12 milyar doları aştı.

Köşk ile hükümet arasında çıkan krizin ekonomik faturası büyük oldu. Başbakan Bülent Ecevit'in, önceki gün yapılan MGK toplantısına terketmesi ile başlayan kriz piyasaları alt üst ederken, IMF ile ilişkileri de adeta kopma noktasına getirdi.

Özellikle krizin, G-20 toplantısına katılmak üzere Türkiye'ye gelen IMF'nin üst düzey temsilcilerinin gözü önünde meydana gelmesi, IMF'nin hükümete olan güvenine büyük ölçüde darbe vurdu.

Refahyol hükümetinin yıkılmasıyla birlikte iktidara gelen takviyeli Anasol hükümetleri döneminde, Türk ekonomisinin başı krizlerden kurtulmadı. 55, 56 ve 57. hükümetlerin iktidarda bulunduğu son üç yılda, Türk ekonomisi, Uzakdoğu Krizi, Rusya Krizi, 1999 Yılı Ekonomik Krizi, 2000 Yılı Kasım Ayı krizlerini gördü. Ekonomi son olarak da, Köşk ve hükümet arasındaki kavga nedeniyle önceki gün büyük bir krize girdi.

3,5 yılda IMF ile iki anlaşma

Köşk ile hükümet arasında ortaya çıkan ekonomik kriz, son üçbuçuk yılda meydana gelenleri de gündeme getirdi. Son üçbuçuk yılda IMF ile yakın izleme anlaşması ve üç yıllık stand-by anlaşması olmak üzere iki anlaşma imzalandı. Ve bu dönemde, iki istikrar programı uygulamaya konuldu.

İlk olarak, 1998 yılı başında itibaren uygulamaya konulan üç yıllık istikrar programı, 1999 yılındaki seçimler nedeniyle askıya alındı. Seçimlerden sonra iktidara gelen 57. hükümet IMF ile üç yıllık stand-by anlaşması imzalayarak, 2000 yılı başından itibaren üç yıllık istikrar programını uygulamaya başladı.

Ecevit ile beş büyük kriz yaşandı

Hükümet, üçbuçuk yıldır ekonomiyi düzlüğe çıkarmak için ardı ardına ekonomik programı uygulamaya koyarken, Türk ekonomisi sözkonusu dönemde beş büyük krizle karşı karşıya kaldı. İlk olarak ekonomi, uzakdoğuda patlayan krizle ardından da Rusya krizi ile sarsıldı.

Ardından da, dünyanın hiç bir yerinde krizin olmadığı 1999 yılında, Türkiye büyük bir krize girerek, ekonomi yüzde 6,4 oranında küçüldü. Türk ekonomisi, son olarak geçen yılın kasım ayında büyük bir krize girdi. Bu krizde, Merkez Bankası 7,5 milyar dolarlık kayba uğradı. Ekonomi, hükümet ile Köşk arasındaki kavgayla birlikte önceki gün yeni bir krize girdi.

Bu krizin, Merkez Bankası'na ilk faturasının 4,9 milyar dolar olduğu tespit edildi. Kasım ayında meydana gelen mali piyasalardaki krizle, önceki gün Köşk ile hükümet arasındaki gerginlikten çıkan krizin Merkez Bankası'na faturası yaklaşık 12,4 milyar dolara ulaştı.




Kağıda basmak için tıklayın.

ÖFK'lara sigorta fonu
Özel Finans Kurumları Birliği (Finans-Bir), bankalardakine benzer bir sigorta fonu oluşturmak üzere Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na başvurdu.
Bir fırça da IMF'den
Sezer'den sonra dün de IMF Avrupa Direktörü Deppler'in Ecevit'e "Sürekli kriz çıkarıyorsunuz" dediği belirtiliyor.
Fatura, 'Türkiye'ye çıktı
Krizin faturası vatandaşa kaldı. Bir aylık bono ihalesinde bileşik faiz yüzde 144,2 oldu. Dört ay vadeli döviz ihalesine ise, 530,1 milyon dolarlık teklif geldi.
Kriz dondurması
Hazine'nin yüzde 144 faizle borçlanması borsada kısa süreli şok etkisi yaptı. 8200'e kadar inen endeks krizin ikinci günü 8.768 puanla kapandı.
Mumcu: Akla değil katkıya ihtiyacımız var
Turizm Bakanı Erkan Mumcu, "bakanlığın Türkiye'yi tanıtım faaliyetlerine başlamakta geç kaldığı" eleştirilerini, "Turizmcilerimiz, akıl verdikleri kadar katkı da versinler" diye cevapladı. Seyahat acentaları ve otelcilerin, "Turizm Bakanlığı'nın tanıtım kampanyasına geç başladığı" yolundaki eleştirilerinin haksız olduğunu ifade eden Turizm Bakanı Mumcu, "İmaj kampanyasına daha erken başlanabilirdi. Ancak satış için en iyi dönem, şubat ayı ortasında başlayan ve mayıs ayına kadar devam eden süreçtir" dedi. Mumcu, "Elde tek atımlık barutunuz varsa, 12'den vurmalısınız. Biz de olanaklarımızı, en etkin satış döneminde kullanacağız" dedi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...