T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Hedef bütün Ortadoğu

Newsweek dergisi, Amerikan yönetiminin sadece Irak'ı değil bütün Ortadoğu'yu hedef aldığını, Filistin ve Irak'ın yanısıra, Suudi Arabistan, İran, Suriye hatta Mısır'da bile rejim değişiklikleri planladığını yazdı.

Amerika'nın haftalık Newsweek dergisi son sayısında, Pentagon içindeki birçok yetkili ve kaynağın, Irak dışında Bush'un hedefleri arasında İran, Suudi Arabistan, Mısır ve Suriye'nin de olduğunu belirtti. ABD Başkanı George Bush'un Arap ve İslam dünyasında "demokrasiyi getirme" iddiasıyla bölgedeki rejimleri devirmeye hazırlandığı bildirildi.

Newsweek dergisi, Bush'un bu konudaki stratejisinin, "buzdağının görünen kısmından çok daha geniş kapsamlı olduğunu" ve amacının sadece Irak lideri Saddam Hüseyin'i safdışı etmek olmadığıni belirtti. Derginin haberine göre, Saddam Hüseyin'i nasıl devireceği artık açıkça tartışılan Bush, Filistin lideri Yaser Arafat'ın safdışı edilmesi için de çağrı yapmış bulunuyor. Ancak Amerikan düşünce kuruluşları, Bush'un bununla da yetinmeyeceği ve hedefleri arasında İran ve Suudi Arabistan'ın da bulunduğu görüşünde. Dergiye açıklamada bulunan üst düzey bir İngiliz yetkili, "Bağdat'a herkes gider; erkek olan ise Tahran'a gider" ifadesini kullandı.

Bazı çevreler, sırada Suriye ve hatta Mısır'ın bulunduğunu, bunlara Kuzey Kore ve Myanmar'ın da ekleneceğini kaydediyor. Newsweek, Bush'un savunma politikası kurulu başkanı Musevi kökenli Richard Perle'ün, danışmanlara Suudi rejimini bertaraf etme konusunda brifing vermek için bir Fransız danışmanı davet ettiğini, ancak olay basına yansıyınca, "Suudi rejimini safdışı etme planlarını yalanladığını" kaydetti.

Hedefte İran da var

Bush'un Temmuz ayı ortasında İran'la ilgili yaptığı konuşmaya da dikkat çekildi. ABD Başkanı, 'İran halkını daha fazla özgürlük çabasında destekleyeceklerini' söylemişti. ABD yönetimi Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'yi de 'etkisiz' olduğu gerekçesiyle eleştiren açıklamalar yapıyor. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi danışmanlarından Zalmay Halilzad'ın, bir konferansta yaptığı konuşmada, ABD'nin Ortadoğu politikasının, İran'da rejim değişikliğini öngördüğü yönündeki yorumlara karşı çıkmamasına da dikkat çekiliyor.

Newsweek'e konuşan ABD Kongresi Araştırma Servisi'nde görev yapan İran uzmanı Kenneth Katzman, Bush yönetiminin İslam dünyasına ilişkin politikasının, bu ülkeleri oldukları gibi kabul ederek politika belirlemek yerine, rejim değişikliğini sağlamak yönünde olduğunu belirtiyor. "Newsweek", strateji uzmanlarının, diğer ülkelerdeki rejimleri devirme söyleminin Irak'a yönelik harekatın başarısını tehlikeye atabileceği uyarısında bulunduklarını da yazdı.

İngilizler saldırıya karşı

3 İngiliz seçmenden 2'sinin Irak'a saldırıya karşı olduğu bildirildi. Ankete göre, seçmenlerin yüzde 90'ı, operasyonun Batı'ya karşı olumsuz yansımaları olacağını, yüzde 82'si birçok sivilin öleceğini, yüzde 62'si de savaşın genişlemesine yol açacağını düşünüyor.

Şahinler Irak için kanıt bulamıyor

Irak lideri Saddam Hüseyin rejiminin 11 Eylül saldırılarıyla açık bağlantısını bulamayan Amerikan yönetiminin, Irak'a askeri operasyonun savunucusu "şahin" kanadının, bu yönde bir bağlantıyı ortaya koyma çabalarını artırdığı bildirildi. Newsweek dergisi, Irak'a operasyonun baş savunucularından ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz'in, geçen hafta içinde iki FBI yetkilisini bürosuna çağırarak, Muhammed Atta'nın, geçen yıl Prag'da bir Irak istihbarat yetkilisiyle biraraya gelmesine ilişkin iddialarla ilgili bilgi istediğini yazdı. Newsweek, Wolfowitz'in, FBI yetkililerinden alacağı bilgiyle, Saddam rejimi ile El Kaide arasında bağlantıyı açık hale getirmek istediğini savundu. Ancak FBI yetkilileri, bu görüşmeye ilişkin şüphelerini de dile getirdiler ve tek kaynağın bir Çek vatandaşı olduğuna dikkati çektiler. Çek vatandaşı, Atta'nın 9 Nisan 2001 tarihinde bir "Iraklı casusla" Prag'da bir araya geldiğini söylerken, FBI, bu yönde hiçbir kanıt bulunmadığına, Florida'da bulunan Atta'nın kredi kartlarının, verilen tarihten iki gün önce ABD'de kullanıldığına işaret ediyor.

ABD Ürdün'de tatbikat yapıyor

Amerika ile Ürdün arasındaki ortak askeri tatbikatında katılmak üzere yaklaşık 4 bin Amerikan askeri Ürdün'e geldi. Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey Ürdünlü yetkili, 48 saat içinde başlaması ve 3 hafta sürmesi beklenen tatbikata katılmak üzere 4 bin askerin Akabe limanına ulaştığını söyledi. Aynı yetkili, bu takbitatın düzenlenmesine 1 yıl önce karar verildiğini ve Irak'la ilgili olmadığını iddia etti.

Bağdat: Bush'un başı dertte

Irak'ın Babil gazetesi, "Irak lideri Saddam'ı devirerek Irak'a başka rejim oturtmak isteyen ABD Başkanı George Bush'un hem kendi ülkesinde hem de uluslararası planda taraftar bulmakta çok zorlandığını ve başının derde girdiğini" yazdı. Saddam Hüseyin'in büyük oğlu Uday'ın yönettiği Babil'in başyazısında, "Bush'un önünde bugünlerde ciddi sorunlar var" denildi. Babil, "Bush'un düşüncesine kimse inanmıyor" dedi.

 
Filistin halkı tek saf olacak
Hamas ve İslami Cihad dahil 13 direnişçi grubu aynı çatı altında toplayan koalisyon ile Filistin Yönetimi arasında aynı safta birleşmek için müzakereler yapılıyor.
Barzani'nin parasına el kondu
Türkiye, devletleşme yolunda adımlar atan Irak Kürdistan Demokratik Partisi'ne karşı yaptırımlar uygulamaya başladı.
İslami fonlara soruşturma
Amerika, ülkedeki İslami fonları ve Müslümanlar'a ait 500'den fazla şirketi incelemeye aldı. Bu şirketlerin malvarlıklarına el konulabileceği belirtiliyor.
Rus askerleri Gürcistan topraklarında
Gürcistan'ın, Abhazya'daki Rus askerlerinin Tiflis'in denetimindeki Kodori geçidine girdiğini öne sürmesiyle, bölgede gerginlik tırmandı.
Kolombiya'da olağanüstü hal
Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe, ülkede 5 gündür süren şiddet eylemlerine, olağanüstü hal ilan ederek yanıt verdi. Yeni Devlet Başkanı Alvaro Uribe, görevini geçen Çarşamba günü Andres Pastrana'dan devraldığı sırada, solcu gerillalar başkanlık sarayı yakınlarında havan saldırısı düzenlemiş ve 20 kişi hayatını kaybetmişti. Kolombiya'nın Amerikancı yönetimi ile halkın desteklediği solcu garillalar arasındaki savaş şiddetini artırdı. ABD Venezüella yönetimini devirmek için çaba sarfederken iki ülkenin petrol kaynaklarına endeksli çatışma, bütün Latin Amerika'yı endişelendiriyor.
İsveç milletvekillerine K. Irak izni verilmedi
Kuzey Irak'taki Kürt gruplarla görüşmeler yapmak üzere Irak'a gitmek isteyen Yeşiller ve Çevre Partisi'nin 5 milletvekilinin, Irak'a geçmesine Türkiye tarafından izin verilmedi. Filistinli bir babadan ve İsveçli anneden olan Yeşiller Partisi Milletvekili Yvonne Ruwaida, İsveç'te Türkiye'ye karşı yazılar yazan "Aftanbladet" gazetesiyle yaptığı telefon görüşmesinde, pasaportlarında daha önceden alınmış K. Irak'a giriş izni bulunduğunu, Türk askeri yetkililerinin buna rağmen kendilerini K. Irak'a sokmadıklarını söyledi. Ruwaida, önceki gün öğleden sonra çeşitli Kürt gruplarıyla randevuları olduğunu, İsveç'in derhal harekete geçerek bu duruma bir çare bulmasını istedi.
13 Ağustos 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED